Adrian Streinu-Cercel: Renuntarea la vaccinare a readus boli precum rubeola, victimele fiind copiii

joi, 10 noiembrie 2011, 13:21
2 MIN
 Adrian Streinu-Cercel: Renuntarea la vaccinare a readus boli precum rubeola, victimele fiind copiii

El a precizat ca prin vaccinare au fost prevenite imbolnavirile in masa, fiind vorba despre polomielita, tuse convulsiva, variola, rubeola si rujeola.

"De exemplu, in 1979 variola a fost prima boala eradica. Apoi oamenii nu au mai vrut sa se vaccineze, iar in 1995 variola a facut multiple victime", a spus profesorul Adrian Streinu Cercel, la Zilele Institutului de Boli Infectioase "Matei Bals".

Adrian Streinu-Cercel a mai spus ca acelasi lucru se intampla si in cazul gripei, atentionand ca din cauza mutatiilor genetice, dar si a rezistentei la anumite tratamente nu se stie niciodata cand poate izbucni o noua pandemie

"Oamenii nu vor sa se vaccineze si spun ca pandemia cu A/H1N1 a facut numai 463.300 de decese. Din cauza numarului mare de calatorii, din cauza mutatiilor genetice, dar si a rezistentei la anumite tratamente nu stim niciodata cand poate izbucni o noua pandemie. Este mai bine sa fim pregatiti, decat sa fim luati prin surprindere", a mai spus secretarul de stat in MS.

Pe plan mondial, in ultimul deceniu bolile infectioase au devenit "adevarate pietre de incercare pentru societatea moderna", din cauza infectiilor – printre care SARS, gripa aviara, gripa A/H1N1, febre hemoragice, borrelioze, parazitoze sistemice – si a extinderii dramatice a fenomenului de rezistenta la antibiotice, a adaugat Streinu-Cercel.

"Catastrofele naturale co-existente – incalzirea globala, cutremurele, tsunami – amplifica impactul negativ al bolilor infectioase", a mai spus medicul.

Potrivit lui Streinu-Cercel, in 2009 au fost inregistrate la nivel mondial patogeni noi, fiind vorba despre gripa cu A/H1N1, o noua boala generata de intepatura de capuse si rujeola. Apoi, in 2010 au fost cazuri de febra Denga, o boala hemoragica foarte grava, in Florida, holera in Haiti, unde au fost 400.000 de cazuri, tuse convulsiva in California – cu 8.000 de cazuri, New Delhi metallo BL – cu 180 de cazuri, iar in 2011 au fost Colistin-resistant Kleb – in Detroit, E.coli in Germania – cu 3.688 de cazuri, Bunyavirus in China – 171 de cazuri si gonoree.

"Mai mult, trebuie spus ca lumea se confrunta cu multe cazuri de tuberculoza, unele chiar multidrog rezistente", a mai spus profesorul Adrian Streinu-Cercel.

Managerul Institutului "Matei Bals" a prezentat si situatia afectiunilor virale, aratand ca in prezent cele mai multe sunt cauzate de rinovirusuri – 15%, adenovirusuri – 5,3%, coronavirusuri – 2,5%, enterovirusuri – 1,2%, paragripal – 0,5% si gripal – 0,3%, acestea din urma fiind depsitate la inceputul sezonului de monitorizare a infectiilor respiratorii.

La cea de-a VII-a editie a Zilelor Stiintifice ale Institutului National de Boli Infectioase "Prof. Dr. Matei Bals", cu tema "Quo Vadis Bolile Infectioase", participa peste 1.300 medici primari, specialisti, rezidenti in boli infectioase din centrele universitare din Romania, precum si colegi biologi, chimisti, economisti, informaticieni si asistenti medicali. De asemenea, au fost invitati experti medicali din tarile afiliate Academiei Europene de HIV/SIDA si de Boli Infectioase precum si experti medicali invitati ai profesorilor universitari specialisti in boli infectioase. (Mediafax)

Comentarii