UPDATE: Minerii au protestat si au cistigat. Revendicarile lor au fost acceptate de CNH

miercuri, 01 februarie 2012, 10:10
8 MIN
 UPDATE: Minerii au protestat si au cistigat. Revendicarile lor au fost acceptate de CNH

ORA 18:30 

 Cei aproximativ 400 de mineri de la Lupeni si Lonea care protestau, miercuri, in curtea CNH au renuntat la actiunea lor, dupa ce reprezentantii companiei si liderii de sindicat din Valea Jiului au semnat un act aditional care va rezolva cererile lor, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit liderilor Sindicatului "Muntele" din Valea Jiului, administratia Companiei Nationale a Huilei (CNH) si partea sindicala au semnat, miercuri dupa-amiaza, un act aditional la contractul colectiv de munca prin care vor fi solutionate revendicarile ortacilor. Presedintele Sindicatului "Muntele" din Valea Jiului, Petre Nica, a citit in fata ortacilor adunati in curtea CNH din Petrosani continutul actului aditional prin care sporul de periculozitate aferent muncii subterane a fost aliniat la legislatia in vigoare.

Nica le-a spus ortacilor ca actul aditional va fi inregistrat joi la Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM) Hunedoara, dupa care acesta va intra in vigoare.

Potrivit lui Adrian Jurca, liderul sindicatului de la Mina Livezeni, afiliat la Sindicatul "Muntele", sporul de periculozitate a fost actualizat la legislatia in vigoare dupa ce Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri bugetul de venituri si cheltuieli al CNH.

Aceasta revendicare privind sporul de periculozitate nu a putut fi solutionata de catre conducerea CNH pana la aprobarea bugetului de catre Guvern.

Pretul carbunelui din Valea Jiului, o alta revendicare a minerilor, va fi de 75 de lei pe gigacalorie doar pe luna februarie, asa cum fusese stabilit luni prin negocierea dintre conducerea CNH, conducerile celor doua termocentrale din judetul Hunedoara, care cumpara huila din Valea Jiului, si Ministerul Economiei. Potrivit sindicalistilor, minerii vor ca acest pret de 75 de lei pe gigacalorie sa ramana la acelasi nivel pe tot anul in curs, in conditiile in care in luna ianuarie acest pret a fost de 64 de lei pe gigacalorie.

Dupa ce minerii de la Lupeni si Lonea care protestau in curtea CNH au vazut actul aditional semnat, au renuntat la actiunea lor, care a durat aproape cinci ore. Acesti mineri, care ar fi trebuit sa lucreze in schimbul intai si al doilea, au parasit curtea companiei si urmeaza ca joi sa isi reia programul normal de lucru.

Potrivit lui Petre Nica, dupa ce ortacii de la celelalte unitati miniere vor fi informati ca a fost semnat actul aditional, programul de lucru se va desfasura normal.

Liderii de sindicat si-au luat angajamentul in fata ortacilor ca vor negocia cu Ministerul Economiei pana cand toate problemele din mineritul din Valea Jiului vor fi rezolvate.

La ora transmiterii acestei stiri, in subteranele celor sapte unitati miniere din Valea Jiului trebuie sa intre minerii care incep schimbul trei, iar ortacii din schimbul doi de la Uricani si Vulcan, care protestau in sala de pontaj, vor pleca acasa, astfel ca au renuntat la protest, si ei urmand sa isi reia programul de lucru joi.

Primii care au declansat protestele de miercuri au fost minerii de la Lonea si Paroseni. Astfel, minerii care ar fi urmat sa intre in schimbul intai la Mina Lonea au refuzat sa coboare in subteran, iar alti 41 de ortaci de la Mina Paroseni, care au lucrat in schimbul de noapte, au refuzat sa iasa la suprafata, nemultumiti de salarii si de conditiile de lucru si reclamand ca ministrul Economiei nu a respectat un protocol semnat in 17 ianuarie cu sindicalistii din minerit. Cei 41 de mineri care refuzau sa iasa din subteranul Minei Paroseni au iesit la suprafata dupa circa trei ore de la terminarea programului de lucru.

