O „casca de reflectie” care stimuleaza creativitatea purtatorului, creata de cercetatori

joi, 10 februarie 2011, 15:50
2 MIN
 O „casca de reflectie” care stimuleaza creativitatea purtatorului, creata de cercetatori

O casca ce stimuleaza creativitatea purtatorului, prin emiterea unor fluxuri foarte slabe de curent electric, care sunt directionate spre creierul acestuia, a avut efecte incurajatoare, au anuntat, joi, oamenii de stiinta australieni, citati de AFP.

Acest dispozitiv, alcatuit din doi conductori legati printr-o banda de cauciuc, a condus la imbunatatirea semnificativa a rezultatelor obtinute de voluntari in timpul unor teste de aritmetica.

Voluntarii cu casca care au ghicit raspunsurile corecte au fost de trei ori mai numerosi decat cei fara casca, afirma autorii acestui studiu, realizat pe un esantion compus din 60 de voluntari.

Allan Snyder, directorul Centrului de stiinte ale creierului din cadrul Universitatii Sydney, a declarat ca acest aparat functioneaza prin suprimarea activitatii din emisfera stanga a creierului, asociata cunostintelor, si prin stimularea emisferei drepte, asociata cu creativitatea.

"Nu trebuie sa folositi aceasta casca pentru a invata sau pentru a va imbunatati memoria. Trebuie sa o folositi doar daca doriti sa vedeti o problema cu ochi noi", a declarat specialistul australian.

Scopul este de a-i ajuta pe utilizatori sa analizeze o problema sau o situatie fara idei preconcepute si fara sa se bazeze pe experiente din trecut.

Acest studiu s-a inspirat dintr-o serie de observari medicale realizate pe pacienti care au suferit accidente grave, in urma carora nivelul lor de creativitate a cunoscut o crestere spectaculoasa, dupa ce emisferele lor cerebrale stangi au fost serios afectate.

"Stim deja ca dupa un anumite tipuri de vatamari ale creierului, pacientii care au avut avariat lobul stang se vor implica trup si suflet in arta si in alte tipuri de activitati creatoare", a precizat acelasi cercetator.

Noua casca va sta la baza unor aplicatii viitoare ce vor putea fi utilizate in arta sau in alte domenii ce implica rezolvarea unor probleme de creativitate, insa aceasta stiinta se afla inca intr-un stadiu incipient, au afirmat autorii studiului. (sursa: Mediafax)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii