UPDATE: USL anunta declansarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Basescu

luni, 21 noiembrie 2011, 12:20
7 MIN
 UPDATE: USL anunta declansarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Basescu

Liderii USL au anuntat, luni, ca declanseaza procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a sustinut ca acest demers al USL "nu e un moft, nu e o inventie de agenda" si a adaugat ca este constient de faptul ca "este o lume in care politicienii i-au obisnuit pe toti cu demersuri care sa insemne altceva".

"Demersul de suspendare nu este un moft, nu este o inventie de agenda, nu este nimic din ceea ce am vazut in ultimele zile ca au socotit foarte multi analisti si comentatori. Sigur, este o lume in care politicenii i-au obisnuit pe toti, pe cetateni, pe comentatori, pe proprii colegi, cu demersuri care sa insemne altceva decat ceea ce ele spun. Avem convingerea foarte ferma ca, dupa cele petrecute din 6 decembrie 2009 pana astazi, in Romania s-a petrecut, in afara Constitutiei, un proces de grava erodare a statului de drept, un proces de substituire a institutiilor acestui stat. Practic, vointa si actiunea politica s-au concentrat in mod neconstitutional in mana unui singur om, un om care dicteaza Guvernului, un om care a construit imoral si ilicit majoritati parlamentare false, un om care, asa cum arata ultimele sale declaratii, nu mai accepta nici macar in aparenta sa respcte independenta puteri judecatoresti", a declarat presedintele PNL.

Antonescu a afirmat ca PSD, PNL si PC urmeaza sa desemneze reprezentanti proprii intr-o comisie comuna a USL care sa redacteze cererea de suspendare care va fi trimisa Parlamentului.

El a precizat ca, probabil dupa o saptamana, aceasta cerere de suspendare va fi discutata de grupurile parlamentare ale opozitiei, iar, daca aceasta va fi asumata, se va initia procedura prevazuta de Constitutie.

Antonescu a afirmat ca USL doreste sa initieze "o larga dezbatere publica" in legatura cu procedura de suspendare, pentru a constitui "un larg curent public".

Igas: Propunerea de suspendare din functie a presedintelui Basescu este "o aberatie"

Ministrul de Interne, Traian Igas, a declarat, luni, ca propunerea USL privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu este "o aberatie", prin care se doreste de fapt distragerea atentiei opiniei publice de la tensiunile din PSD.

Igas a facut aceasta precizare inainte de sedinta BPN al PDL, dupa ce a fost intrebat cum vede propunerea USL privind suspendarea din functie a presedintelui Traian Basescu.

"Cred ca este o aberatie a celor de la PSD, in special venita din zona expertilor juridici pe care ii are Victor Ponta, am vazut ce au facut si la Senat, cata expertiza au putut sa emita, si sunt convins ca nu vor altceva din toata aceasta ecuatie decat se distraga putin atentia din partea opiniei publice in ceea ce priveste tensiunea din interiorul PSD", a raspuns Traian Igas.

El a aratat ca dupa aceasta distragere a atentiei se va vedea ce se va intampla cu propunerea de excludere a lui Mircea Geoana din PSD.

"Putem vedea cu totii ceea ce se intampla cu propunerea de excludere a domnului Geoana si cred ca lucrurile nu se vor opri aici, in scurt timp vom putea vedea si alte forte din cadrul PSD care vor parasi acest partid", a apreciat Traian Igas.

Suspendarea se aproba cu 235 voturi; demiterea, decisa de majoritatea celor care merg la urne

Opozitia trebuie sa stranga cel putin 235 de voturi ale parlamentarilor in favoarea suspendarii din functie a presedintelui Traian Basescu pentru ca demersul sa fie aprobat, in timp ce rezultatul referendumului de demitere este dat de optiunile exprimate de majoritatea celor care se prezinta la urne

Procedura de suspendare din functie a presedintelui tarii presupune ca, dupa ce masura este adoptata de Parlament cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor, aceasta sa fie validata de populatie, printr-un referendum pentru demiterea sefului statului.

Articolul 95 din Constitutie precizeaza ca, "in cazul savarsirii unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, Presedintele Romaniei poate fi suspendat din functie de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna, cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, dupa consultarea Curtii Constitutionale.".

In cadrul declansarii acestei proceduri de suspendare, presedintele poate da Parlamentului explicatii cu privire la faptele ce i se imputa.

Propunerea de suspendare din functie a sefului statului poate fi initiata de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor si se aduce, neintarziat, la cunostinta presedintelui.

Daca propunerea de suspendare din functie este aprobata, in cel mult 30 de zile se organizeaza un referendum pentru demiterea Presedintelui, mai prevede legea fundamentala.

Conform Regulamentului sedintelor comune ale Senatului si Camerei Deputatilor, propunerea de suspendare din functie a Presedintelui Romaniei in cazul savarsirii de catre acesta a unor fapte grave prin care incalca prevederile Constitutiei, facuta de cel putin o treime din numarul deputatilor si senatorilor, se depune concomitent la Birourile permanente ale Camerelor Parlamentului.

Birourile permanente, sub semnatura presedintilor, comunica neintarziat aceasta propunere Presedintelui Romaniei, precizandu-se totodata data si locul sedintei comune a Camerelor.

