Fiul cel mic al lui Gaddafi si trei nepoti ai liderului libian, ucisi dupa un raid NATO

duminică, 01 mai 2011, 09:54
4 MIN
 Fiul cel mic al lui Gaddafi si trei nepoti ai liderului libian, ucisi dupa un raid NATO

"Casa lui Saif al-Arab Muammar Kadhafi (…), cel mai mic dintre copiii Ghidului (Muammar Kadhafi, n.red.), a fost atacata cu mijloace puternice. Ghidul si familia sa erau in casa impreuna cu prieteni si rude, dar el este "nevatamat", a declarat purtatorul de cuvant al Guvernului, Moussa Ibrahim, intr-o conferinta de presa.

"Atacul a provocat moartea martiriu a fratelui Saif al-Arab (….) si a trei dintre nepotii Ghidului", a adaugat purtatorul de cuvant.

Saif al-Arab avea 29 de ani, a adaugat el. Era cel mai mic dintre cei sase fii ai liderului libian si nu ocupa niciun post oficial cunoscut. Muammar Kadhafi a pierdut deja o fiica adoptiva in 1986, in timpul unui bombardament american la Tripoli.

"Ghidul este in stare de sanatate buna. Nu a fost ranit. Sotia sa este, de asemenea, sanatoasa si nu a fost ranita, dar alte persoane au fost", a declarat el.

"A fost o operatiune care a vizat asasinarea directa a liderului acestei tari", a acuzat el.

Purtatorul de cuvant a insotit in prealabil presa la locuinta bombardata din Tripoli. Avand in vedere amploarea distrugerilor, este putin probabil sa fi fost supravietuitori.

La Bruxelles, NATO a confirmat la scurt timp ca a desfasurat atacuri in acest sector al Tripoli, dar nu si moartea fiului lui Kadhafi, dand asigurari ca nu a vizat persoane individuale.

"NATO si-a continuat atacurile de precizie impotriva instalatiilor militare ale regimului lui Kadhafi la Tripoli in aceasta noapte, inclusiv atacurile asupra unei cladiri de comandament si control cunoscute din sectorul Bab al-Aziziya, la scurt timp dupa ora 18.00 GMT (21.00 ora Romaniei), sambata seara", a declarat intr-un comunicat generalul Charles Bouchard, comandantul sef al operatiunii.

"Regretam orice pierdere de vieti omenesti, in special a civililor nevinovati", a adaugat el, subliniind ca "toate tintele NATO sunt de natura militara".

Sambata seara, trei explozii s-au auzit la Tripoli din sectorul Bab al-Aziziya, care adaposteste complexul lui Kadhafi, dupa un survol al avioanelor NATO.

La Benghazi, fieful insurectiei libiene, tiruri de bucurie s-au auzit la scurt timp dupa anuntul de la Tripoli privind moartea fiului lui Kadhafi, a constat un jurnalist al AFP.

Pe bulevardul din apropierea marii, masinile mergeau claxonand, iar cerul era luminat de trasoare si tiruri de rachete, baterii antiaeriene si focuri ale pustilor de asalt.

Muammar Kadhafi a reiterat sambata, in cursul zilei, ca nu va renunta la putere, in timp ce NATO a respins apelul acestuia la negocieri pentru a se pune capat conflictului sangeros din Libia care dureaza de aproximativ trei luni.

In acelasi timp, rebeliunea a vorbit despre un posibil "nou front" in sud-estul tarii, dupa un al doilea atac al fortelor regimului impotriva unei localitati din aceasta regiune desertica, soldat cu zece morti, dintre care sase civili si patru rebeli.

Intr-o prima aparitie publica din 9 aprilie, Kadhafi, aflat la putere din 1969, a reafirmat ca nu va pleca in pofida presiunii militare a NATO, a sanctiunilor financiare internationale, a embargoului privind armele si a inghetarii conturilor.

"NATO trebuie sa renunte la orice speranta privind plecarea lui Muammar Kadhafi. Nu imi voi parasi tara si ma voi lupta aici pana la moarte", a declarat el la televiziune, calificandu-i pe rebeli drept "teroristi".

"Suntem dispusi sa negociem cu Franta si Statele Unite dar fara conditii (…). Nu ne vom preda, dar va chem la negocieri. Noi ne putem rezolva problemele intre libieni fara lupte, retrageti-va flotele si avioanele", a declarat Kadhafi, adresandu-se NATO.

Alianta Nord-Atlantica a respins acest apel, subliniind ca Kadhafi trebuie mai intai sa inceteze atacurile asupra civililor.

Consiliul National de Tranzitie (CNT) a respins si el orice negociere cu Kadhafi, precizand ca acesta din urma nu are niciun rol de jucat pe viitor.

Regimul le-a cerut, de asemenea, rebelilor din Misrata, oras situat la 200 de kilometri est de Tripoli, sa "depuna armele in schimbul unei amnistii", dupa ce a avertizat ca orice nava care va incerca sa intre in portul Misrata va fi "lovita cu forta".

In cursul seriii, 13 explozii puternice s-au produs la Misrata, in momentul in care avioanele NATO survolau orasul. In cursul zilei, in apropiere de aeroport, luptele intense au continuat. Rachete si obuze de mortier au inceput, de asemenea, sa cada asupra orasului.

Potrivit mai multor surse, aceste lupte s-au soldat cu zece morti si 20 de raniti sambata.

NATO a anuntat ca a neutralizat mai multe mine in port, unde o nava umanitara este in continuare blocata, iar alte trei asteapta in larg.

In vestul tarii, insurgentii detineau in continuare postul de frontiera tunisiano-libian din Dehiba. NATO a anuntat ca a distrus 13 depozite de munitii in aceasta zona muntoasa raliata in cea mai mare parte rebeliunii.

In sud-estul desertic, 70 de vehicule pro-Kadhafi au atacat oaza Jalo (la 300 de kilometri sud de Benghazi), provocand moartea a sase civili si patru rebeli, potrivit rebeliunii.

La Tripoli, peste 400 de reprezentanti ai triburilor loiale regimului au afirmat intr-un comunicat ca se pregatesc sa mearga la Benghazi pentru a se intalni cu triburile rebele in vederea unei "reconcilieri". (Mediafax)

Comentarii