Rusia, calul troian al "vechii Europe"?

miercuri, 12 februarie 2003, 00:00
3 MIN
 Rusia, calul troian al "vechii Europe"?

Organizatia Tratatului Atlanticului de Nord a traversat ieri cea de a doua zi de criza. La inceputul saptaminii, trei dintre membrii NATO, Franta, Germania si Belgia s-au folosit de dreptul de veto pentru a bloca cererea americana de sustinere militara a Turciei in cazul in care aceasta ar fi atacta de Irak. Dupa cinci aminari succesive in ultimele doua zile, ambasadorii celor 19 membre NATO urmeaza sa se intilneasca din nou astazi dimineata pentru a rediscuta problema, in conditiile in care Turcia a invocat in urma cu doua zile articolul 4 din Tratatul NATO, pentru prima data in istoria Aliantei.
Balet diplomatic ruso-chinez
In timp ce alaltaieri amabasadorii se straduiau sa ajunga la consensul mult-dorit, Franta, Germania si Rusia, al carui lider se afla in vizita la Paris, au dat publicitatii o declaratie comuna referitoare la problema irakiana. Cele trei diplomatii s-au pronuntat pentru suplimentarea masiva a numarului de inspectori ONU in Irak, pentru a dezarma total regimul lui Saddam Hussein. Germanii au anuntat chiar ca aceasta initiativa este sustinuta de 11 dintre cei 15 membri ai Consiliului de Securitate, printre care si China, care are drept de veto. Cit este insa de reala optiunea anti-americana a rusilor? Moscova a practicat mai tot timpul, ca si marele sau vecin sudic, China, o diplomatie de asteptare, incercind sa profite cit mai mult de pe urma disensiunilor dintre ceilalti. Insa, din ce in ce mai des, Kremlinul apare ca mai aproape de europeni, delimitindu-se de atitudinile Washingtonului. Cel mai relevant este exemplul de anul trecut, cind presedintele Bush a stirnit o adevarata revolutie prin anuntarea amplasarii de SUA a scutului spatial de aparare anti-racheta. Atunci, Rusia s-a opus pe fata, alaturindu-se corului european de proteste, care, nefiind sustinut de o forta militara comparabila cu a Wahingtonului incearca sa se revanseze in planul diplomatic, incriminind la orice colt fiecare pas al Casei Albe.
Cele doua fete ale Kremlinului
De fapt, in timp ce semneaza cu Franta si Germania o declaratie vadit impotriva viziunii americano-britanice, Rusia are consultari intense cu Statele Unite, pe aceleasi coordonate. Si, inevitabil, jocul lui Putin incepe sa isi arate rezultatele. Statele Unite au introdus zilele acestea, in semn de bunavointa fata de Moscova, citeva organizatii cecene pe lista celor teroriste. Ieri, cea de a treia companie petroliera a lumii, British Petroleum, a anuntat ca va investi peste 6 miliarde de dolari in industria ruseasca, in cadrul unui parteneriat cu firma ruseasca TNK, a patra companie petroliera de pe glob. Acordul a fost caracterizat ca "un vot de incredere acordat reformelor economice initiate de Vladimir Putin", promitindu-se si alte contracte in viitor, tot cu participarea firmelor occidentale. Irakul este pentru Rusia, si nu numai, o adevarata comoara. Pe linga oportunitatile de afaceri ale firmelor rusesti in aceasta zona, visteria Kremlinului are de recuperat de la regimul lui Saddam o datorie de 9 miliarde de dolari. Promisiunea americana ca acesti bani se vor intoarce la Moscova dupa ce Saddam va fi detronat ar putea da uitarii un eventual veto rusesc in Consiliul de Securitate in cazul unei rezolutii pentru inceperea razboiului in Irak. Rusia are insa toate motivele sa nu-i supere nici pe europeni, pentru ca si Uniunea Europeana este un partener de afaceri important, iar aceasta pozitie se va intari in viitor. Analistii apreciaza ca, dupa extinderea UE, acestui organism ii va reveni 50% din piata de afaceri a Rusiei, o sansa imensa pentru una dintre cele mai "subterane" economii actuale. (Mihai MITRICA)

Comentarii