Vicepresedinte PE: Politica pasilor marunti si indeciziile au sporit efectele crizei in Europa

vineri, 09 decembrie 2011, 14:11
5 MIN
 Vicepresedinte PE: Politica pasilor marunti si indeciziile au sporit efectele crizei in Europa

Gianni Pitella a prezentat, la ceremonia prin care a primit titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Petru Maior" din Targu Mures, "o analiza personala asupra crizei europene", aratand ca reactia la criza este faptul ca incepe sa se contureze "constiinta necesitatii de a dota si cu un picior politic o Europa pana acum schioapa, o Europa a monezii, lipsita de un guvern economic", transmite corespondentul MEDIAFAX.

El a apreciat insa ca este o reactie "venita cu prea mare intarziere", intrucat, in momentul cand criza financiara si economica si-a dezvaluit "enormul risc de contagiere", iar teama a afectat deciziile pietelor financiare, "reactia imediata a statelor membre a fost neconcordanta".

"Vointa de interventie nu s-a manifestat pana ce nu a fost imediat nevoie. Atacurile la adresa Greciei, Italiei si a altor tari, precum si dificultatea de a-si sustine datoriile pe pietele financiare au pus in lumina unele disfunctii in zona euro. Inexistenta instrumentelor de prevenire si de gestionare a crizei, raspunsurile politice inadecvate, modeste si tardive, dificultatile majore pe care Uniunea Europeana le intalneste, comparativ cu alte zone ale lumii, in tentativele sale de iesire din criza, sunt semnul lipsei unei structuri reale de guvernanta economica la nivel european. Gestionarea acestui moment delicat, influentata si de confuza politica germano-franceza condusa de Angela Merkel si Nicolas Sarkozy, a fost supusa unor repetate incertitudini si intarzieri, declaratii hazardate, erori tactice si strategice. Totul intr-o politica a pasilor marunti, ce a sfarsit prin a mari efectele crizei si a spori speculatiile cu risc grav – dupa cum se poate vedea – nu doar pentru moneda unica, ci si pentru intreaga UE", a spus Pitella.

El a subliniat ca "este nevoie de decizii curajoase si impartasite pentru a scoate Europa din nisipurile miscatoare ale crizei", opinand ca planul Merkel-Sarkozy privind "adoptarea unui tratat ad hoc pentru un grup limitat de tari din cadrul zonei euro ar avea consecinte negative", pentru ca ar expune tarile din afara acestei zone.

"Decizia pentru care e convocat azi Consiliul European priveste consolidarea zonei euro, evitand periculoasele derive interguvernamentale. Ar avea consecinte negative, asa cum ar dori Merkel si Sarkozy, elaborarea si adoptarea unui tratat ad hoc pentru un grup limitat de tari din cadrul zonei euro. Prima consecinta ar fi atacul pietelor la adresa tarilor din afara zonei", a spus Pitella, adaugand ca lipseste "o viziune politica clara" pentru a iesi din aceasta situatie complicata.

El a aratat ca "in prim plan" sunt doua probleme esentiale care ar trebui rezolvate: excesul de datorii al tarilor "periferice" si prabusirea multor banci si sisteme bancare europene.

"Deciziile necesare, pe care sper sa le ia astazi Consiliul Europei, trebuie sa tina cont de cele doua probleme mai sus mentionate: oprirea hemoragiei datoriilor suverane si relansarea cresterii economice. Pentru prima problema o cale de urmat ar fi consolidarea rolului BCE, oferindu-i posibilitatea de a actiona la fel ca orice banca centrala nationala in trecut sau ca un furnizor de ultima instanta. In ce priveste cresterea, cred ca este necesar un salt calitativ in strategia politica si in constientizarea faptului ca, daca sunt vizate intr-adevar obiective ambitioase, e necesara introducerea euro-obligatiunilor. Acestea ar permite finantarea unor proiecte europene strategice in domenii precum energiile alternative, retele transeuropene si noile tehnologii. O modalitate de crestere a cheltuielilor publice, furnizand oxigen economiei", a spus Pitella.

