Generalul Chelaru a calcat din nou pe bec

duminică, 03 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 Generalul Chelaru a calcat din nou pe bec

Generalul de corp de armata Mircea Chelaru a calcat din nou pe bec. El va fi convocat in fata Consiliului de Judecata al Ministerului Apararii Nationale, pentru incalcarea principiului neimplicarii politice a armatei, prin participarea la manifestarea organizata de PRM pentru comemorarea a 55 de ani de la moartea maresalului Antonescu. Chelaru a fost invitatul presedintelui PRM, Corneliu Vadim Tudor, si a omului de afaceri cu simpatii legionare Josif Constantin Dragan.
Potrivit unui comunicat sec al MApN remis ieri remis presei, generalul Chelaru, fost sef al Statului Major General in mandatul trecut, a incalcat si prevederile Legii 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare. Ministerul Apararii "se disociaza de opiniile neconforme cu aprecierea comunitatii internationale asupra lui Ion Antonescu si declara ca nu va tolera nici o manifestare contrara acestei judecati in cadrul armatei", se arata in comunicatul MApN. "Este regretabil ca asemenea gesturi individuale, care au legatura cu o personalitate ale carei actiuni au fost condamnate de comunitatea internationala, umbresc eforturile colective depuse de intreaga armata pentru materializarea obiectivului national de integrare in NATO si UE", se arata in comunicatul citat.
De altfel, Chelaru s-a dovedit, pe parcursul carierei sale de militar, un mare admirator maresalului Ion Antonescu. Intr-o conferinta de presa organizata imediat dupa numirea, in 1997, in functia de comandant sef al Corpului 10 Armata de la Iasi, afirma ca Antonescu a fost un militar de geniu si o sursa de intelepciune si strategie militara". Pentru a concretiza simpatia sa pentru cel acare a condus dictatorial Romania intre 1940-1944, Chelaru a cerut, in 1999, Consiliului Local Iasi sa permita ridicarea in Copou, chiar in fata garnizoanei, a busturilor celor trei maresali ai Romaniei – Ion Antonescu, Gheorghe Prezan si Alexandru Averescu. Fata de aceasta intentie au protestat comunitatea evreilor din Iasi, precum si mai multi intelectuali ieseni. Ca urmare a acestor presiuni, in locul bustului lui Antonescu pe Copou a aparut bustul regelui Ferdinand I.
Discursurile abracadabrante
Dupa ce a fost investit de presedintele Emil Constantinescu ca sef al Statul Major al Armatei, pe 7 martie 2000, Chelaru si-a dat drumul la gura, socindu-si asistenta in care se afla presedintele, ministrul de atunci al Apararii Victor Babiuc si predecesorul sau din fruntea MST Constantin Degeratu. Chelaru a tinut atunci un discurs abracadabrant: „De acum inainte, e necesara implementarea unei discipline de sistem, care sa elimine haosul actional. Noi nu putem face carantina, nu putem carantiniza Armata in care ne retragem din aceste vicii ale societatii(…) Trebuie sa combatem anonimatul autoimpus, aceste umbre care nu lasa nici un fel de urma, bagajele anatomice neproductive. Nu vom putea merge fara oameni cu constiinta locomotiei – de a trage societatea inainte". Generalul recunostea intr-un fel ca avea probleme cu limba romana: „Eu am fost cercetat, pe drept cuvint, pentru a se vedea daca am cunostinte asupra semanticii, de catre colegul meu de supliciu, domnul general Badalan" (fostul sef al Directiei Protectie si Siguranta Militara, in prezent adjunct al sefului SMG -n.red.). „Mi-am propus sa fac reforma conceptuala in armata", mai spunea el.
Gata sa se ia de git cu Armata a XIV-a
Nu era pentru prima data cind generalul a ajuns in presa ca urmare a declaratiilor sale alambicate si socante. Chiar la prima sa numire in cea de sef al Corpului 10 Armata de la Iasi, Chelaru parea, la nivel declarativ, gata sa intre in razboi cu Armata a XIV-a. In primele sale iesiri publice de atunci, generalul nu a ezitat sa-si faca cunoscute antipatiile la adresa Rusiei. El a intrat intr-o dura polemica, gazduita atunci de cotidianul "Monitorul", cu sefii Amatei a XIV-a ruse stationate in Transnistria. „Armata a XIV-a este un fel de pisica care se arata soricelului din borcan, ca acesta sa moara de infarct. Sintem in stare ca, in zece ore, sa facem fata la doua Armate a XIV-a", declara proaspatul sef al Corpului 10 Armata din Iasi pe 17 decembrie 1997. Comandantul Armatei a XIV-a, Valerii Evnevici, i-a replicat: „Daca se pricepe asa bine la pisici, acest general ar trebui sa se ocupe cu prasirea motanilor si sa-i hraneasca cu smintina. Acest general stie prost istoria. Tot acest corp de armata si iubitorii sai de motani nu inseamna o problema pentru armata rusa. Sfatuiti-l pe acest general sa invete istoria, sa praseasca motanii si sa-i hraneasca cu smintina. Asa o sa aiba mai putine probleme".
Generalul Chelaru este cunoscut si ca un mare gafeur. El si-a dat demisia anul trecut din functia de sef al Statului Major al Armatei, dupa un interviu aparut anul trecut in cotidianul „Evenimentul zilei". Chelaru a declarat ca exista „grupari de tip mafiot" in Romania, interesate sa avem un stat slab. El s-a referit si la „problema autonomiei si guvernarii locale" in Dobrogea sau sudul Olteniei, sustinind ca a auzit ca „si acolo ar trebui facuta o enclava". Generalul a mai afirmat ca SRI si MI au mai multe amanunte despre aceste probleme, care s-ar fi discutat si in CSAT, cu presedintele Emil Constantinescu si ministrul Apararii.(D. POPA)

Comentarii