Propuneri pentru schimbarea Codului Rutier: puscarie pentru vitezomani

duminică, 12 iulie 2009, 20:56
2 MIN
 Propuneri pentru schimbarea Codului Rutier: puscarie pentru vitezomani
Permis pierdut pentru trei ani sau o noapte la racoare pentru depasirea vitezei legale

Noul proiect pentru modificarea Codului Rutier aduce sanctiuni mai dure pentru soferii indisciplinati. Conform initiatorilor proiectului, vitezomanii ar putea sta si dupa gratii, daca sint prinsi de Politia Rutiera. Astfel, cei care vor rula cu dublul vitezei legale ar putea fi retinuti pentru 24 de ore, potrivit proiectului de schimbare a Codului Rutier.

"Cred ca e foarte benefic faptul ca noul Cod Rutier va deveni mai drastic, daca va intra in vigoare cu astfel de prevederi. De exemplu, in Italia, unui roman i s-a confiscat masina pentru ca nu a achitat o amenda, dupa ce si-a lasat autoturismul intr-un loc interzis. Este nevoie de un astfel de Cod Rutier, care sa responsabilizeze participantii la trafic", a declarat ieri Liviu Zanfirescu, seful Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Iasi.

Trebuie precizat ca soferii opriti in trafic vor putea fi testati de fiecare data cu alcooltestul, chiar si de catre jandarmi sau politistii comunitari. In acelasi timp, pentru abaterile considerate foarte grave, permisul ar putea fi retinut chiar si pina la trei ani de zile.

O alta modificare interesanta ii vizeaza pe cei care au scutere sau mopede – acestia vor putea sa mearga cu ele numai daca vor obtine un permis de conducere. Totodata, cei care au ATV-uri nu vor mai putea rula cu ele pe drumurile publice.

Cei care au pus bazele proiectului au venit si cu propunerea de a taia arborii de pe marginea drumurilor, pentru a reduce numarul accidentelor rutiere grave. Initiatorii proiectului considera ca prezenta copacilor pe marginea soselelor contribuie din plin la gradul ridicat de risc in cazul accidentelor.

Cind nu se cunoaste soferul, este sanctionat proprietarul masinii

Si viitorii soferi vor avea parte de citeva surprize. Astfel, proba poligonului ar putea deveni proba obligatorie pentru obtinerea permisului de conducere. Una dintre cele mai controversate masuri este aceea a sanctionarii proprietarului masinii, chiar daca acesta nu s-a aflat la volan in momentul comiterii vreunei abateri. "Daca exista o astfel de prevedere, cred ca sanctionarea detinatorului masinii ar trebui sa depinda de la caz la caz. Cind se cunoaste autorul comiterii abaterii si acesta nu este posesorul autoturismului, nu cred ca acesta din urma ar trebui sanctionat. Totusi, ca si posesor de masina, am o responsabilitate, nu o pot lasa pe mina oricui, facind referire aici, de exemplu, la cei care nu poseda permis de conducere", a precizat Liviu Zanfirescu. Toate aceste propuneri de modificare a Codului Rutier se afla pe masa Consiliului Interministerial de Siguranta Rutiera.

Comentarii