Securitate pentru toti

miercuri, 28 martie 2001, 23:00
3 MIN
 Securitate pentru toti

La sediul CNSAS s-a prezentat si un fost legionar, Octavian Tripa (77 de ani), care a facut 14 ani de puscarie politica. "Intre 1942 si 1964 am facut puscarie de trei ori, pentru ca fusesem legionar. Dupa liberare am intrat in colimatorul Securitatii, fiind urmarit pina dupa 1970. In toata aceasta perioada am fost tinut doar la munca de jos, ca zugrav, iar toti cei din jurul meu au dat declaratii, pe care le-am vazut, acum in dosar. Acele note informative arata, exact, ce faceam, ce vorbeam, unde si cind ma duceam. Este adevarat ca scria adevarul, dar nu era nimic impotriva statului pentru ca eu eram destul de precaut si nu mai faceam comentarii politice", povesteste Tripa. El spune ca a aflat din dosar numele celor care au dat, la Securitate, informatii despre el, precum si perioadele in care ii erau ascultate telefoanele sau ii erau citite scrisorile. "Nu-mi pare rau ca am venit sa-mi descopar si aceasta parte a trecutului meu si consider ca fiecare ar trebui sa faca acest lucru. Dar cred ca toate acele urmariri n-au fost decit bani aruncati si timp pierdut degeaba", mai spune fostul legionar.
Dat afara din facultate de trei ori
Chendi Stefan Ilarie (61 de ani) a vrut sa-si vada propriul dosar precum si pe cele ale rudelor apropiate. "Nu mi s-a dat decit cel al tatalui meu si cel al surorii mele. Restul nu au fost gasite, pina acum," explica batrinul. Acesta povesteste ca tatal sau a lucrat la Ministerul Justitiei, in perioada regelui Mihai, iar dupa plecarea suveranului din tara a fugit si el in Franta. La citeva ore dupa aceea a venit Securitatea sa-l aresteze, dar era prea tirziu. "L-au condamnat in contumacie, iar pe mine s-au razbunat cit au putut", isi aminteste Chendi. El mai spune ca a fost dat afara de trei ori de la facultate, "pe motive de origine", iar de la slujbele pe care le-a avut, dupa aceea, a fost mereu alungat, din aceleasi cosiderente. "In strainatate, tatal meu a fost supravegheat tot timpul, fiind considerat dusman al poporului. A murit in Spania, haituit de securistii romani", afirma Chendi, adaugind ca va mai veni la CNSAS pina cind se va gasi si dosarul sau.
Pirit pentru ca spunea bancuri
Printre primii solicitanti de dosare s-a numarat si Constantin Badea (57 de ani), fost angajat al Intreprinderii Oltcit Autoturisme SA, care a lucrat un an si jumatate in Franta, intre 1978 si 1980. "Trebuia sa lucrez doi ani si jumatate in Franta, ca programator, dar cu ajutorul unor "prieteni" am fost trimis acasa mai devreme", sustine Badea. Dupa cum scrie in propriul sau dosar, acesta a fost pirit la Securitate de unii dintre colegii cu care a lucrat in Franta pentru ca spunea bancuri cu Ceausescu. "Parerea mea este ca Securitatea avea impresia ca spionez pentru Franta si de aceea m-au chemat in tara", spune Badea. El afirma ca a descoperit, acum, numele tuturor colegilor si apropiatilor care faceau note la Securitate despre activitatea lui. "Din cauza prostiei, invidiei si fricii acelor oameni, in declaratiile carora sint multe minciuni, eu am avut de suferit toata viata. Cind am fost in Franta mi-am cumparat si eu o masina mai buna, am fost in doua vizite, in Belgia si Anglia, fara stirea autoritatilor de la Bucuresti, iar din aceaste motive am fost luat sub observatie," mai spune fostul programator de la Oltcit SA. Acesta mentioneaza ca numele sau de dosar era "Bob", iar cei care-l turnau aveau, de asemenea, nume conspirative. "Acum, la 20 de ani de la clasarea dosarului, dupa un deceniu de sicane si altul de asteptari, am vrut sa-mi vad dosarul nu neaparat pentru mine, ci pentru copiii si nepotii mei, ca sa stie si ei cine mi-a macinat viata," precizeaza Badea. El afirma ca multi dintre cei care il pirau la Securitate au murit, iar cei care mai traiesc sint la Craiova, el locuind in Ploiesti. "Oricum, daca am aflat despre cine este vorba, nu inseamna ca vreau sa ma razbun in vreun fel. A trecut prea mult timp, iar raul care mi s-a facut este aproape sters cu buretele", a conchis Badea.
In urmatoarele zile, alte persoane selectate de Colegiul CNSAS pot sa-si studieze dosarul de Securitate, la sediul Consiliului. (D. POPA)

Comentarii