“Moartea domnului Lazarescu”, pe locul al doilea intr-un top al criticilor din SUA

duminică, 07 ianuarie 2007, 18:28
2 MIN
 “Moartea domnului Lazarescu”, pe locul al doilea intr-un top al criticilor din SUA

Pe locul al treilea s-a clasat filmul lui Clint Eastwood, "Letters from Iwo Jima".

Distinctia pentru cel mai bun director a fost oferita lui Paul Greengrass, pentru docudrama "United 93", iar pe locul al doilea s-au clasat Del Toro si Martin Scorsese, care a regizat productia "Cirtita".

Societatea formata din 58 de critici din America l-a numit pe Forest Whitaker drept Cel mai bun actor pentru rolul sau din "The Last King of Scotland". Actorul a cistigat primul loc la o distanta de un vot fata de Peter O’Toole, care s-a clasat pe locul al doilea pentru rolul din "Venus", urmat de Ryan Gosling pentru rolul din "Half Nelson".

Actrita Helen Mirren a fost aleasa drept Cea mai buna actrita pentru interpretarea din "The Queen". O urmeaza Laura Dern din "Inland Empire" si Judi Dench, pentru rolul din "Notes on a Scandal".

Mark Wahlberg a fost numit drept Cel mai bun actor in rol secundar pentru interpretarea politistului din "Cirtita", iar Cea mai buna actrita in rol secundar a fost numita Meryl Streep pentru rolurile sale din "Diavolul se imbraca de la Prada" si "A Prairie Home Companion".

Cel mai bun scenariu a fost ales cel scris de Peter Morgan pentru "The Queen".

"Moartea domnului Lazarescu" spune povestea unui batrin in virsta de 63 de ani care este plimbat prin spitale o noapte intreaga, diagnosticat de fiecare data altfel si care nu este niciodata internat. Filmul a fost desemnat Cel mai bun film al anului 2006 intr-un clasament realizat de criticii americani pentru site-ul indieWire, considerat cea mai importanta comunitate online a filmului independent.

Regizat de Cristi Puiu si produs de Mandragora, filmul a cistigat peste 30 de trofee la festivaluri internationale, dintre care cel mai important este premiul sectiunii "Un Certain Regard", la Cannes (2005). "Moartea domnului Lazarescu" a cistigat si "Premiul publicului" la TIFF (2005), Marele Premiu "The Silver Orb", Alba Regia (2005), Marele Premiu "The Golden Tower", Palic (2005) sau Marele Premiu al juriului si "Lebada de Aur" pentru "Cel mai bun actor", Ion Fiscuteanu, la Copenhaga (2005). (NewsIn)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii