Psihologul, la un click distanta. Care sunt avantajele telepsihiatriei

miercuri, 28 septembrie 2011, 08:49
3 MIN
 Psihologul, la un click distanta. Care sunt avantajele telepsihiatriei

Site-urile de terapie din strainatate au din ce in ce mai multi membri. De exemplu, site-ul Breakthrough.com a reusit sa stranga 900 de psihiatri, psihologi, consilieri si traineri, in doar doi ani, relateaza New York Times.

„In trei ani, aceasta practica va inregistra o explozie. Toti medicii vor oferi consulatii audiovizuale online. Va exista probabil un grup de practicieni adevarati care vor crede ca a fi intr-o camera cu un client creaza o legatura speciala care nu poate fi reprodusa in mediul online, dar o multime de psihiatri, in special medicii tineri, isi vor da seama ca nu exista nicio baza pentru aceasta gandire. In continuare, medicii vor trebui sa respecte standardele profesionale", explica psihologul Eric A. Harris.

„Nu ai nevoie de loc de parcare!", este sloganul prin care un terapeut american promoveaza psihiatria online. Telepsihiatria are multe beneficii. Unii terapeuti taxeaza mai putin pentru sesiunile online de tratament din moment ce, ei pot ramane, de asemenea, la domiciliu, economisind banii de benzina si chiria pentru un birou. Viscolul, picioarele rupte si calatorii de afaceri nu mai pot fi folosite ca pretexte pentru a anula programarile.

Melissa Weinblatt, o profesoara de 30 de ani din Oregon, mergea regulat la un cabinet de psihologie si urma un tratament conventional, dar cand medicul ei s-a mutat din oras, ea a fost nevoita sa apeleze la telepsihiatrie. Desi la inceput a fost putin sceptica privind eficienta telepsihiatriei, profesoara marturiseste ca acum este incantata de aceste sesiuni de terapie.

„Acum pot face o sesiune de terapie prin Skype la cafeaua de dimineata sau inainte de o iesire in oras cu fetele. Pot sa iau o pauza de la cumparaturi pentru o sesiune. Mi-am luat cu mine medicul meu prin trei state in aceasta vara!", povesteste Weinblatt.

Telepsihiatria are si dezavantaje. Tratamentul online elimina un element de baza in practica terapeutica: contactul vizual. Pacientul si terapeutul isi pot vedea fetele pe ecranul calculatorului, dar de multe ori camera nu este bine pozitionata asa ca pacientul poate avea impresia ca psihologul nu il priveste in ochi si nu este atent la el. In plus, daca nu exista o conexiune la internet buna, imaginea se vede cu intreruperi.

„In timpul terapiei, discutiile sunt foarte semnificative, dar si pauzele sunt foarte importante, iar Skype-ul nu este suficient de rapid ca o conversatie in timp real", este de parere doctorul Heath Canfield, un psihiatru din Colorado Springs.

Terapia online implica si alte dezavantaje si riscuri, precum anonimitatea. Multi oameni evita tratamentul psihologic din motive de confidentialitate sau rusine, asa ca unii terapeuti online nu ii obliga pe pacienti sa isi dezvaluie identitatea. Asadar in cazul in care unul dintre pacienti are o cadere psihologica, terapeutul nu poate trimite o ambulanta la un pacient anonim.

„Terapia online este mai complexa decat ne imaginam. Un site de terapie poate spune «Nu voi trata pacientii cu tendinte suicidale», dar este treaba specialistului sa analizeze bolnavii, nu sa ii lase pe ei sa isi puna singuri un diagnostic", explica Marlene M. Maheu, fondator al Institutului de Sanatate TeleMental.

Psihologii spun ca anumite afectiuni precum agorafobia, anxietatea, depresia si tulburarea obsesiv-compulsiva pot fi trate online. Unii doctori sugereaza ca si dependenta de internet sau alte comportamente adictive ar putea fi tratate prin videoconferinte.

Altii nu sunt de acord. „Daca tratez un alcoolic, nu ii pot mirosi rasuflarea prin Skype", spune un medic.

Mai multe studii au demonstrat ca satisfactia pacientului fata de interactiunile fata-in-fata si terapia on-line (adesea precedata de contactul in viata reala cu psihologuul ) a fost statistic similara. (Romania Libera)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii