OSCE avertizeaza
Razboiul civil ameninta Transnistria

miercuri, 28 iulie 2004, 23:00
4 MIN
 <i>OSCE avertizeaza</i><br> Razboiul civil ameninta Transnistria

Scandalul inchiderii scolilor cu predare in limba romana din Transnistria a luat ieri o noua turnura. Presedintele moldovean Vladimir Voronin a criticat cu duritate autoritatile de la Tiraspol pentru atitudinea din ultimele saptamini si a refuzat sa se mai aseze la masa negocierilor alaturi de „lichelele“ de la Tiraspol. „Republica Moldova nu mai accepta Transnistria ca parte egala la negocierile pentru reglementarea conflictului. Liderii de la Tiraspol sint niste lichele care au luat ostatici copii numai pentru ca acestia invata in limba moldoveneasca cu grafie latina“, a tunat Voronin intr-un discurs sustinut in fata parlamentarilor de la Chisinau.
Voronin nu mai discuta cu Transnistria
Liderul moldovean a atras atentia ca „miine, salvind fundamentul ideologic al propriului regim, Smirnov va incepe sa fluture armele in centrul Europei si sa santajeze cu reanimarea conflictului“. „Deja Smirnov si anturajul sau nu mai sint separatisti care isi apara drepturile la o identitate politica sau alta a regiunii transnistrene. Pentru aceste lichele ar fi o onoare prea mare sa le numim astfel. Aceasta este o grupare criminala transnationala si de aceea nu mai acceptam actuala administratie de la Tiraspol ca parte cu drepturi egale la reglementarea politica“, a subliniat Voronin.
Seful statului moldovean a?declarat ca autoritatile de la Chisinau nu vor mai lansa nici o initiativa de rezolvare a conflictului „atita timp cit locuitorii din Transnistria nu vor obtine acces la mecanismele democratice reale“. „Desigur, daca va fi reluata activitatea scolilor moldovenesti, daca vor fi inlaturate barierele ce impiedica deplasarea libera a oamenilor si marfurilor, daca locuitorii Chisinaului vor putea tot atit de usor sa mearga la Tiraspol cum vin tiraspolenii la Chisinau, daca va fi normalizata situatia in zona de securitate, noi vom renunta la introducerea sanctiunilor economice anuntate“, a explicat el. „Bineinteles ca situatia legata de reglementarea problemei transnistrene este mult prea complicata pentru acei indivizi cu care am fost nevoiti sa discutam atit de mult timp si cu atit de multa rabdare despre avantajele unui stat unic, neutru si polietnic“, a subliniat Voronin, adaugind ca aceasta situatie „a fost in mare masura generata de concurenta globala dintre parti interesate?ca Rusia, Statele Unite, Uniunea Europeana, Ucraina si Romania“.
OSCE prevede „un conflict deschis“
?n cadrul unei ?ntilniri cu presa de la Chisinau, seful Misiunii OSCE ?n Republica Moldova, William Hill, a calificat criza creata ?n jurul scolilor moldovenesti cu predare ?n limba romana cu alfabet latin, drept una artificiala. „Situatia ?n localitatile unde exista astfel de scoli este foarte tensionata si, potrivit estimarilor noastre, este pe cale sa degenereze ?ntr-un conflict deschis“, a spus William Hill. Seful Misiunii OSCE a spus ca ?si da bine seama de indignarea oamenilor privind actiunile administratiei transnistrene si ca ?ntelege sentimentele lor, dar astfel de conflicte trebuie rezolvate doar pe cale pasnica. „Elevii acestor scoli nu reprezinta nici o amenintare sau pericol pentru cineva“, a adaugat William Hill. „Cea mai rezonabila si umana decizie a autoritatilor transnistrene ar fi redeschiderea scolii internat si discutarea adevaratelor probleme politice“, a sustinut reprezentantul OSCE.
Declaratiile sefului Misiunii OSCE ?n Republica Moldova au fost facute la scurt timp dupa ce scoala-internat din Tighina, cu predare ?n limba romana cu alfabet latin a fost ?nchisa fortat de catre autoritatile transnistrene, pe motiv ca aceasta institutie de ?nvatamint nu s-ar conforma legislatiei transnistrene. Campania de ?nchidere a celor sase scoli moldovenesti din partea stinga a Nistrului a ?nceput acum aproximativ 10 zile, dupa o decizie a administratiei de la Tiraspol emisa la 1 iulie. Pina acum au fost ?nchise de catre securitatea si militia transnitreana trei scoli moldovenesti cu predare ?n limba romana cu alfabet latin. Situatia se mentine tensionata si va avea repercusiuni si asupra procesului de reglementare a conflictului dintre autoritatile transnistrene si guvernul moldovean. Pe de o parte – Chisinaul conditioneaza cu antrenarea SUA si UE ?n procesul de negocieri privind reglementarea conflictului transnistrean, daca pina la 1 august Tiraspolul nu va redeschide scolile romanesti ?n zona pe care o controleaza, iar pe de alta – administratia separatista pare a fi hotarita sa-si continue actiunile
UE ameninta cu luarea
de masuri

Uniunea Europeana a condamnat ieri actiunile autoritatilor transnistrene si le-a cerut acestora „sa opreasca de urgenta campania de intimidare la adresa profesorilor, parintilor si studentilor scolilor moldovenesti“. UE a somat „administratia autoproclamata a Transnistriei“ sa redeschida scolile si sa revina la masa negocierilor alaturi de partea moldoveana si de mediatorii conflictului. UE a avertizat ca, in cazul in care situatia nu se va imbunatati, „Uniunea va lua in considerare adoptarea de masuri adecvate impotriva administratiei autoproclamate transnistrene“.
Presedintele Comitetului de Ministri ai Consiliului Europei, ministrul norvegian de externe Jan Petersen, s-a declarat „ingrijorat de inchiderea scolilor moldovenesti de la Tiraspol“, si a somat autoritatile de la Tiraspol sa redeschida aceste institutii. „Aceste actiuni sint in evident conflict cu standardele europene de drepturile omului si drepturile minoritatilor si ar putea afecta relatiile dintre Tiraspol si Chisinau“, a afirmat Jan Petersen intr-un comunicat publicat ieri la Strasbourg. (M. MITRICA)

Comentarii