Boc sustine ca intre PDL si PSD exista „diferente majore” de atitudine in cazuri de coruptie

vineri, 18 noiembrie 2011, 14:42
4 MIN
 Boc sustine ca intre PDL si PSD exista „diferente majore” de atitudine in cazuri de coruptie

"Comparati atitudinea PDL cand a fost vorba de o situatie cu justitia a unui politician din partid, cand nu ne-am pronuntat pe ce face justitia, am lasat sa-si exercite prerogativele si am stat deoparte, si cum a procedat si procedeaza PSD, de la Bivolaru la cazul de la Pitesti si asa mai departe. Trebuie spus acest lucru, pentru ca asta este diferenta majora in Romania intre partide care respecta statul de drept si partide care cred ca trebuie sa tii totul sub papuc, cum este PSD", a spus liderul PDL, la postul public de radio.

El a sustinut din nou ca, in calitate de prim-ministru, primeste informatii cu caracter general privind potentialil infractional in anumite regiuni, nu si date legate direct de anumite persoane.

In privinta Fondului de rezerva al Guvernului, premierul a reluat faptul ca sumele alocate in acest an au fost de zece ori mai mici decat cele distribuite de Guvernul liberal in 2008, iar fondurile acordate in intervalul 2009-2011 "abia daca s-au ridicat la jumatate" din nivelul alocarilor din 2008.

Primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, arestat pentru luare de mita, stabilea "intalnirile conspirative" cu oamenii de afaceri Simion Muresan, Mustafa Bekar si Calin Stoia in parking-ul Primariei, "locatie aflata in afara oricarui control al autoritatilor", se arata in motivarea Curtii de Apel Cluj

Potrivit motivarii, Apostu mergea in vacante exotice impreuna cu oameni de afaceri care au in derulare contracte cu primaria, deplasari pe care incearca sa le ascunda, plecand separat de membrii familiei sale, cu avioane diferite, fara bagaje, pentru a nu atrage atentia, cum este vacanta in Dubai din perioada 20-25 octombrie 2011, petrecuta cu familia lui Simion Muresan, patronul Electrogrup SA, societate care deruleaza cu Primaria un contract incheiat in anul 2010 in valoare de 1.000.000 de euro.

Totodata, primarul din Cluj-Napoca tine legatura cu unii oameni de afaceri, invinuiti si ei in acest dosar, numai pe anumite cartele telefonice, toti avand interese legate de Primaria municipiului Cluj-Napoca si incearca, prin sotia sa, sa ascunda urmele "faptelor ilicite", mai spun procurorii in propunerea de arestarea preventiva a lui Sorin Apostu, continuta in motivarea Curtii de Apel Cluj care a decis arestarea primarului clujean.

Procurorii DNA Cluj mai arata in propunerea de arestare a omului de afaceri Calin Stoia ca acesta pregatea savarsirea de noi infractiuni de coruptie, inclusiv urma sa intervina la persoane din anturajul Guvernului, pentru alocarea de bani in favoarea unei societati de constructii de drumuri.

Potrivit motivarii Curtii de Apel Cluj, conform propunerii procurorilor de arestare preventiva a primarului Sorin Apostu, din probatoriul dosarului rezulta ca inculpatul Calin Stoia pregatea savarsirea unei noi infractiuni de coruptie, prin promisiunea ca va interveni la persoane cu functii de decizie pentru rezolvarea alocarii unor sume de bani pentru contracte la constructii de drumuri, in scopul obtinerii unor foloase necuvenite.

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, retinut pentru luare mita de mita in forma continuata, si directorul general al Brantner Romania, Calin Stoia, au fost arestati preventiv pentru 29 de zile, in noaptea de 10 spre 11 noiembrie, in baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit, in perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a incheia contracte de salubrizare si asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind incasati de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatura al sotiei sale.

In acest dosar sunt invinuiti pentru dare de mita si oamenii de afaceri Simion Muresan (Electrogrup), Calin Stoia (director general al Brantner Romania), si Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct).

Firma Brantner – Veres a castigat, alaturi de compania Rosal Grup, licitatia organizata de Primaria Cluj-Napoca, in 4 iunie 2009, privind concesiunea serviciului de salubrizare menajera, fiecare adjudecandu-si un sector al municipiului.

Potrivit reprezentantilor Primariei clujene, semnarea contractului de concesiune trebuia sa aiba loc in 15 iulie 2009, dar a avut loc abia in 28 iulie 2010 si a intrat in vigoare trei luni mai tarziu, deoarece licitatia a fost contestata la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor (CNSC) de mai multe societati care au participat la ea. CNSC si-a declinat competenta catre Tribunalul Cluj. La randul sau, Tribunalul Cluj a declinat competenta catre CNSC.

Curtea de Apel Cluj a stabilit, in final, ca CNSC este competent in solutionarea litigiului, iar in urma unei decizii date s-a stabilit ca Rosal Grup si Brantner-Veres sunt castigatorii licitatiei.

Potrivit reprezentantilor Primariei, castigatorii licitatiei au fost selectati in functie de tarifele de colectare ofertate, care au avut o pondere de 60 la suta in calcularea punctajului final, de propunerea tehnica – pondere de 30 la suta, si de redeventa platita catre Primarie, cu pondere de 10 la suta din punctajul final. Cel mai mic pret de colectare, de cinci lei/persoana/luna, l-au oferit societatile Brantner-Veres si Rosal Grup. In ceea ce priveste redeventa, Brantner-Veres a oferit 51.000 de euro pe an pentru Primarie, la fel ca si Rosal.

Sectorul gestionat de compania de salubritate Bratner-Veres include 435 de puncte gospodaresti.

Cele doua societati, Brantner-Veres si Rosal, au primit in concesionare serviciul de salubritate pe o perioada de opt ani, cu posibilitatea extinderii contractului pentru o perioada de inca patru ani. Conform caietului de sarcini, Rosal si Brantner au obligatia de a realiza o serie de investitii in modernizarea si amenajarea de puncte gospodaresti, care sa permita depozitarea selectiva a deseurilor menajere, pe categorii.

Societatea Brantner-Veres a luat fiinta din societatile Napoget si Salprest, care se ocupau cu salubritatea in Cluj-Napoca in urma cu mai multi ani. Napoget a fost cumparata de Brantner, iar Eugen Veres a preluat Salprest, ulterior cele doua firme fiind unificate sub numele Brantner-Veres. (Mediafax)

Comentarii