Razboiul agenturilor intre Iliescu si Nastase

joi, 22 martie 2001, 00:00
4 MIN
 Razboiul agenturilor intre Iliescu si Nastase

Comisia SRI va solicita, in scris, Birourilor Permanente ale celor doua Camere Legislative fie sa retraga Ordonanta de Urgenta nr. 24/2001 privind organizarea si functionarea Ministerului de Interne, fie ca aceasta sa fie discutata in Parlament si amendata, a declarat, miercuri, Ion Stan, presedintele Comisiei SRI, care a aratat ca acest act normativ realizeaza un paralelism intre atributiile SRI si UM 0962, creeaza confuzie si incalca Legea nr. 14/1992 privind SRI si Legea sigurantei nationale nr. 51/1991.
In opinia sa, pe fondul emotional al cazului de la Timisoara, generalul Virgil Ardelan si alti oficiali din MI "au evitat consultari cu SRI si au omis inaintarea ordonantei catre CSAT". De asemenea, el a afirmat ca Ordonanta de Urgenta 29/2001 modifica legi cu caracter organic.
Vicepresedintele Comisiei SRI Daniela Buruiana a adaugat ca ambiguitatile ordonantei intra in contradictie cu alte legi si transforma departamentul UM 0962 intr-o "adevarata Politie politica", prin escaladarea competentelor sale. Deputatul PRM a spus ca acest departament nu este controlat decit de conducerea MI si ca exista "pericolul" ca folosirea "mijloacelor tehnice specifice" sa nu fie in favoarea sigurantei nationale, ci in alte interese, cum ar fi santajul.
Generalul Virgil Ardelean se apara
Generalul Virgil Ardelean, seful Directiei Generale de Informatii si Protectie Interna din Ministerul de Interne, care a fost audiat, miercuri, de catre Comisia de aparare din Camera Deputatilor, a respins ideea ca Ordonanta de Urgenta nr. 29/2001 privind organizarea si functionarea MI ar largi atributiile UM 0962 fata de prevederile Legii sigurantei nationale si ca ar permite preluarea si suprapunerea de atributii cu SRI, dar a admis ca ordonanta poate fi imbunatatita.
El a explicat ca nu exista posibilitatea ca unitati din MI sa gestioneze informatii din domeniul sigurantei nationale, deoarece Legea 51/1991 privind siguranta nationala arata ca acest domeniu revine SRI. El a respins si posibilitatea ca, prin ordonanta, UM 0962 sa poata face interceptari si a aratat ca interceptarea convorbirilor este reglementata de legea penala si ca "nu exista asa ceva in lege", deoarece interceptarile nu se pot realiza in mod "haotic", fara aprobarea Parchetului.
In ceea ce priveste folosirea unor persoane fizice sau juridice sub acoperire, prin ordin al ministrului de Interne, lucru care figureaza in articolul 21 al ordonantei, Virgil Ardelean a spus ca se va recurge la toate posibilitatile de investigare in cazul in care "exista fapte penale evidente", adica un dosar concret. El a precizat ca astfel de masuri "sint limitate in timp" si au loc sub autoritatea procurorului general.
Referitor la posibilitatea ca UM 0962 sa fie supusa controlului parlamentar, Ardelean a precizat ca acest lucru este deja prevazut in Regulamentul de functionare al unitatii.
Vicepresedintele Comisiei de aparare Tudor Marcu (PRM) considera, insa, ca Ordonanta de Urgenta 29/2001 incalca prevederile constitutionale si incalca atributiile SRI, SIE si ale structurilor de informatii din MApN si Ministerul Justitiei. "Ordonanta nu va trece de comisie. Este ceva fortat de evenimente recente", a spus deputatul PRM, care apreciaza ca Legea de functionare a MI, aflata in vigoare "era buna". El a criticat faptul ca printre atributiile MI figureaza siguranta nationala si exportul de produse strategice si a apreciat ca atributiile de urmarire si infiltrare sint "fara precizie si fara limita".
In opinia sa, "din exces de zel datorita configuratiei politice", se doreste ca structurile informatice din MI, Ministerul Justitiei si MApN sa exceada posibilitatile de urmarire ale SRI si SIE, fapt pe care l-a interpretat ca pe "o lupta intre servicii".
El a spus ca, la audiere, generalul Ardelean "nu a spus nimic deosebit", ci a comentat ce a aparut in ziare "in mod subtil si inteligent". Tudor Marcu a anuntat ca la dezbaterea Ordonantei de Urgenta nr. 29/2001 in comisie va fi invitat ministrul de Interne Ioan Rus.
Vicepresedintele Comisiei de aparare Ovidiu Draganescu (PNL) considera ca Guvernul ar trebui sa retraga aceasta ordonanta, care, in opinia sa, produce efecte nefaste. El a spus ca, in caz contrar, actul normativ va fi modificat in Parlament si a constatat ca prin unele prevederi se aduc prejudicii statului roman, exemplificind cu functionarea firmalor acoperite.
In opinia sa, liderii Comisiilor de aparare ar trebui sa se sesizeze pe marginea acestui subiect, iar Guvernul ar trebui sa asculte si opinia conducerilor SRI si SIE asupra ordonantei. "UM 0962 devine al doilea SRI cu atributii copiate la indigo" a apreciat deputatul PNL.
El a precizat ca i-a solicitat generalului Virgil Ardelean sa prezinte un document privind numarul de interceptari ale convorbirilor din ultimii trei ani realizate de aceasta unitate.
(D. POPA)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii