Agathon: Retinerea lui Viclea este fireasca

marți, 03 aprilie 2001, 23:00
2 MIN
 Agathon: Retinerea lui Viclea este fireasca

Retinerea de catre Politie a fostului director general al BTT, Liviu Vaclea, este fireasca si intervine in urma unui dosar pus la dispozitia organelor de ancheta de catre Ministerul Turismului, a declarat ieri ministrul Turismului, Dan Matei Agathon. El a spus ca dosarul continea elemente edificatoare asupra modului in care a fost condusa statiunea Costinesti sub managementul lui Viclea si al Consiliului de Administratie al BTT, dar mai ales cu privire la "pseudoprivatizarile" realizate in ultimii doi ani si la cele peste o suta de contracte de asociere "in care interesele statului au fost calcate in picioare".
Fostul sef al societatii comerciale Biroul de Turism si Tranzactii SA, Liviu Valentin Viclea, a fost retinut, luni, de politisti, pentru implicare in privatizari ilegale, anchetatorii stabilind, deocamdata, un prejudiciu de aproximativ 40 de miliarde de lei, au informat surse din Politie.
Cu o saptamina in urma, ministrul Turismului, Dan Matei Agathon, acuza fosta conducere a SC Biroul de Turism si Tranzactii SA de "praduirea patrimoniului societatii".
"Partea de turism nu prea a existat, dar cea de tranzactii a fost dusa la desavirsire de catre cei care s-au ocupat de destinele BTT", a spu ministrul Dan Matei Agathon, referindu-se la contractele de asociere prin care fosta conducere, reprezentata de directorul general Liviu Valentin Vaclea, a cedat unor firme private cele mai importante active din patrimoniul societatii.
In decembrie 1996, BTT avea in patrimoniu 11 baze turistice, intre care se numarau complexele bucurestene Herastrau, Tei-Toboc, Pantelimon, Straulesti si Buftea, statiunile Tineretului din Costinesti, Piriul Rece, Rosu Delta si Cimpulung Moldovenesc, precum si o serie de hoteluri din Constanta, Busteni, Sibiu, Tirgu Jiu, la care se adauga o unitate de transport turistic. De asemenea, BTT detinea 28 de agentii de turism in resedinte de judet, ca si participatii la un numar de 28 de societati comerciale din Bucuresti si teritoriu, la cinci dintre acestea avind o pondere majoritara la capitalul social.
La 15 martie 2001 in patrimoniul BTT mai figurau doar un hotel din Sibiu, citeva sedii de agentii judetene, precum si o serie de participari modeste, de circa 5,5%, la unele societati comerciale. Cele mai multe si mai importante active, in numar de 73, erau cedate unor firme private in baza unor contracte de asociere. Pina in prezent, in cazul a circa 50 de astfel de contracte, asociatii au introdus actiuni in justitie pentru obligarea BTT SA de a vinde activele la preturi prestabilite, in baza legii 133/1999 privind intreprinderile mici si mijlocii, pentru care au obtinut sentinte civile irevocabile si au fost deja incheiate contracte de vinzare-cumparare. Pentru restul de 23 de contracte de asociere nu au fost pronuntate sentinte civile definitive si irevocabile, dar au fost formulate cereri de chemare in judecata.

Comentarii