Zapodeanu vrea sa ia o bucata din Pacurari

duminică, 09 septembrie 2007, 22:07
5 MIN
 Zapodeanu vrea sa ia o bucata din Pacurari
Zapodeanu revendica si imobilele de la numerele 73, 75 cit si terenul de la numarul 75A

Strada Pacurari si-ar putea schimba incet-incet numele in strada Ioan Zapodeanu. Omul de afaceri a anuntat Primaria prin avocatii sai ca revendica in instanta patru imobile de pe strada Pacurari. Numele lui Zapodeanu a fost legat si de alte proprietati de pe aceeasi strada. Terenul fostei fabrici de bere si un parc din apropiere de fabrica au trecut tot pe la omul de afaceri. Ambele au fost vindute.

In instiintarea trimisa Primariei, avocatii lui Zapodeanu anunta deschiderea unor procese pentru alte cinci imobile din diferite zone ale orasului. Conform documentului, toate ar fi apartinut familiei Fall si sint acum revendicate de Sara Herscovici, mostenitoarea familiei. Zapodeanu a recunoscut ca a cumparat drepturile succesorale de la Herscovici. Intre litigiile lui Zapodeanu cu Primaria au intrat si citeva zeci de persoane, chiriasi in imobilele revendicate sau chiar proprietari care au cumparat locuintele de la Primarie.

Noua imobile revendicate dintr-un foc

Angajatii Primariei au fost pusi in dificultate de adresele depuse de avocatii lui Zapodeanu. Astfel, pe de o parte, pe 20 iunie, Zapodeanu a solicitat Primariei sistarea oricarei vinzari de spatii din cladirea de pe Pacurari 66. In aceeasi luna, omul de afaceri a cerut, prin alta adresa la DAPPP, si eliberarea cartilor tehnice pentru mai multe imobile.

Pe linga Pacurari 66, se mentioneaza si alte trei imobile de pe strada Pacurari la numerele 73, 75 si 75A, dar si imobile de pe actuala strada Roscani, Bucsinescu 28, Uzinei 27 bis, Petru Rares 23 si Lapusneanu 47. „Am acte pentru ele. Toate au apartinut familiei Fall. Sara Herscovici este mostenitoarea si le revendica. Eu am cumparat drepturile succesorale de la ea. Nu pot sa spun suma, dar sint ale mele. Dosarele imobilelor sint in diferite faze. O parte au fost respinse de comisia de la Primarie, altele nu au fost inca analizate. Eu doar prin instanta cistig. La Pacurari 66 este o situatie mai noua. Am demarat actele pentru obtinerea imobilului in instanta“, a explicat Zapodeanu.

Instiintarea omului de afaceri a blocat vinzarile imobilelor catre chiriasi. Este cazul Georgetei Russo, care este chirias al Primariei in imobilul de pe strada Pacurari 66. „Solicit aprobarea ca responsabilii cu vinzarea spatiilor cu destinatia de locuinta sa permita semnarea contractului de vinzare-cumparare intocmit in conformitate cu prevederile legii 112/1995, ca urmare a cererii inregistrate in 17.08.2005“, se arata intr-o adresa trimisa de Russo catre conducerea DAPPP.

Practic, reprezentantii Primariei au blocat vinzarea apartamentului dupa ce au primit instiintarea ca imobilul construit in 1911 – 1912 este in litigiu. „La noi, imobilul nu apare ca revendicat. Am verificat in toate bazele de date, de la toate legile proprietatii. Am inteles ca instiintarea de la DAPPP spune de o actiune in instanta. Trebuie aduse acte doveditoare. Asa oricine poate spune orice“, a declarat Denisa Barbascu, sefa Serviciului Juridic, din cadrul Primariei. Un vecin al Georgetei Russo a fost mai norocos. Acum, el detine un act de vinzare-cumparare a unui apartament din aceeasi cladire.

A cumparat casa cu o zi inaintea revendicarii

Nici Toma Cucuteanu nu a obtinut usor apartamentul. A trebuit sa se judece cu Primaria timp de aproximativ trei ani. „Eu am locuit pina in 2003 intr-o alta casa nationalizata. A trebuit sa plec de acolo si Primaria mi-a dat locuinta aici, la Pacurari 66. Am vrut sa cumpar acest apartament, dar cei de la Primarie au refuzat.

In ianuarie 2007, am obtinut o hotarire judecatoreasca definitiva si irevocabila de la Curtea de Apel, iar Primaria a fost obligata sa vinda. Instanta a prevazut si penalitati de cite 100 lei pentru fiecare zi de intirziere pentru semnarea contractului. Pina la urma, pe 19 iunie 2007, s-a semnat, cu o zi inainte sa apara instiintarea la Primarie“, a povestit Cucuteanu. El a mai spus ca acum pregateste alte procese pentru Primarie, inclusiv unul prin care sa primeasca bani pentru intirzierea cu care s-a parafat contractul de vinzare. El ar putea sa obtina in jur de 15.000 lei pentru perioada din ianuarie si pina in iunie. „In aceasta cladire mai exista alte doua familii. Doar Russo nu a reusit sa cumpere locuinta. Nu a fost facuta nici o revendicare la Primarie, altfel instanta nu ar fi obligat la realizarea vinzarii. Eu am platit 22.000 lei pentru acest apartament de aproximativ 100 mp. Era distrus aproape in totalitate. Am investit alte 75.000 lei in el“, a precizat Cucuteanu.

Reprezentantii Primariei sustin ca, in cazul in care nu era o revendicare inregistrata pentru imobil, cumparatorii nu au motive de ingrijorare. „Daca se dovedeste ca erau acte depuse, iar imobilul era in litigiu cind a fost vindut, am observat ca la Curtea Europeana se da cistig de cauza vechiului proprietar. Sentintele difera de la caz la caz, in functie de situatiile imobilelor. Daca se ajunge la anularea contractelor de vinzare-cumparare, chiriasul care a cumparat trebuie sa primeasca suma actualizata platita pentru locuinta, de la Primarie. Daca s-au facut investitii, ele se recupereaza de la cel care a cistigat imobilul in instanta“, a afirmat Lacramioara Vernica, secretarul Consiliului Local.

Pentru unele cladiri au inceput deja procesele

Zapodeanu sustine ca este in plin proces pentru alte doua imobile de pe strada Pacurari. Astfel, cladirile de la numerele 73 si 75 ar fi apartinut tot familiei Fall. „Pentru acestea au fost depuse notificari, iar comisia de la legea 10 a respins dosarele. Sint in proces“, a afirmat Zapodeanu.

In cladirile de la Pacurari 73 si 75 locuiesc sapte familii. „O parte au cumparat locuintele in urma cu doi – trei ani. Si eu am vrut sa cumpar, dar mi-au spus de la Primarie ca nu se mai vind. Nu am fost anuntati de nici o revendicare“, a spus unul dintre chiriasii Primariei de la Pacurari 75.

Pe lista omului de afaceri se afla si cladirea demolata de Primarie, de la numarul 75A. Aici, Zapodeanu revendica insa terenul ramas liber. „Celelalte proprietati ale familiei Fall au alte situatii. Cladirea si terenul de pe Lapusneanu 47 nu mai exista. In timp, s-au facut modernizari si nu mai este nimic liber. Pe Uzinei si pe Roscani sint familii care au cumparat terenurile prin anii ’60 – ’70. Nu ma mai duc sa ma judec cu ei, nu ar avea sens. La Petru Rares 23 este dosar la Primarie, dar care nu a fost solutionat inca“, a afirmat Zapodeanu.

Comentarii