Comisarul UE pentru sanatate recomanda Romaniei sa organizeze mai bine sistemul sanitar sI sa se concentreze pe preventie

vineri, 11 iunie 2010, 18:17
2 MIN
 Comisarul UE pentru sanatate recomanda Romaniei sa  organizeze mai bine sistemul sanitar sI sa se concentreze pe preventie

Comisarul european pentru sanatate, John Dalli, recomanda Romaniei sa organizeze mai bine sistemul de sanatate sI sa investeasca nu doar in infrastructura, ci si in programe de preventie, pentru a avea un sistem public de sanatate durabil sI eficient.

John Dalli a facut aceasta recomandare la Conferinta mondiala pentru sanatate globala, unde Ziarul de Iasi a avut un trimis special in persoana jurnalistei Emilia Chiscop, selectata de Comisia Europeana sa ia parte la eveniment.

"Principala provocare pentru sistemul sanitar romanesc este de a organiza serviciile de sanatate in vederea crearii unui sistem sustenabil.  Iar pentru aceasta este nevoie nu doar de investitii in infrastructura sI derularea de proiecte, ci sI prin programe de educatie, care sa sustina sI sa faciliteze punerea lor in practica. In orice caz, ceea ce eu as recomanda oricui, dar poate ca in primul rind Romaniei, este sa se concentreze pe preventie, sa aloce o parte importanta a bugetelor pentru sanatate programelor de prevenire. Iar aceasta va asigura un sistem durabil sI eficient in cele din urma", a declarat comisarul european pentru sanatate si consumatori, John Dalli.

Declaratiile sale au fost intarite de Margaret Chan, presedintele Organizatiei Mondiale a Sanatatii: "Sint intru totul de acord cu domnul John Dalli, care, in orice caz, cunoaste mai bine situatia din regiune, dar pe plan mondial constatam o lipsa de investitii in sanatate in ultimii 30 de ani. Multe tari din Asia si Africa inca sufera din cauza acestei omisiuni. Pe plan mondial se simte o nevoie crescuta de forta de munca, de doctori sI asistente, o nevoie care creste datorita imbatrinirii populatiei pe de o parte, a cerintelor sI standardelor crescute ale Uniunii Europene pentru ingrijiri de calitate, pe de alta parte. De asemenea, trebuie sa ne asiguram ca bugetele sint bine structurate sI ca avem infrastructura necesara", a spus Margaret Chan.

Conferinta mondiala pentru sanatate globala a pus accentul pe cooperarea internationala sI pe coerenta masurilor luate la nivel mondial, regional sI national, astfel incit sanatatea, care este un drept al oricarui individ, sa devina accesibila tuturor. Recomandarea facuta Romaniei de comisarul european pentru sanatate John Dalli, de a investi in preventie, se bazeaza pe statisticile care arata ca la nivel national, anual, 60.000 de oameni mor din cauza sistemului de sanatate ineficient, in care multe boli care fac inca numeroase victime, ar putea fi prevenite.

"Ziarul de IasI" a publicat recent o ampla analiza despre oamenii care mor din cauza sistemului sanitar. Medicii au aratat ca daca autoritatile ar investi in programe de educare sI preventie, boli precum cele cardio-vasculare, cancerul de col uterin, de prostata sI de colon, depresia cauzatoare de sinucideri, diabetul, hepatitele, TBC-ul ar putea fi descoperite la timp sI tratate. In basenta acestor masuri, raportul comisiei prezidentiale pentru sanatate estima ca in fiecare an, 60.000 de romani mor cu zile.

Vezi inregistrarea conferintei de presa cu recomandarea comisarului UE

Comentarii