Presedintele care conduce sedinta comuna, dupa prezentarea propunerii de suspendare din functie si ascultarea explicatiilor sefului statului, consulta deputatii si senatorii daca datele existente sunt suficiente pentru a fi sesizata Curtea Constitutionala sau daca este necesara constituirea unei comisii comune de ancheta. Hotararea se ia cu majoritatea voturilor din numarul total al deputatilor si senatorilor, adica 235 de voturi, deoarece doua locuri de deputat sunt vacante.

In cazul in care s-a apreciat ca datele sunt suficiente, propunerea de suspendare, insotita de informatiile necesare, se trimite de indata, de catre presedintele care a condus sedinta comuna, Curtii Constitutionale spre consultare, mentionandu-se si termenul pana la care aceasta trebuie sa se pronunte.

In termen de 24 de ore de la primirea avizului Curtii Constitutionale, Camerele Parlamentului se intrunesc in sedinta comuna pentru a hotari asupra propunerii de suspendare din functie.

La dezbateri este invitat si Presedintele Romaniei, caruia i se va da cuvantul, la cererea sa, oricand in timpul dezbaterilor, pentru a da explicatii asupra faptelor ce i se imputa.

Hotararea se adopta cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor, iar votul este secret, prin bile.

In cazul in care s-a hotarat constituirea unei comisii comune de ancheta, raportul intocmit de aceasta in termenul stabilit in hotararea Parlamentului se trimite, prin grija presedintilor celor doua Camere, Curtii Constitutionale spre consultare, in termen de 3 zile de la data depunerii raportului.

La suspendarea din functie a sefului statului din 2007, Parlamentul a constituit o astfel de comisie care a fost condusa de Dan Voiculescu.

Hotararea adoptata de Parlament in cadrul procedurii de suspendare din functie a sefului statului se comunica acestuia, in termen de 48 de ore, sub semnatura presedintilor celor doua Camere.

Daca propunerea de suspendare din functie a fost aprobata, hotararea se trimite si Guvernului in vederea initierii proiectului de lege privind organizarea si desfasurarea referendumului pentru demiterea presedintelui.

Conform Legii referendumului 3/2000, participantii la referendum se pronunta prin "da" sau "nu" la urmatoarea intrebare: "Sunteti de acord cu demiterea presedintelui Romaniei?".

Legea prevede ca "demiterea Presedintelui Romaniei este aprobata daca a intrunit majoritatea voturilor valabil exprimate, la nivelul tarii, ale cetatenilor care au participat la referendum".

Aceasta este a doua oara cand opozitia initiaza procedura de suspendare a presedintelui Traian Basescu din functie. Precedenta suspendare a avut loc in timpul primului mandat de sef al statului, in anul 2007. Parlamentul a aprobat suspendarea presedintelui, insa la referendumul de demitere decizia a fost invalidata de populatie. Astfel, la referendumul din 19 mai 2007 pentru demiterea presedintelui Basescu, 74,48% din cei care s-au prezentat la urne au votat impotriva, iar pentru demiterea acestuia s-au pronuntat 24,75%, prezenta la referendum fiind de 44,45%.

Pe durata suspendarii din functie a sefului statului, prerogativele sale au fost indeplinite de Nicolae Vacaroiu, la acel moment presedinte al Senatului. Acesta s-a autosuspendat din PSD pe durata asigurarii interimatului.

Liderii USL au anuntat, luni, ca declanseaza procedura de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu. Demersul are loc in conditiile in care PSD a cerut inlocuirea de la conducerea Senatului a lui Mircea Geoana cu Titus Corlatean. 

Swoboda,despre suspendare: Pot sa inteleg motivele acestei decizii si dezamagirea fata de presedinte

Vicepresedintele grupului S&D din PE, Hannes Swoboda, a declarat, luni, pentru MEDIAFAX, ca intelege motivele deciziei opozitiei de a declansa procedura de suspendare a lui Traian Basescu si mai ales dezamagirea fata de presedintele actual, mai ales in contextul problemelor de politica sociala.

"Sunt afaceri interne ale Romaniei, dar pot sa inteleg motivele acestei decizii si dezamagirea fata de presedintele actual, mai ales in contextul problemelor de politica sociala", a declarat Hannes Swoboda.

El a spus ca, bazandu-se pe ceea ce a citit in presa despre actiunile presedintelui, "poate intelege si motiva aceasta decizie a opozitiei".

Liderii USL au anuntat, luni, ca au decis declansarea procedurii de suspendare din functie a presedintelui Traian Basescu.

Presedintele PNL, Crin Antonescu, a sustinut ca acest demers al USL "nu e un moft, nu e o inventie de agenda" si a adaugat ca este constient de faptul ca "este o lume in care politicienii i-au obisnuit pe toti cu demersuri care sa insemne altceva".

Antonescu a afirmat ca PSD, PNL si PC urmeaza sa desemneze reprezentanti proprii intr-o comisie comuna a USL care sa redacteze cererea de suspendare care va fi trimisa Parlamentului.

El a precizat ca, probabil dupa o saptamana, aceasta cerere de suspendare va fi discutata de grupurile parlamentare ale opozitiei, iar, daca aceasta va fi asumata, se va initia procedura prevazuta de Constitutie.

Antonescu a afirmat ca USL doreste sa initieze "o larga dezbatere publica" in legatura cu procedura de suspendare, pentru a constitui "un larg curent public". (Mediafax)

Comentarii