Scutul antiracheta, propus spre ratificare de comisiile de politica externa si aparare ale Senatului

marți, 29 noiembrie 2011, 15:04
2 MIN
 Scutul antiracheta, propus spre ratificare de comisiile de politica externa si aparare ale Senatului

Presedintele Comisiei de politica externa a Senatului, Titus Corlatean, a mentionat ca majoritatea cu care senatorii au propus spre ratificare acordul este uzuala in probleme legate de tratate si acorduri internationale.

Corlatean a precizat ca senatorii celor doua comisii au ridicat si problema eliminarii vizelor pentru cetatenii romani de catre administratia de la Washington.

"Tinand cont de parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii, parteneriat care are elemente si strategice, si politice, si economice, senatorii celor doua comisii si-au exprimat speranta ca regimul vizelor pentru cetatenii romani va fi cat mai repede ridicat de catre administratia de la Washington, pentru a reflecta tocmai acest caracter strategic, care este egal ca in cazul altor state, carora nu li se aplica acelasi regim al vizelor", a afirmat senatorul PSD.

Plenul Camerei Deputatilor a adoptat, in 16 noiembrie, cu 261 de voturi "pentru", 4 voturi "impotriva" si o abtinere, proiectul de lege pentru ratificarea Acordului intre Romania si SUA privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al SUA in Romania.

Camera Deputatilor este prima Camera sesizata cu proiectul de lege pentru ratificarea acestui acord, acesta urmand sa fie transmis Senatului, forul decizional.

Romania si SUA au semnat, la 13 septembrie, la nivel de ministri de Externe, Acordul privind amplasarea sistemului de aparare impotriva rachetelor balistice al Statelor Unite in Romania. Semnarea acordului a avut loc la un an si jumatate de la inceperea negocierilor. Ellen Tauscher a condus delegatia americana pe durata negocierilor, echipa Romaniei fiind condusa de secretarul de stat Bogdan Aurescu. Acordul a fost supus spre ratificare Parlamentului.

Semnarea acordului a avut loc la un an si jumatate de la inceperea negocierilor. Ellen Tauscher a condus delegatia americana pe durata negocierilor, echipa Romaniei fiind condusa de secretarul de stat Bogdan Aurescu.

Acordul incheiat de Romania si SUA privind amplasarea elementelor scutului antiracheta la Deveselu a fost facut public in 23 septembrie. (Mediafax)

Comentarii