"Sursa cea mai importanta a coruptiei in Romania este finantarea partidelor politice"

marți, 08 august 2000, 23:00
3 MIN
 "Sursa cea mai importanta a coruptiei in Romania este finantarea partidelor politice"

Sursa cea mai importanta a coruptiei in Romania si "radacina raului" este finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale, a afirmat, ieri, intr-o conferinta de presa, ministrul Justitiei, Valeriu Stoica, deputat de Bucuresti, care a elaborat un proiect de lege privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale. Stoica a precizat ca proiectul de lege pe care l-a initiat si asupra caruia va avea consultari cu societatea civila si cu celalte partide politice isi propune sa asigure echitatea competitiei electorale intre partide, astfel incit fondurile de campanie sa fie repartizate in mod corect partidelor, in functie de rezultatele parlamentare, marimea si importanta formatiunilor politice.
Proiectul propune "un raport echitabil" intre sursele publice si private de finantare. Astfel, finantarea de la buget a partidelor trebuie sa tina seama de "ponderea reala a partidelor". O atentie mare trebuie acordata finantarii private, care poate constitui principala sursa de clientelism politic. Proiectul propune cresterea cuantumului cotizatiilor de la 50 la 100 de salarii minime brute pe tara, precum si a plafonului maxim privind donatiile. Astfel, partidele pot primi donatii anuale in valoare de 0,05% din veniturile bugetului de sat, in loc de 0,005 procente, dupa cum prevede Legea partidelor politice din 1996. Donatiile primite de la o persoana fizica pot ajunge la 250 de salarii minime, fata de 100 cit prevede acum legea si 1000 de salarii de baza minime de la persoanele juridice, comparativ cu prevederea in vigoare de 500 de salarii minime. Cresc, de asemenea, de la 10 la 20 de salarii minime donatiile primite de la donatori anonimi, insa ponderea acestui tip de donatie din totalul donatiilor se reduce de la 20 la 15 procente.
Proiectul initiat de Stoica provede limitarea cheltuielilor efectuate in campania electorala de un partid, formatiune politica sau un candidat independent. Limitele de cheltuieli sint diferentiate pentru fiecare candidat propus in vederea alegerii Camerei Deputatilor si a Senatului, consiliilor locale, judetene, primariilor, precum si a presedintelui Romaniei.
Declararea banilor, o conditie obligatorie
O alta prevedere importanta a proiectului este transparenta sistemului de finantare, cu obligativitatea ca partidele sa publice "riguros si detaliat" raportul privind fondurile utilizate, a spus Stoica. Proiectul stipuleaza ca toate conbtributiile primite de partide dupa deschiderea campaniei electorale pot fi utilizate numai daca sint declarate, in prealabil, Curtii de Conturi, de catre mandatarul financiar al respectivei formatiuni. In termen de 15 zile de la publicarea rezultatului alegerilor, mandatarul financiar este obligat sa depuna la Curtea de Conturi un raport detaliat al veniturilor si cheltuielor electorale, urmind ca acest raport sa fie publicat in Monitorul Oficial, iar validarea mandatelor candidatilor alesi sa fie conditionata de depunerea la termen a raportului. Curtea de Conturi se va pronunta, in termen de 30 de zile, asupra corectitudinii evidentelor contabile electorale si a legalitatii platilor, iar in cazul in care exista neregularitati sau incalcari ale legi, Curtea sa dispuna restituirea totala sau partiala a subventiei de la buget primita de partidul, formatiunea politca sau candidatul independent in cauza. Proiectul de lege instituie sanctiuni si amenzi contraventionale de la 10 la 100 de milioane pentru cei care incalca prevederile sale.
Valeriu Stoica a afirmat ca va depune, peste trei saptamini, la Camera Deputatilor, acest proiect de lege, urmind ca in aceasta peioada sa aiba consultari cu toti cei interesati. Stoica a mai spus ca proiectul trebuie sa fie o prioritate a legislaturii viitoare si a precizat ca "orice negociere pre si postelectorala trebuie sa contina asumarea clara a raspunderii pentru adoptarea acestui proiect". (Dan POPA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii