Guvernul pierde teren in fata reformei

miercuri, 02 septembrie 1998, 23:00
3 MIN
 Guvernul pierde teren in fata reformei

Unul cite unul, obiectivele economice ale guvernului Vasile incep sa depaseasca termenele-limita de realizare, autoimpuse, devenind restante. Scandalurile din coalitie, certurile din interiorul partidelor sau pur si simplu lipsa banilor au frinat mersul si asa greoi al reformei, transformind in timp mort cele cinci luni ale lui Radu Vasile in functie.
Guvernul a ratat emiterea, in aceasta vara, a citorva din cele mai importante ordonante pentru care primise mandatul Parlamentului, iar activitatea sa devine din ce in ce mai ineficienta. In acest timp, mecanismele de inlaturare a blocajului de decizie, manifestat in chestiunea restructurarii guvernului, in cea a ordonantelor de urgenta sau in deja arhicunoscuta tema a accelerarii privatizarii ramin la stadiul de proiect sau de buna intentie.
Cel mai important scandal public a fost provocat de proiectul de ordonanta privind organizarea si functionarea Garzii Financiare. Partidul Democrat, care a preluat conducerea Garzii, sustine ca aceasta institutie ar trebui sa poata efectua cercetari penale. PNTCD si PNL considera insa ca "nu este momentul" ca atributiile unei institutii politizate sa se suprapuna peste cele ale politiei. In plus, PD ar dori ca toti comisarii Garzii sa fie numiti de secretarul de stat (care apartine PD) si nu de ministrul de Finante, cum s-a procedat pina acum.
O alta restanta a Guvernului este legata de rectificarile bugetului, unde aproape toate ministerele se opun reducerii cheltuielilor. Daniel Daianu a anuntat initial o scadere a cheltuielilor de 8000 de miliarde de lei si, drept urmare, a fost etichetat, de colegul sau de Guvern, Victor Babiuc, drept "incostient". Se spera ca, astazi, Guvernul sa poata ajunga la un acord pe aceasta tema.
Un nou conflict intre PD si ceilalti parteneri de coalitie ar putea aparea la transferul catre FPS a actiunilor societatilor comerciale rezultate ca urmare a reorganizarii regiilor autonome. De fapt, Partidul Democrat se opune acestui transfer si doreste ca ministerele care au detinut aceste regii sa se ocupe si de gestionare si de privatizarea societatilor rezultate din reorganizarea regiilor. In acest fel, Ministerul Industriilor, condus de Radu Berceanu, ar privatiza RENEL, Romgaz sau SNP (sau cel putin o parte din aceste institutii), Traian Basescu s-ar ocupa de regiile din transport (aeroporturile sau SNCFR, de exemplu), iar Dinu Gavrilescu ar controla privatizarea regiilor din agricultura. Argumentul Partidului Democrat, in sustinerea propunerii sale, este ca FPS nu are nici oamenii necesari si nici mijloace logistice adecvate pentru privatizarea societatilor "publice". De altfel, PD a criticat incapacitatea Ministerului Privatizarii si a FPS de a vinde rapid patrimoniul administrat. Nemultumirile democratilor nu apar, insa, pe un teren gol: conform programului de guvernare, transferul catre FPS a actiunilor fostelor regii ar fi trebuit incheiat inca din data de 30 iunie.
Dar cele mai importante aminari se refera la reforma administratiei publice: reorganizarea Guvernului, statutul functionarului public, legea raspunderii ministeriale sau descentralizarea unor activitati ale politiei trebuiau finalizate pina la 1 septembrie. Toate aceste proiecte au potentialul de a provoca, la momentul discutarii lor, noi conflicte in coalitie, in Guvern si chiar in interiorul partidelor. (Mircea MARIAN)

Comentarii