Ulterior, aproximativ 200 de ortaci de la Mina Lonea, adica minerii care nu au intrat la ora 6.00 in subteran, in schimbul intai, si cei care ar fi trebuit sa inceapa lucrul la ora 12.00, in schimbul al doilea, au plecat din curtea minei spre sediul CNH din Petrosani. Minerii, imbracati in haine de lucru, au ales sa isi ceara, in fata CNH, drepturile pe care Ministerul Economiei – spuneau ei – refuza sa le acorde.

Ei au ajuns in jurul orei 13.30, la sediul CNH din Petrosani, dupa ce au parcurs pe jos distanta de aproximativ cinci kilometri dintre mina, aflata in localitatea Petrila, si sediul companiei. Protestatarii au discutat in curtea CNH cu directorul general al companiei, Constantin Jujan, care a coborat in mijlocul oamenilor.

Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele sapte mine din Valea Jiului (Petrila, Paroseni, Livezeni, Lupeni, Uricani, Lonea si Vulcan) care ar fi trebuit sa intre in subteran in schimbul al doilea, au refuzat sa mearga la lucru, declansand o greva spontana, iar cei care au lucrat in schimbul intai la minele Petrila si Vulcan au ales sa protesteze blocandu-se in subteran.

Dupa negocieri telefonice intre minerii de la Petrila si Vulcan, conducerea CNH si sindicate, cei aproximativ 400 de ortaci au fost convinsi sa iasa la suprafata, cu o ora mai tarziu decat cea la care trebuiau sa isi incheie programul de lucru.

Totodata, minerii care ar fi trebuit sa inceapa schimbul al doilea, la ora 12.00, la minele Petrila, Livezeni si Paroseni au ales sa intre in subteran, afirmand ca, daca pana la terminarea programului de lucru, adica ora 18.00, problemele lor nu sunt rezolvate, ei nu vor mai iesi din subteran.

Totodata, aroximativ 200 de mineri de la Lupeni, mai exact cei care nu au intrat, miercuri, in schimbul al doilea si au protestat in sala de pontaj, s-au alaturat ortacilor de la Lonea aflati in curtea sediului Companiei Nationale a Huilei (CNH) din Petrosani.

Sindicalistii si conducerea CNH au discutat, marti, pana tarziu in noapte, pentru identificarea unor solutii la nemultumirile oamenilor, insa negocierile dintre cele doua parti au continuat si miercuri.

Minerii cer un pret mai mare pe gigacalorie, angajari de forta de munca tanara, imbunatatirea conditiilor de munca si reasezarea grilei de salarizare in functie de actualele reglementari.

Sindicalistii sustin ca ministrul Ion Ariton le-a dat asigurari, in urma cu doua saptamani, atunci cand a fost semnat un protocol, ca aceste probleme vor fi rezolvate pana la 1 februarie, insa acesta nu s-a tinut de promisiunea "semnata".

In 17 ianuarie, Ministerul Economiei a incheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie, precum si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate.

Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH.

ORA 12:00 

Circa 200 de ortaci de la Mina Lupeni, care au refuzat sa intre in subteran in schimbul al doilea, au ajuns, miercuri dupa-amiaza, la sediul CNH din Petrosani, pentru a se alatura minerilor de la Lonea aflati deja acolo.

Minerii discuta in continuare cu directorul general al CNH, Constantin Jujan.

Ortacii au scandat "Unitate, unitate" si "Va rugam sa ne scuzati, nu producem cat furati".

Minerii din schimburile intai si al doilea de la Exploatarea Miniera Lonea – adica aproximativ 200 de persoane – au ajuns, miercuri, in jurul orei 13.30, la sediul CNH din Petrosani, dupa ce au parcurs pe jos distanta de aproximativ cinci kilometri dintre mina, aflata in localitatea Petrila, si sediul companiei.

Pe traseu, ei au scandat "Unitate, unitate", "Jos Guvernul" si "Cozma (Miron Cozma – n.r.), unde esti, sa ne duci la Bucuresti?". De altfel, unul dintre liderii de sindicat de la Mina Lonea, Tiberiu Cozma, este fratele fostului lider al minerilor din Valea Jiului Miron Cozma.

Protestatarii au inceput sa discute in curtea CNH cu directorul general al companiei, Constantin Jujan, care a coborat in mijlocul oamenilor.

Jujan le-a explicat minerilor care este contextul economic actual al CNH, companie care nu are un buget aprobat pentru anul 2012, si care sunt pasii legali pe care compania trebuie sa ii parcurga pentru a le putea indeplini solicitarile.

