Zeci de mii de ieseni au sarbatorit in strada Revelionul integrarii

miercuri, 03 ianuarie 2007, 00:45
4 MIN
 Zeci de mii de ieseni au sarbatorit in strada Revelionul integrarii

Euro-Revelionul in strada a inceput la Iasi in jurul orei 19:00, cind a fost arborat in fata Casei Patrate drapelul Uniunii Europene. La festivitate au participat oficialitatile locale, in frunte cu primarul Gheorghe Nichita si prefectul interimar Nicusor Paduraru. Conform reprezentantilor Jandarmeriei prezenti in zona Pietei Palatului, aproximativ 3.000 de ieseni au fost de fata la acest moment. Desi afara era destul de frig, oamenii de toate virstele s-au adunat in fata cladirii Prefecturii pentru a asista la ridicarea steagului UE. O parte din cei prezenti au privit cu neincredere toata ceremonia, dar si discursurile oamenilor politici.

„Nu stiu daca va fi mai bine, ma refer la mine, ca om de rind. Cred ca acest moment este unul in primul rind politic. Am venit mai mult pentru copilul meu, care sper sa prinda vremuri mai bune cind va fi de virsta mea", a afirmat Ioana Avlasiei, 42 de ani, contabil, prezenta la festivitate. Daca iesenii nu s-au aratat prea incintati si increzatori in ceea ce se cheama integrarea in UE, oamenii politici care au tinut discursuri au fost de-a dreptul entuziasti. Cuvintarile acestora au abundat in expresii la superlativ despre acest moment. Prefectul interimar, Nicusor Paduraru, a tinut chiar sa faca o serie de urari in limbile engleza si franceza iesenilor adunati. „De la Oceanul Atlantic si pina la Marea Neagra se intinde marea familie a Uniunii Europene. De la 1 ianuarie, Romania revine acolo unde i-a fost locul. Este un moment istoric, unic. Integrarea reprezinta o provocare si inseamna, pe linga drepturi, si indatoriri. Happy New Year! Bonne Année! La multi ani!", a spus Paduraru.
La ceremonia de arborare a drapelului UE a participat si ministrul Agriculturii si Mediului a landului Sachsen-Anhalt din Germania. Discursul tinut in limba germana, desi lipsit pe alocuri de traducere, a fost primit cu aplauze si urale de cei aproape 3.000 de ieseni prezenti. Pe acordurile „Odei Bucuriei", imnul Uniunii Europene din 1985, la 19:23 a fost ridicat drapelul albastru cu cele 12 stele, asezate in cerc. Festivitatea s-a incheiat in aplauzele iesenilor, care s-au strins in brate si si-au facut cit mai multe fotografii linga cele doua drapele arborate, al Romaniei si al Uniunii Europene.

25 de minute de artificii

Ridicarea steagului UE a dat si startul Euro-Revelionului in strada, prezentat de Cosmina Pasarin. Concertul care s-a incheiat spre dimineata a adunat in fata Palatului Culturii citeva zeci de mii de ieseni. Conform fortelor de ordine prezente, Revelionul a fost sarbatorit in strada de aproximativ 50.000 de ieseni, dar alte surse considera ca au fost in jur de 20.000 de persoane. Cei care au venit s-au distrat pe muzica formatiilor Re-Activ, Studio One, Jamaica, Funky DJ’s, Ro-mania, Corina, Fly Project, dar si Zdob si Zdub. Iesenii au dansat, au baut sampanie. Aproape toti cei prezenti aveau cite o sampanie sau sticla de vin la ei. La ora 24:00, intre focurile de artificii, cei care se aflau in fata Palatului Culturii au desfacut sticlele de sampanie si au ciocnit atit cu prietenii sau rudele, cit si cu oamenii din jur. Aproape fiecare sticla golita a fost facuta tandari de asfalt. Tot pe jos au ajuns si pahare de unica folosinta, ambalaje si diferite resturi alimentare.
Chiar daca muzica aleasa de organizatori pentru a sarbatori trecerea in noul an nu a inclus si un „La Multi Ani!", iesenii au cintat pentru ei aceasta melodie traditionala. Multi dintre cetatenii aflati in strada erau doar in trecere, plecind inca din timpul artificiilor. Focul de artificii mult asteptat, care a durat in jur de 25 de minute, nu s-a ridicat insa la pretentiile multor ieseni. „Ma asteptam la altceva. Nici focul de artificii si nici spectacolul propriu-zis nu au fost cine stie ce. De o mare parte din formatiile pe care le-am vazut nici macar nu am auzit. Daca nu as fi stiut dinainte, nu as fi zis ca am intrat in UE dupa acest spectacol. Se putea mai bine, mai ales ca am inteles ca bani au fost", a declarat unul dintre cei prezenti in fata Palatului Culturii. „Am avut ocazia sa vad si sa fac Revelionul si in alte tari. Sintem inca departe de ceea ce este peste granita. Ne mai trebuie ani multi pina sa ajungem la nivelul locuitorilor din celelalte tari membre ale UE. Priviti numai la mizeria din jur", s-a aratat scirbit un economist de 42 de ani. Ora 1:00, cind Romania a intrat oficial in rindul tarilor din Uniunea Europeana, nu a fost marcata intr-un mod deosebit. De fapt, nu a fost mentionat nimic legat de acest aspect, spectacolul continuindu-si programul in mod normal. La ora 1:00, in Piata Palatului mai erau aproximativ 5.000 de ieseni care sarbatoreau Revelionul si intrarea Romaniei in UE.

Peste o suta de camioane de gunoi strinse dupa Revelion

Echipele de curatenie de la „Salubris" au inceput sa stringa gunoaiele mai intii din zona centrala, dupa care au continuat cu restul cartierelor. „Oamenii nostri au inceput sa faca curat la ora 4:00. Pina la 5:30 am terminat zona centrala, mai exact locul unde s-a desfasurat Revelionul si unde era cea mai multa mizerie. Cantitativ, am strins cu 10% mai multe gunoaie ca intr-o zi obisinuita", a declarat Ioan Apostol, directorul de la „Salubris". Acesta a precizat ca iesenii nu au facut mai multa mizerie decit in alti ani. In total, salariatii „Salubris" au strins in prima zi din 2007, numai din Piata Palatului si Bulevardul Stefan cel Mare, 50 mc de gunoaie. In total, de pe strazile municipiului Iasi a fost adunata o cantitate de 2.000 mc de gunoaie.

Comentarii