Ziua cea mai lunga pentru localnicii din Trifesti: in asteptarea prapadului

Subtitlu

miercuri, 30 iulie 2008, 20:44
4 MIN
 Ziua cea mai lunga pentru localnicii din Trifesti: in asteptarea prapadului

"Inca nu!" – este raspunsul pe care satenii de pe malul Prutului il aud cel mai des de citeva zile. Inca nu le-a inundat viitura satul, dar nici nu se pot intoarce la gospodariile lor. Inca nu. Satenii aproape ca nici nu mai stiu ce este mai greu: sa vada apa care le ia casele sau sa astepte posibila sosire a viiturii. Asteptarea nenorocirii pur si simplu ii innebuneste.

Cu gospodariile inca intregi, oamenii din mai multe sate de pe malul Prutului sint nevoiti sa doarma prin vecini sau in scoli si gradinite si sa se hraneasca din mila autoritatilor si a bisericii. Ei se pot intoarce acasa doar pret de jumatate de ora pe zi sa dea mincare la pasarile si animalele pe care, neavind cum sa le ia cu ei, le-au abandonat, cu inima frinta, in gospodarii. Le vor mai gasi oare intregi, saracutele? – caci ele sint averea lor, munca lor, existenta lor.

Din acest motiv, unii localnici s-au incapatinat sa ramina in satele pustii si s-au ascuns de jandarmi prin beciuri sau poduri, cu riscul de a cadea si ei victime dezastrului. "Oamenii astia chiar nu isi dau seama ca beciul este primul loc in care intra apa!!", a declarat agentul sef Adrian Isaceanu unul dintre reprezentantii politiei care a dus o munca grea de convingere a satenilor din Trifesti sa isi paraseasca, pentru siguranta lor, gospodariile.

Casele au ramas parca moarte la Hermeziu si Vladomira, satele din comuna Trifesti evacuate in ultimele doua zile. Intr-o liniste deplina, pe ulite poti sa intilnesti doar catei alergind bezmetic, in cautarea stapinilor, giste care se balacesc in ochiuri de apa indoite cu noroi, gaini slobode care isi poarta puii dupa ele si patrule de politie si jandarmi.

"Noi sintem ultimii care plecam de aici", a declarat unul dintre membrii patrulei, care statea la umbra pe una dintre ulitele principale ale satului Hermeziu. Cu satenii din comuna Trifesti, am asteptat ieri pe malul Prutului sa mai treaca o zi in speranta ca odata cu ea va trece si nenorocirea. Dar pina aseara, inca nu.

Razmerita impotriva jandarmilor: "Vrem acasa!"

La ora amiezei, in centrul comunei Trifesti, localnicii din satele evacuate nu mai aveau rabdare. "De la ora 10 ni s-a spus sa ne adunam ca sa mergem sa hranim pasarile", mi-a marturisit amarita o sateanca din Hermeziu.

Pe rind, o data pe zi, jandarmii permiteau numai cite unui membru de familie sa mearga acasa, sa vada ce mai e de facut. Dar oamenii voiau sa plece cu totii, in convoi, cu carutele, asa ca s-au luat la cearta cu jandarmii. Nu s-a putut, ordinul e ordin.

Au avut la dispozitie jumatate de ora, intre 15.30 si 16.00 sa isi vada de gospodarii. "Eu vreau sa ma duc sa mai iau citeva haine si actele. Daca apa imi ia casa, macar sa pot dovedi ca acolo a fost pamintul meu. Am incercat sa merg prin porumb dimineata, dar jandarmii m-au indrumat inapoi", a declarat Iulian Mateciuc, unul dintre tinerii evacuati.

Femeie in coma in timpul prinzului din curtea bisericii

Tensiunea sub care traiesc oamenii din comuna Trifesti este pentru unii dintre ei mai mult decit pot duce. Matusa Maria are 59 de ani si este din Hermeziu. A venit in curtea bisericii sa manince de prinz,impreuna cu ceilalti consateni evacuati. Parintele paroh a mobilizat citeva femei mai evlavioase care le-au pregatit sarmanilor o masa calda: bors si sarmalute. "Conservele de carne sint prea sarate, iar pateurile nu sint asa de bune pentru batrini si copii", a spus parintele Benone Mihai Chelaru.

Oamenii maninca pe mesele intinse ca la parastas in curtea bisericii. In spatele lor, matusa Maria zace inconstienta aproximativ zece minute, aproape sa intre in coma. Iata doua imagini socante, suprinse de doua fotografii succesive.

"A avut un accident vascular pe fond de panica. Femeia este hipertensiva fara medicatie. A fost mai mult decit un lesin, o coma, pentru ca si-a revenit greu", a declarat Elena Simion, medicul de familie din localitate, care considera ca in astfel de situatii de urgenta ar trebui sa existe permanent ambulante in zona.

"Turism" pentru supravietuire

Patru familii din Hermeziu au gasit o solutie sa scape de aglomeratia si de salile inghesuite unde sint cazati vecinii lor din sat. In curtea unei case aproape parasite ei si-au ridicat cortul.

"A fost ieri o ploaie cu piatra si ne-a udat mai multe haine. Pina mai inainte erau intinse pe gard", mi-a marturisit Petru Albu, unul din barbatii care s-au oprit cu familia inainte de centrul comunei Trifesti, pe drumul spre casa.

La 5 kilometri de gospodariile lor, cu caruta, cai si vaca, satenii din curtea aflata undeva mai departe de centru comunei, se rugau la Dumnezeu ca evacuarile sa fi fost facute degeaba.

Gradinita din Trifesti, tabara de sinistrati

In gradinita, scoala, la caminul cultural sau la biserica, satenii evacuati din Hermeziu si Vladomira, adica aproape 1000 de suflete, dorm pe unde apuca in Trifesti. Imaginea este apasatoare. Femei, barbati si copii laolalta, asteapta sa treaca timpul. "Stiu de ce am venit aici, pentru ca o sa fie inundatii", mi-a spus o pustoaica de nici 8 anisori, desculta si murdara toata. "Hai sa ne jucam!", a strigat ea apoi la niste fete, chemindu-le in curtea gradinitei, unde au inceput sa topaie desculte.

In cele doua camarute ale unitatii de invatamint mobilierul a fost scos afara sau dat la perete. Acolo si pe holul cladirii si-au facut culcus citeva zeci de persoane.

Alti sateni prefera sa stea pe iarba afara pina diseara.  "Ar trebui sa fie amenajate niste toalete ecologice si locuri pentru ca acesti oameni sa se poata spala" este de parere preotul paroh din comuna, Benone Chelaru.

Comentarii