Fost agent FBI in Der Spiegel: Al-Qaeda care ne-a atacat in 11 septembrie 2001 nu mai exista

marți, 13 septembrie 2011, 21:41
4 MIN
 Fost agent FBI in Der Spiegel: Al-Qaeda care ne-a atacat in 11 septembrie 2001 nu mai exista

Intr-un interviu acordat publicatiei Der Spiegel, Soufan discuta despre situatia actuala a Statelor Unite, despre cum ar fi putut fi preintampinate atacurile din 11 septembrie, despre bin Laden si raporturile dintre CIA si FBI, precum si despre cartea publicata ieri- "The Black Banners: The inside story of 9/11 and the war against al-Qaeda".

"Este inceputul unei noi ere. Cred ca al-Qaeda a suferit pagube semnificative. Al-Qaeda care ne-a atacat in 11 septembrie 2001 nu mai exista. Comanda lor la centru este extrem de laxa. In cei zece ani, din cauza greselilor facute, reputatia Statelor Unite a fost afectata. Totusi, am reusit sa reparam aceste pagube: toate inchisorile secrete au fost inchise. Tortura in interogatorii a fost eliminata. Unele ordine au fost declasificate. Am facut totul pe fata si am zis sa se asumam toate actiunile noastre. Asta e un lucru rar in orice tara din lume", a declarat Soufan pentru publicatia germana.

(Ali Soufan este impotriva folosirii torturii ca sa obtina informatii de la prizonieri, n.r. Puteti citi aici un material de opinie din New York Times, pe care il semneaza, vizavi de torturarea detinutilor. )

Fostul agent FBI a auzit pentru prima data de Osama bin Laden intr-o revista musulmana. "Era un interviu pe care i-l luasera in Sudan si ma intrebam cine e omul acesta. Apoi, am tot citit despre el in ziare si au inceput sa ma ingrijoreze declaratiile lui. I-am urmarit discursul pana cand am intrat in FBI, in 1997. A fost o evolutie. Insa atunci, cu fatwa (opinie pe teme religioase privind legea islamica emisa de un Ulema, n.r. ) din februarie 1998, mi-a crescut nivelul de interes pentru el. Eram convins 100% ca ceva se va intampla", a afirmat Ali Soufan.

Despre fostul lui sef, John O’ Neill, care si-a parasit functia si a devenit seful Securitatii de la World Trade Center si care a murit in atacurile teroriste, Soufan spune ca O’Neill "a anticipat ce va urma, dupa bombardarea ambasadelor din Africa de Est si dupa USS Cole. A luptat pana in acea zi si a fost convins ca ceva important avea sa se intample. Pacat ca nimeni nu l-a luat in seama".

(In august 1998, ambasadele americane din Dar es Salaam, Tanzania, si Nairobi, Kenya, au fost atacate de teroristi. Atacul, revendicat de al-Qaeda, i-a adus in prim-plan pentru prima data pe Ayman al Zawahiri si Osama bin Laden. Cele doua atacuri s-au soldat cu 11 morti si 85 de raniti in Tanzania si 212 morti si 4000 raniti in Kenya. In 2000, pe vasul american USS Cole, un barbat s-a aruncat in aer, omorand 17 persoane si ranind 39. Atacul a fost revendicat tot de al-Qaeda, n.r.)

In cartea lui, "The Black Banners", fostul agent emite ipoteza ca atacurile din 11 septembrie ar fi putut fi impiedicate daca nu ar fi existat un << zid chinezesc » intre FBI si CIA.

"Cand s-a produs incidentul cu nava Cole, stiam o persoana care era implicata in atentat- ne-a spus ca el a livrat banii unei persoane din al-Qaeda. Au primit bani cei doi care au intrat cu avionul in Pentagon (pe 11 septembrie). Cand investighezi un fapt si stii cu un an inainte despre deplasarile unor oameni, despre bani si intalniri, cred ca trebuie sa intelegi ca exista niste limite ale "zidului": aveam pontul, cei de la CIA stiau identitatea celor doi, insa nu le-au pus numele pe o lista, n-au dat numele lor Departamentului de Stat. In 12 septembrie 2001, ne-au spus: "Va amintiti de tipii aceia care au livrat banii? Se intalneau cu niste barbati pe care ii stim, ne pare rau ca nu v-am spus mai demult". Pentru mine, lucrul asta depaseste limitele incompetentei", a explicat Soufan.

Fostul agent FBI a mai declarat ca parerea lui este ca americanii nu au incercat sa isi cunoasca dusmanii si ca nu ar fi trebuit sa foloseasca tortura asupra celor capturati. "Nu e nevoie sa fii dur. Oricum, il ai in custodie. Stie ca tu esti seful. Nu trebuie sa te porti ca un sef".

"Cred ca am subestimat motivatia ideologica a acestei miscari: ce ii face pe acesti oameni sa se arunce in aer, care este semnificatia religioasa a miscarii. Din pacate, in acest razboi, noi uitasem cine suntem, dar nici nu ne cunosteam inamicii. Ne-au atras intr-un razboi mai lung decat Primul si Al Doilea Razboi Mondial. Nu pentru ca sunt inteligenti, ci pentru ca nu ne-am inteles dusmanul. Noi am apelat la tortura (enhanced interrogation techniques) in interogatorii, in schimb. Am facut exact ce a vrut al-Qaeda sa facem". (Romania Libera)

Comentarii