Presedintele CA al Sidex are o vila cit un bloc si salariu de 62 de milioane

duminică, 18 iulie 1999, 23:00
4 MIN
 Presedintele CA al Sidex are o vila cit un bloc si salariu de 62 de milioane

Una din legile abrogate cu maxima operativitate dupa schimbarea din decembrie 1989 a fost cea prin care salariul maxim economie era limitat la cel mult doisprezece salarii minime. Astfel s-a ajuns la situatii de-a dreptul sfidatoare. Valoarea salariului brut ridicat lunar de Flaviu Moldovan, propus si sustinut de presedintele FPS, Radu Sirbu, pentru ocuparea functiei de presedinte al CA din Sidex, este 62.543.043 de lei, de 27,7 ori mai mare decit salariul mediu brut pe societate. Numai cu salariul administratorului Combinatul cheltuie anual trei sferturi de miliard de lei. Moldovan pare sa fie invatat sa cistige zdravan inca de pe vremea cind era director economic la firma ERS CUG din Cluj, epoca in care a reusit sa-si inalte o ditamai vila in orasul de pe Dealul Feleacului.
FPS i-a asigurat lui Moldovan un trai "decent"
La propunerea FPS Bucuresti, actionarii de la Sidex au validat in sedinta AGA din 18 mai 1999 numirea clujeanului Flaviu Mircea Moldovan in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al Combinatului. Privita la inceput ca o surpriza totala, propunerea venita din partea actionarului majoritar (FPS detine 69,9% din actiunile Sidex) a fost explicata ulterior, cind a iesit la iveala vechea amicitie dintre Flaviu Moldovan si presedintele Consiliului de Administratie al FPS, Radu Sirbu, de asemenea originar din Cluj Napoca.
Pe 21 iunie, la sediul Sidex a fost incheiat contractul de administrare pe o durata de doi ani cu noul presedinte al CA. Semnatarii contractului sint Horia Axinte, director al FPS Galati, si Sorin Sava, de la SIF Moldova pentru Sidex, si Flaviu Moldovan, in calitate de presedinte al CA.
Pe linga mentionarea obiectivelor si criteriilor de performanta care trebuie duse la indeplinire de noul administrator, prin contract sint stabilite si drepturile de care se bucura administratorul. Potrivit anexei 2, Flaviu Moldovan ridica lunar din Sidex un salariu brut de 62.543.043 de lei, adica 33. 007.854 de lei net.
Determinarea acestei valori s-a facut conform HG 364 din 1999, utilizindu-se coeficientul de ierarhizare "44", cel mai mare prevazut de lege. Numai sporul de vechime (25%) al presedintelui CA din Sidex se ridica la 12,5 milioane de lei. Salariul administratorului nu ramine insa batut in cuie la acest nivel. In contractul incheiat pe 12 iunie este stipulat faptul ca suma poate fi indexata periodic de catre Adunarea Generala a Actionarilor". Daca avem in vedere ca, pe linga salariu, societatea trebuie sa mai suporte cheltuieli suplimentare de 45% (pentru plata CAS, asigurari de sanatate, fond de somaj), rezulta ca Flaviu Moldovan este un om foarte valoros, la propriu. Doar simpla lui prezenta la sedintele CA si AGA provoaca anual in bugetul, si asa ciuruit ca un svaiter al Sidex-ului o "gaura" de peste un miliard de lei. In contextul in care salariul mediu brut pe societate in luna aprilie a fost 1.804.994 de lei, megasalariul administratorului din Sidex ne face sa credem ca prevederea legala care limita pina in 1989 raportul dintre salariul maxim si cel minim pe economie la cel mult 12, nu era chiar atit de lipsita de temei.
Flaviu Moldovan nu e, nici pe departe, cel mai bun dintre administratorii posibili
Daca luam in calcul importanta Sidex si raportam salariul primit de Flaviu Moldovan la cel pe care il incaseaza un manager in Occident, suma nu mai pare atit de mare. Problema este ca, cel putin deocamdata, clujeanul, care nici inainte de venirea in Galati nu era un om sarac, nu a dat semne ca ar avea niste initiative menite sa scoata Sidex din criza. Pina acum, acesta s-a rezumat sa poarte un lung razboi, absolut steril, cu conducerea executiva a Combinatului. Pe linga acest fapt, activitatea desfasurata de Flaviu Moldovan in calitate de director economic al societatii ERS CUG, una din cele opt societati desprinse din Combinatul de Utilaj Greu (CUG) din Cluj Napoca nu-l recomanda ca fiind cel mai bun dintre specialistii care s-ar fi putut ocupa de Combinat. Calitatea managementului practicat la Cluj s-a vazut la inceputul anului acesta, cind trei din cele opt societati (printre care si ERS CUG) au fost nevoite sa se uneasca in SC CUG SA. Noua societate si-a demarat activitatea cu o pierdere de 13 miliarde de lei si cu datorii de 23 miliarde de lei catre Conel si de peste 4 miliarde de lei catre Romgaz. In mare parte, datoriile catre Conel s-au datorat monopolului detinut de fosta ERS CUG, pe care specialistii clujeni o caracterizeaza drept o firma-capusa care a prosperat de pe urma celorlalte sapte societati. Odata cu firma a prosperat si Flaviu Moldovan, care si-a construit o vila cit o casa de cultura pe strada Bihorului nr. 10 A, intr-o zona linistita a Clujului. (Marian ALEXANDRU, Denis CIUREA, Alice COJOCLEANU)

Comentarii