Un nou scandal in preajma lui Iliescu

miercuri, 25 octombrie 2000, 23:00
3 MIN
 Un nou scandal in preajma lui Iliescu

Fostul director al SIE, Ioan Talpes, a infirmat, alaltaieri, la audierea in Comisia SIE, ca ar fi primit bani de la Zaher Iskandarani, dar a aratat ca, la intilnirea avuta cu Iskandarani in 1995, acesta a oferit statului roman trei milioane de dolari pentru acte de caritate, in schimbul unei judecati drepte. Talpes a apreciat drept o "aberatie fabuloasa" si o "prostie" acuzatia ca ar fi luat sase milioane de dolari de la Iskandarani pentru a sprijini campania electorala a lui Ion Iliescu. Fostul sef al SIE nu-si ascunde simpatia pentru fostul sef al statului, spunind despre sine ca este "un pensionar care, in calitate de cetatean, il sustine pe Ion Iliescu".
Ioan Talpes a facut public ca s-a intilnit o singura data cu Iskandarani, care a fost adus la el "de un personaj politic", al carui nume nu a vrut sa-l prezinte. Intilnirea a avut loc pentru ca Iskandarani afirmase ca o sa-i spuna informatii deosebit de importante despre securitatea tarii. Ioan Talpes a mentionat ca in martie 1997 a fost chemat la Presedintie, iar consilierul Dorin Marian i-a transmis ca acuzele la adresa sa incluse in raportul lui Dumitru Ciobanu, fost sef de directie in SIE, "sint false", neexistind nimic care "sa-i afecteze imaginea". In aceste conditii, Dumitru Ciobanu a fost trecut in rezerva, iar seful acestuia, Nicolae Silinescu, a fost suspendat, a aratat Talpes.
De ce raportul a fost publicat abia acum?
Dupa audierea lui Talpes presa a cerut amanunte membrilor comisiei SIE. Presedintele Comisiei SIE Horia Vasioiu (PD) s-a intrebat cum au aparut in mass-media documente secrete ale SIE, cum ar fi raportul Ciobanu, document care nu se mai afla decit la Cotroceni, SIE nedetinind nici macar o copie, deoarece actul nu e inregistrat la acest serviciu. Vasioiu a aratat ca, urmare a acestei audieri, este necesara, "stringent si imediat", audierea actualului sef al SIE Catalin Harnagea, fapt aprobat in unanimitate de membrii Comisiei SIE.
La fel de ingrijorat, deputatul PRM Marcu Tudor a apreciat drept "cel mai grav" faptul ca din SIE "s-au sustras si se sutrag documente".
Pe de alta parte, senatorul Cornel Boiangiu (PNL) a afirmat ca Ioan Talpes "a batut cimpii cu candoare", aratind ca, desi initial fostul director al SIE a negat totul, acesta a revenit pe parcursul audierii cu declaratia ca Iskandarani oferise statului roman trei milioane de dolari. Boiangiu a precizat ca directorul SIE, Catalin Harnagea, nu e chemat la Comisia SIE pentru ca ar fi favorizat scurgeri de informatii, deoarece in 1997, cind a fost inaintat raportul lui Dumitru Ciobanu, acesta ocupa functia de consilier prezidential.
Timofte instiga membrii SIE la insubordonare
In fine, senatorul PDSR Radu Timofte a declarat ca este foarte clar ca exista "actiuni murdare de discreditare politica dirijate de institutii obligate sa respecte interesele tarii" si ca aceste institutii se confrunta cu scurgeri masive de informatii, nominalizindu-l in special pe Catalin Harnagea.
Intr-o conferinta de presa separata, Radu Timofte a cerut demisia lui Catalin Harnagea inainte de expirarea mandatului si a facut un apel la serviciul de spionaj romanesc sa nu mai raspunda ordinelor lui Harnagea. El a precizat ca a luat aceasta pozitie fara a avea acordul liderilor PDSR, Ion Iliescu si Adrian Nastase.
Drept urmare a declaratiilor lui Timofte, Catalin Harnagea a declarat, ieri, ca serviciul pe care il conduce a sesizat institutiile abilitate ale statului pentru ca senatorul PDSR a instigat la subordonare. "Este pentru prima oara cind un fost militar si un membru al unor comisii importante pentru siguranta nationala ii indeamna pe militari sa nu mai asculte de superiori, cu alte cuvinte ii incita la insubordonare, ceea ce pune in pericol siguranta nationala", afirma Harnagea. Seful SIE le-a solicitat lui Ion Diaconescu si Mircea Ionescu-Quintus sa supuna analizei Birourilor Permanente ale Camerelor legislative afirmatiile lui Timofte. Totodata, Harnagea solicita procurorului general al Parchetului de pe linga Curtea Suprema de Justitie, Mircea Criste, sa dispuna inceperea cercetarii penale impotriva senatorului Radu Timofte, apreciind ca au fost incalcate prevederile Codului Penal si ale Hotaririi Parlamentului privind functionarea Comisiei SIE. Harnagea a cerut si consilierului prezidential pentru aparare si siguranta nationala Constantin Degeratu sa supuna cazul lui Timofte analizei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii, "pentru a preveni repetarea unor asemenea actiuni". (A.C.)

Comentarii