El a subliniat ca in Europa nu se va putea relansa consumul pana cand nu se vor propune masuri adecvate pentru a readuce banii in buzunarele cetatenilor.

"Nu putem programa un plan de investitii demn de acest nume si functional pentru cresterea economica, daca ramanem in asteptarea actiunilor intreprinse de guverne individuale, care au conturi in rosu. Logica acestui rationament este simpla: politicile rigide de consolidare financiara, dorite de Comisia Europeana si statele membre, impiedica de fapt orice posibilitate de investitii si crestere, favorizand recesiuni care complica si mai mult pentru unele tari posibilitatea de a combate criza datoriilor suverane. Este normal sa se ceara statelor membre ce inregistreaza dezechilibre ale finantelor publice ajustari riguroase ale cheltuielilor, dar trebuie sa fim atenti la echilibrarea acestei cereri, pentru ca politicile stricte pot impiedica multe tari sa se ridice. Apare astfel riscul de a ingenunchea definitiv economiile mai slabe", a spus Pitella.

El a adaugat ca "plierea pe rationamente strict nationaliste nu este un comportament viabil", intrucat "e pura iluzie ideea ca orice stat membru al UE, incepand de la cel mai mare, isi poate impune interesele nationale in afara unui efort european comun".

"Acordul final privind perspectivele financiare, chiar si in cea mai buna ipoteza de incheiere a negocierilor, nu va fi totusi suficient pentru procurarea acelor noi resurse suplimentare de care Europa are nevoie, in scopul infruntarii marilor provocari la nivel mondial si european, cum ar fi schimbarile climatice si obiectivele de dezvoltare, si pentru obtinerea unei mai mari cresteri pe termen lung, in contextul strategiei UE 2020. Ceea ce e astazi in joc este tocmai rezultatul strategiei 2020, acest nou plan pentru o crestere inteligenta, prin dezvoltarea unei economii bazate pe cunoastere si inovare", a afirmat Pitella.

Vicepresedintele PE a mentionat ca este vorba despre "provocari la care Europa va putea raspunde doar cu resurse adecvate" si a facut apel la consilidarea "alegerii noastre europene".

"Nu putem iesi din criza fara o Europa mai puternica si nu vom avea un viitor mai puternic si mai bun, daca nu va exista o Europa politica. Iar Europa politica trebuie sa o construim noi, noi toti. Cu pasiunea noastra, cu credinta noastra, cu marturia noastra de zi cu zi", a conchis Pitella.

Vicepresedintele Parlamentului European Gianni Pittella a primit, vineri, titlul de Doctor Honoris Causa al Universitatii "Petru Maior" din Targu Mures, prodecanul stiintific al Facultatii de Stiinte si Litere din cadrul universitatii, Simion Costea, afirmand, in laudatio, ca acordarea acestui titlu reprezinta "un omagiu adus Uniunii Europene".

La ceremonie, Gianni Pittella a declarat, in fata zecilor de studenti, cadre didactice universitare si oficialitati prezente, ca se simte onorat de "prestigioasa recunoastere", el fiind un om care a luptat mult pentru unificarea Europei si pentru integrarea Romaniei in Uniunea Europeana.

Noul acord pentru consolidarea disciplinei bugetare in zona euro va fi adoptat de 17 state membre ale zonei euro si de tari voluntare din cauza refuzului Marii Britanii, care a impus "conditii inacceptabile", a declarat vineri Nicolas Sarkozy, citat de AFP.

"Am fi preferat un acord al celor 27 (de state membre), dar acest lucru nu a fost posibil avand in vedere pozitia prietenilor nostri britanici", a declarat presedintele francez, precizand ca aceste conditii impuse de premierul britanic David Cameron pentru aderarea la acest proiect au fost considerate "inacceptabile".

Tarile din zona euro si alte sase state din afara blocului monetar, printre care si Romania, vor incheia, pana in luna martie, un tratat interguvernamental care vizeaza consolidarea si intregrarea fiscala puternica la nivelul UE. (Mediafax)

Comentarii