Simona Marinescu a demisionat din PD

duminică, 17 iunie 2001, 23:00
4 MIN
 Simona Marinescu a demisionat din PD

Fostul secretar executiv al PD, senatorul Simona Marinescu, si-a anuntat, la sfirsitul sedintei Consiliului National de Coordonare a PD, plecarea "irevocabila" din PD. Marinescu a spus ca "jocul" unor vicepresedinti – care au cerut unor delegati la CNC a PD sa o voteze pe contracandidata sa la functia de vicepresedinte, o sustinatoare a motiunii Basescu – "a obosit-o". Dupa ce a demisionat din partid, Simona Marinescu s-a indreptat spre Traian Basescu si i-a intins mina spunindu-i "succes in continuare" insa presedintele PD a refuzat sa raspunda la acest gest si i-a reprosat ca "a mintit grosolan". Basescu i-a spus acesteia ca, in perioada in care candida pentru presedintia PD, a initiat un apel in care cerea celorlalti contracandidati sa nu paraseasca partidul in situatia in care vor pierde. "Discutam de morala in politica…", a spus el.
Senatorii Simona Marinescu si Avram Filipas, precum si deputatii Cristian Dumitrescu si Dan Ionescu, demisionari din PD, vor face parte din Consiliul National al PSD, partidul rezultat din fuziunea PDSR cu PSDR.
Cei patru Parlamentari au fost prezenti, simbata, la congresul de constituire a PSD.
Cristian Dumitrescu a declarat presei ca el, impreuna cu alti colegi, au decis sa faca parte din PSD pentru ca in acest mod isi exprima optiunea clara pentru social-democratie.
PD s-a despartit de "regimul Roman" fara mari convulsii
Partidul Democrat s-a despartit de "regimul Petre Roman" fara prea multe convulsii si a reusit sa isi aleaga o echipa de conducere aproape noua, cu pretul unei singure demisii, cea a Simonei Marinescu. Faptul ca PD s-a detasat intr-o relativa stare de normalitate de propria istorie a fost ilustrat cel mai bine de prezenta lui Petre Roman la sedinta Consiliului National de vineri, care a participat disciplinat la doua din cele patru tururi de scrutin pentru alegerea noului Birou Permanent si a fost in schimb rasplatit cu aplauzele salii.
Membrii CNC al PD au fost in schimb mai putin ingaduitori cu vechii baroni ai partidului: Radu Berceanu nu a reusit sa ajunga nici macar in turul doi al alegerilor pentru functia de vicepresedinte pe probleme economice, iar Bogdan Niculescu Duvaz a suferit o infringere zdrobitoare in fata lui Liviu Negoita. Un alt "fost", Alexandru Sassu, s-a retras inainte de declansarea procesului de votare si i-a lasat culoar liber lui Sorin Frunzavarde, singurul vicepresedinte din echipa lui Roman pastrat si in actuala structura de conducere.
Dupa plecarea lui Roman de la conducere, in partid a existat impresia ca s-a produs o revolutie si acum exista macar liberatea de a candida, fara a fi supus jocurilor de culise care insoteau de obicei alegerile din PD. In cursa pentru un post in Biroul Permanent al PD s-au inscris, in consecinta, circa 140 de candidati, si a fost nevoie de organizarea mai multor tururi de scrutin pentru alegerea lor, intre cistigatori aflindu-se si citiva dintre sustinatorii motiunii Roman, iar intre cei care au pierdut fiind unul din purtatorii de cuvint ai motiunii Basescu – Elena Dumitru.
Ramine acum de vazut in ce masura se va ridica noua echipa de conducere la nivelul lui Basescu, avind in vedere ca intre partid si presedinte exista, in sondaje, o diferenta de citeva zeci de procente. Dupa cum a anuntat chiar Basescu, PD a reusit sa se ridice in sondaje la circa 10% insa el personal a devenit, in aceeasi perioada de timp, cel mai popular om politic din Romania, pe fondul scaderii popularitatii lui Ion Iliescu si Adrian Nastase. Riscul, in aceasta situatie, este ca, la alegeri, populatia sa-l voteze pe Traian Basescu si sa ignore partidul, daca acesta nu va reusi sa arate ca are personalitati cel putin apropiate de cea a presedintelui partidului. Majoritatea celor care au ajuns acum in Biroul Permanent al PD sint fie apropiati ai lui Basescu, fie tehnicieni care au lucrat in guvern sau in Parlament undeva in esalonul doi, fara sa aiba multa vizibilitate in fata opiniei publice.
Acum un an si jumatate, Basescu spunea, intr-un interviu aparut in presa, ca acest esalon doi al partidului "nu a confirmat" asteptarile. Oarecum surprinzator, singura persoana care a reusit sa obtina aplauzele salii atunci cind s-a anuntat ca a cistigat un post de secretar executiv a fost Anca Boagiu. Ascensiunea ei in partid a fost, intr-un fel, o sursa de probleme pentru Traian Basescu, intrucit acesta a trebuit sa infrunte in permanenta zvonurile, pe care nimeni nu si le-a asumat in public insa, care au aparut in presa, in legatura cu o posibila relatie cu Boagiu. Basescu i-a reprosat Simonei Marinescu, intr-o discutie in grupul PD din Senat, faptul ca s-ar fi aflat la originea acestor zvonuri, insa aceasta s-a eschivat si a raspuns ca discutiile au pornit de la unii deputati PD.
Pe termen lung, Partidul Democrat trebuie sa traverseze desertul opozitiei avind mai putin de 10% din locurile Parlament si aflindu-se alaturi de un PNL cu care nu s-a inteles niciodata. Pentru a depune o motiune simpla, PD si PNL trebuie sa-si mobilizeze toti parlamentarii iar pentru o motiune de cenzura este nevoie de sprijinul PRM. In plus, la dezbaterea acestor motiuni, prin algoritmul de impartire a timpului alocat discursurilor, reprezentantii PD vorbesc cite zece minute in timp ce PDSR are la dispozitie o ora si zece minute. In acest fel, singura speranta pentru ca Partidul Democrat sa obtina mai multa vizibilitate in fata opiniei publice si sa se ridice in sondaje sta in faptul ca, la primaria municipiului Bucuresti, Traian Basescu este la putere. (Mircea MARIAN)

Comentarii