Chris Terhes: „Biserica Greco-Catolica, cel mai discriminat cult din Romania”

marți, 27 septembrie 2011, 08:59
2 MIN
 Chris Terhes: „Biserica Greco-Catolica, cel mai discriminat cult din Romania”

Reactia Asociatiei, o organizatie non-profit din Statele Unite care pledeaza la nivel international pentru oprirea discriminarii comunitatii greco-catolice din Romania, vine in contextul publicarii Raportului departamentului de Stat american pe anul 2010 privind libertatea religioasa.

Analiza facuta de Departamentul de Stat american (DOS) nu inregistreaza foarte mari progrese fata de raportul precedent, iar criticile vizeaza anumite abuzuri sau discriminari bazate pe credinte, afilieri sau practica religioasa. Raportul a fost facut public chiar in timpul vizitei presedintelui Traian Basescu la Washington, care a avut loc in septembrie 2011, dar fara legatura cu aceasta.

Preotul Chris Terhes a mai adaugat ca "la o analiza comparata a rapoartelor similare facute altor tari din Europa care nici nu sunt membre ale Uniunii Europene, se constata ca Romania este de departe corigenta Europei la capitolul respectarii libertatii religioase" sugerand ca aceste actiuni "sunt o dovada ca statul roman continua politica de epurare culturala si religioasa a comunitatii greco-catolice din Romania".

Documentul american aminteste ca, in timpul perioadei analizate, Guvernul a respectat libertatea religioasa, insa mentioneaza ca unele minoritati religioase s-au plans de faptul ca autoritatile locale nu le-au acordat avize pentru construirea unor lacase de cult. In aceasta situatie se afla si Biserica Greco-Catolica, dar si cele baptista si adeventista. Mai mult, documentul DOS mai precizeaza si ca "au existat cazuri cand clerici ai Bisericii Ortodoxe au aratat ostilitate fata de membrii altor culte si au criticat activitatea misionara".

In plus, restituirea proprietatilor Bisercii Greco-Catolice, confiscate pe vremea regimului comunist si transferate Bisericii Ortodoxe Romane, continua sa fie o problema, mai noteaza raportul american. Potrivit aceluiasi raport, "Biserica Greco-Catolica a protestat ca autoritatile de stat nu au raspuns in mod adecvat plangerilor pe care le-a adresat in legatura cu restituirea proprietatilor ori fata de atitudinea discriminatoare a autoritatilor locale", in care se mai precizeaza si ca "tribunalele amana judecarea cazurilor intentate de Biserica Greco-Catolica, iar de multe ori cazurile au fost blocate de apeluri ale Bisericii Ortodoxe ori de transferarea acestora la alte tribunale". De pilda, noteaza raportul, comunitatea greco-catolica din Sisesti, Maramures, se judeca de peste 16 ani pentru biserica confiscata in 1948, iar recent Inalta Curte de Casatie si Justitie a retrimis cazul spre rejudecare la prima instanta.

Documentul Departamentului de Stat mai mentioneaza ca atat Constitutia cat si celelalte legi apara libertatea religioasa si, in practica, Guvernul a protejat protectia astfel acordata dar si ca "putini politicieni au sprijinit legi si masuri care ar nemultumi Biserica Ortodoxa". (Romania Libera)

Comentarii