Geoana: Daca vrea sa stie de unde vin datoriile, Ponta sa-i intrebe pe Hrebenciuc, Mitrea, Dragnea

luni, 21 noiembrie 2011, 10:53
5 MIN
 Geoana: Daca vrea sa stie de unde vin datoriile, Ponta sa-i intrebe pe Hrebenciuc, Mitrea, Dragnea

"Nu e nimic mai descalificant pentru un presedinte de partid decat sa incerce sa-si capete autoritatea aruncand cu noroi in predecesorul sau. Nu e in niciun fel demn sa abati atentia de la modul in care conduci tu partidul, aratand catre «greaua mostenire» si punand toate relele trecutului in spatele unui singur om, desi tu, alaturi de altii, ai facut parte din echipa sa. Acest comportament poate functiona ca strategie de supravietuire la varful partidului, dar nu poate in niciun fel asigura succesul electoral al PSD", sustine Geoana, intr-o postare pe blogul sau.

El arata ca, de cateva zile, se desfasoara la nivelul conducerii PSD "un adevarat concurs de inventat motive" pentru care sa fie dat afara din partid.

"Nu conteaza cat sunt de fanteziste sau de ireale, conteaza sa fie cat mai multe. Dupa vizita in America, dupa candidatura la Presedintie, dupa lipsa de incredere in caz de interimat al functiei de Presedinte al Romaniei, astazi presedintele partidului a venit cu o noua acuza: Mircea Geoana trebuie dat afara din PSD pentru ca a lasat datorii dupa campania prezidentiala din 2009", adauga Geoana.

Mircea Geoana mentioneaza ca un presedinte preia si activele si pasivele partidului.

"Am avut 6 campanii in 5 ani de mandat (referendumul de suspendare, doua alegeri europarlamentare, locale, generale si prezidentiale), iar din conducerea partidului facea parte si dl Ponta, atunci cand nu era ocupat cu invitarea lui Traian Basescu la scoala de vara a tinerilor social democrati. In 2005 am preluat partidul cu datorii din campania lui Adrian Nastase, desi candidase de pe pozitia de prim-ministru intr-un guvern monocolor, cu un partid aflat dominant la resursele guvernarii, cu peste 2000 de primari si cu Ion Iliescu la Cotroceni, cu o opozitie anemica si cu Traian Basescu candidat aparut pe ultimii metri. Nu am facut public aceste datorii, nu am transformat esecul electoral al lui Adrian Nastase intr-un esec personal al acestuia, asa cum partidul nu s-a lepadat de Ion Iliescu dupa esecul sever din 1996 in fata lui Emil Constantinescu. Acum, Ion Iliescu ma face vinovat si de pierderea alegerilor din …2004! Oare gratierea lui Miron Cosma tot Geoana a facut-o?", mai scrie fostul presedinte al PSD.

In opinia sa, aceasta "explozie de minciuna si venin fara precedent" la adresa sa arata o criza mai profunda – "de incredere, de solidaritate, de respect si, vorba lui Crin Antonescu, de bun simt".

El mentioneaza ca, in cei 5 ani in care a condus PSD, partidul a avut patru secretari generali: doi alesi de Congresele PSD (Miron Mitrea si Titus Corlatean) si doi interimari (Valeriu Zgonea si Liviu Dragnea). De asemenea, Geoana aminteste ca in acesti ani PSD a avut diferiti sefi de campanii electorale: Liviu Dragnea a condus europarlamentarele din 2007, Miron Mitrea localele si parlamentarele din 2008, iar Viorel Hrebenciuc prezidentialele din 2009. In plus, in tot acest timp, partidul a avut trezorieri si mandatari financiari.

"O spun inca o data, ca sa o priceapa cei de buna-credinta si care sa o mai auda inca o data cei invatati sa atace inainte de a se informa: presedintele unui partid nu se ocupa de finantele acestuia. Nu sta in atributiile sale si, personal, nu m-a interesat niciodata sa decid eu in astfel de chestiuni. In 2009 am fost doar candidat, iar pentru campanie a existat un sef si un secretar general", adauga Geoana.

"Daca domnul Ponta doreste sa stie de unde vin datoriile partidului, il invit sa ii intrebe pe toti aceia care, intre 2005 si 2010, s-au ocupat direct de finantele partidului. Nici nu i-ar fi prea greu, avand in vedere ca toti acestia – fie ca e vorba de Hrebenciuc, de Mitrea, de Corlatean sau Dragnea – sunt acum in echipa sa. Decat sa tot arunce cu noroi, n-ar fi mai bine ca actualul Presedinte al PSD sa incerce sa caute adevarul, daca tot ii este atat de aproape?", incheie Mircea Geoana.

Presedintele PSD, Victor Ponta, a declarat, duminica, la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata duminica de Pro TV, ca in saptamana in curs a inceput executarea silita a formatiunii pe care o conduce pentru una dintre datoriile din campania electorala din 2009.

Ponta a admis, raspunzand unei intrebari adresata de moderatori, ca "au venit portareii la PSD".

"Am facut un audit dupa ce am preluat conducerea PSD – extern -, a rezultat ca – dincolo de ce am platit si acum nu avem datorii catre RA-APPS pentru sediu, catre utilitati, catre Partidul Socialistilor Europeni – au ramas din campania din 2009 datorii private catre firme private foarte mari, de cinci-sase milioane de euro. Saptamana aceasta a inceput executarea silita pentru una dintre ele", a spus Ponta.

PSD a precizat ulterior ca unul dintre creditorii partidului din campania electorala din 2009 a ajuns in faza de recuperare a creantelor indreptata catre bunuri mobile ale partidului prin executare silita, insa, in urma discutiilor avute cu acesta, s-a reusit evitarea executarii silite a bunurilor.

Intr-o informare de presa transmisa duminica de PSD se mentioneaza ca, din punct de vedere contabil, Partidul Social Democrat a inregistrat datorii catre mai multi creditori, datorii care dateaza din perioada campaniei electorale din 2009 si ca, in urma efectuarii unui audit intern profesionist, s-a constatat faptul ca datoriile acumulate din ultima campanie electorala au crescut major cuntumul datoriilor partidului.

"Desi echilibrul financiar al partidului este pastrat, acele datorii din perioada de campanie au ajuns, in ultima perioada, intr-un punct critic, iar unul dintre creditori a ajuns in faza de recuperare a creantelor indreptata catre bunuri mobile ale partidului prin executare silita. In urma discutiilor avute cu creditorul, s-a reusit evitarea executarii silite a bunurilor mobile ale PSD", precizeaza sursa citata.

PSD mentioneaza ca isi va achita toate datoriile, "in ciuda modului in care acestea au fost facute".

"Analizele interne releva, in acest moment, faptul ca, la vremea respectiva nu au fost inregistrate notele de receptie a produselor si serviciilor efectuate in acea perioada in beneficiul partidului", se mai arata in comunicat.

Presedintele PSD a declarat si in 18 octombrie, la interviurile "Gandul", ca partidul are o situatie financiara foarte rea, avand numai in executare silita datorii de doua milioane de lei. (Mediafax)

Comentarii