Liderul minerilor de la Lonea, Tiberiu Cozma, i-a cerut directorului general al CNH sa incheie un act aditional la contractul colectiv de munca, in care sa fie cuprinse solicitarile minerilor, tocmai pentru ca acestia sa aiba garantia rezolvarii problemelor.

Minerii cer un pret pe carbune care sa acopere costurile de productie a acestuia (75 de lei pe gigacalorie, fata de 64 de lei cat primesc in prezent), actualizarea sporului de periculozitate aferent muncii in subteran la nivelul prevazut de legislatia in vigoare, dar si angajare de personal in minerit si conditii mai bune de munca.

Actul aditional cu solicitarile minerilor nu poate fi incheiat legal in acest moment intrucat CNH nu are un buget aprobat.

Totodata, termocentralele Mintia si Paroseni, cele care cumpara carbune de la CNH, au negociat, luni, la Ministerul Economiei cu conducerea CNH, pentru luna februarie, un pret al carbunelui de 75 de lei.

Minerii spun ca majorarea pretului pentru o singura luna nu le asigura locurile de munca pe viitor.

Primii care au declansat protestele de miercuri au fost minerii de la Lonea si Paroseni. Astfel, minerii care ar fi urmat sa intre in schimbul intai la Mina Lonea au refuzat sa coboare in subteran, iar alti 41 de ortaci de la Mina Paroseni, care au lucrat in schimbul de noapte, au refuzat sa iasa la suprafata, nemultumiti de salarii si de conditiile de lucru si reclamand ca ministrul Economiei nu a respectat un protocol semnat in 17 ianuarie cu sindicalistii din minerit. Cei 41 de mineri care refuzau sa iasa din subteranul Minei Paroseni au iesit la suprafata dupa circa trei ore de la terminarea programului de lucru.

Ulterior, peste 1.500 de mineri de la cele sapte mine din Valea Jiului (Petrila, Paroseni, Livezeni, Lupeni, Uricani, Lonea si Vulcan) care ar fi trebuit sa intre in subteran in schimbul al doilea, au refuzat sa mearga la lucru, declansand o greva spontana, iar cei care au lucrat in schimbul intai la minele Petrila si Vulcan au ales sa protesteze blocandu-se in subteran.

Dupa negocieri telefonice intre minerii de la Petrila si Vulcan, conducerea CNH si sindicate, cei aproximativ 400 de ortaci au fost convinsi sa iasa la suprafata, cu o ora mai tarziu decat cea la care trebuiau sa isi incheie programul de lucru.

Totodata, minerii care ar fi trebuit sa inceapa schimbul al doilea, la ora 12.00, la minele Petrila, Livezeni si Paroseni au ales sa intre in subteran, afirmand ca, daca pana la terminarea programului de lucru, adica ora 18.00, problemele lor nu sunt rezolvate, ei nu vor mai iesi din subteran.

Ca urmare, se mai afla in greva spontana ortacii de la minele Uricani, Lupeni, Vulcan si Lonea.

Sindicalistii si conducerea CNH au discutat, marti, pana tarziu in noapte, pentru identificarea unor solutii la nemultumirile oamenilor, insa negocierile dintre cele doua parti vor continua si miercuri.

Minerii cer un pret mai mare pe gigacalorie, angajari de forta de munca tanara, imbunatatirea conditiilor de munca si reasezarea grilei de salarizare in functie de actualele reglementari.

Sindicalistii sustin ca ministrul Ion Ariton le-a dat asigurari, in urma cu doua saptamani, atunci cand a fost semnat un protocol, ca aceste probleme vor fi rezolvate pana la 1 februarie, insa acesta nu s-a tinut de promisiunea "semnata".

In 17 ianuarie, Ministerul Economiei a incheiat un protocol cu sindicatele minerilor din CNH privind acordarea ultimei transe din salariile compensatorii ale celor 900 de angajati disponibilizati in 2011 din companie, precum si cresterea pretului de vanzare a huilei catre producatorii de electricitate.

Protocolul face referire si la actualizarea grilei de salarizare prin indexarea sporului de pericol, dar si la angajarea fortei de munca tinere la CNH. (Mediafax)

Comentarii