Angela Merkel, „foarte afectata” ca Pakistanul boicoteaza Conferinta de la Bonn

miercuri, 30 noiembrie 2011, 08:22
2 MIN
 Angela Merkel, „foarte afectata” ca Pakistanul boicoteaza Conferinta de la Bonn

"Suntem, desigur, foarte afectati" de acest boicot, "vom vedea daca pot reveni asupra acestei decizii", a declarat cancelarul, intr-o conferinta de presa comuna cu regele Iordaniei Abdallah al II-lea, la Berlin.

"Inteleg ingrijorarea Pakistanului, dupa moartea unor persoane cauzata de trupe NATO. Dar aceasta ingrijorare nu trebuie sa umbreasca faptul ca aceasta Conferinta asupra Afganistanului este o conferinta foarte importanta", a continuat ea.

Aceasta pentru ca, a subliniat cancelarul, obiectivul Conferintei este sa faca sa avanseze "procesul politic" in Afgaistan.

Pakistanul a hotarat marti sa boicoteze Conferinta internationala asupra Afganistanului prevazuta la 5 decembrie la Berlin (Germania), ca o noua masura de represalii in urma unei erori NATO, care a ucis sambata 24 de militari pakistanezi la frontiera afgana.

Marti seara, ministrul german de Externe Guido Westerwelle a declarat ca Berlinul se afla in contact cu Guvernul pakistanez si a subliniat ca o neparticipare a Islamabadului va reprezenta un "esec".

"Reusita acestei Conferinte asupra Afganistanului nu este esentiala doar pentru aceasta tara, ci si pentru regiune in ansamblul sau, pentru toate tarile vecine, desigur, dar mai ales pentru Pakistan", a subliniat Guido Westerwelle.

El a declarat ca intelege furia Islamabadului de dupa eroarea NATO si si-a exprimat dorinta ca o ancheta rapida sa gaseasca o explicatie la ceea ce s-a intamplat.

"In momentul in care judecam deciziile luate, trebuie sa ne imaginam care ar fi reactia noastra daca un lucru atat de oribil, cu un numar atat de important de victime, ar afecta tara noastra", a declarat Guido Westerwelle la Berlin.

Conferinta de la Bonn face parte dintr-o intreaga serie de reuniuni internationale consacrate ajutorarii Afganistanului. Ministri din aproximativ 100 de tari urmeaza sa discute in cadrul acesteia despre viitorul tarii dupa retragerea totala a trupelor combatante NATO, prevazuta la sfarsitul lui 2014.

Aceasta este o perspectiva care ingrijoreaza, intr-o tara in care zece ani de interventie militara occidentala nu au reusit sa stabilizeze situatia, rebeliunea militara a talibanilor cucerind teren, din contra, in ultimii ani.

In acest context, Pakistanul vecin, ale carui zone de frontiera sunt utilizate ca baze in spatele frontului de catre insurgenti, este considerat un actor esential in rezolvarea conflictului. (Mediafax)

Comentarii