AFP: Silvio Berlusconi se sacrifica pe altarul crizei euro

miercuri, 09 noiembrie 2011, 09:41
3 MIN
 AFP: Silvio Berlusconi se sacrifica pe altarul crizei euro

"Guvernul nu mai dispune de majoritatea pe credea ca o are" in Parlament, a constatat amar Berlusconi, intr-o interventie telefonica la unul dintre posturile private de televiziune, Canale 5. "Este important sa facem ce este bine pentru tara", a adaugat el.

Culmea umilintei pentru Il Cavaliere, demisia sa a fost anuntata de presedintia republicii in urma unei intalniri cu seful statului, Giorgio Napolitano. Comunicatul oficial precizeaza ca Berlusconi va pleca imediat ce Parlamentul va adopta masurile bugetare si reformele economice.

Guvernul a ramas clar in minoritate, marti, in Camera Deputatilor, care a adoptat bilantul pe 2010 al statului italian gratie abtinerii unui grup de "nemultumiti" din cadrul PdL, partidul lui Berlusconi. In interventia sa la Canale 5, Il Cavaliere a subliniat ca trebuie "sa ia act" de faptul ca nu mai are "o majoritate foarte clara".

Intr-un alt interviu, la postul public de televiziune Rai Uno, el a declarat ca "incearca o mare tristete si chiar durere" in fata disidentei a sapte membri ai PdL, cu care are "nu numai un raport de colaborare politica, ci si unul uman, de prietenie".

Aflat in stare de soc dupa vot, el si-a reunit rapid cei mai fideli colaboratori, pe Gianni Letta si pe liderii Ligii Nordului, aliatul sau cheie, inainte de a merge la presedintie.

El a explicat ca trebuie adoptate cat mai repede masurile cerute de Europa deoarece "pietele nu cred ca Italia este capabila sau intentioneaza sa aprobe aceste masuri pe care Europa le-a cerut".

Calendarul actual prevede adoptarea masurilor cerute de UE pana la 18 noiembrie in Senat si pana la sfarsitul lunii in Camera Deputatilor.

Berlusconi a subliniat ca cere opozitiei de centru si de stanga sa voteze pentru accelerarea procesului.

Imediat ce va demisiona, presedintele Napolitano va convoca toate partidele politice pentru a incerca sa formeze un nou Guvern. Daca nu va reusi din cauza majoritatii insuficiente, el va dizolva cele doua Camere pentru organizarea alegerilor anticipate, in timp ce actuala legislatura se incheie in 2013.

Berlusconi a declarat ca privilegiaza aceasta izpoteza, recunoscand ca presedintele este cel care trebuie sa ia o astfel de decizie.

Il Cavaliere este convins ca va fi imposibil de format un Guvern care sa dispuna de o majoritate stabila si ca va fi necesara intoarcerea la urne.

Aliatul sau Umberto Bossi si-a exprimat speranta ca Berlusconi va ceda locul secretarului general al partidului sau PdL, Angelino Alfano, care ar putea conduce un Guvern extins catre centru.

Dar sunt vehiculate si alte nume, cum ar fi cel al lui Gianni Letta, colaboratorul sau apropiat si eminenta cenusie, foarte apreciat de fostii crestini-democrati care formeaza in prezent tabara de centru.

"Este, in mod incontestabil, sfarsitul acestui Guvern, dar poate fi si sfarsitul unei dominatii", cea a lui Il Cavaliere, care a condus Italia in trei randuri de la intrarea sa in viata politica, in urma cu 17 ani (timp de sapte luni in 1994, cinci ani din 2001 pana in 2006 si din 2008 pana in prezent), a apreciat politologul Marc Lazar.

Va fi si un epilog pentru saga unui personaj carismatic, provenit din mica burghezie milaneza, initial vanzator de aspiratoare si animator pe vase de croaziera, apoi antreprenor in constructii si fondator al mai multor posturi de televiziune, devenit unul dintre cei mai bogati oameni din Italia.

Cealalta ipoteza este ca presedintele Napolitano va reusi sa formeze un Guvern de uniune nationala sustinut de o paleta larga de partide, care va fi condus de o personalitate independenta ca economistul Mario Monti, fost comisar european. (Mediafax)

Comentarii