29 februarie 1987

duminică, 06 februarie 2011, 19:10
3 MIN
 29 februarie 1987

 

Din 1993, in Baden-Württemberg apare o data la doua luni revista literaturblatt, revista fondata si condusa de atunci incoace de Irene Ferchl si care indeobste se poate lua gratis din librariile landului. Dincolo de un util calendar pe doua luni cu evenimentele culturale din BW, revista ofera cititorilor mereu si interesante si adesea incitante portrete de autori sau autoare (parca mai ales, din cite mi-am putut da seama) fie uitati/uitate, fie redescoperiti/redescoperite.

Ultimul numar pe 2010 insa o are pe coperta pe Herta Müller, si aceasta pentru ca dedica un articol de trei pagini laureatei premiului Nobel cu ocazia expozitiei itinerante „Herta Müller. Der kalte Schmuck des Lebens" (HM. Podoabele reci ale vietii), care urma sa ajunga si la Stuttgart. Michael Bienert, autorul articolului, si-a ales ca deschidere un „fapt divers" cit se poate de divers (mai divers nici ca se poate). Iata despre ce este vorba:

„29 februarie 1987 este o zi memorabila din istoria literaturii germana. Aceasta zi realmente n-a existat niciodata: 1987 n-a fost un an bisect. Data ar putea fi inventia unui romancier, dar este atestata oficial: cu rosu ea a fost stampilata de catre niste functionari romani in pasaportul Hertei Müller atunci cind ea a intors spatele tarii natale. O ultima sicana din partea statului condus de dictatorul Nicolae Ceausescu virita-n bagajul dizidentei, caci data falsa i-a adus probleme pe drum si la acordarea cetateniei".

Despre ce probleme poate fi vorba e lesne de imaginat: hai sa ne inchipuim ca am fi aparut chiar si dupa 1989 la oricare dintre frontierele de trecut intr-o calatorie spre Occident cu un pasaport care are pe stampila de iesire din Romania o data care pur si simplu nu exista! Nasol, nu?

Ei bine, colac peste pupaza, Herta Müller, ajunsa pina la urma in Germania de Vest, si-a complicat singura viata refuzind sa fie privita si primita ca o emigranta din Romania de etnie germana! Motiv pentru care BND-ul (Bundesnachrichtendienst, Serviciul Federal de Informatii) a suspectat-o chiar ca ar fi o agenta a Securitatii!… Moment in care am face bine sa ne amintim de stampila cu data falsa din pasaportul ei: halal, nu-i asa, sa trimiti o „agenta" cu o tinichea legata de coada pentru a fi remarcata numaidecit…

Ma rog, stampila cu data falsa plantata cu sadism in pasaportul „enervantei" Herta Müller va fi fost uitata repejor de autoritatile germane odata cu incercarile ei de-a nu dori sa fie asimilata cu etnicii germani care soseau in RFG inlauntrul „tirgului" dintre Ceausescu si nemtii lui Schmidt si ai lui Kohl, inlauntrul cotei de acordare a unor pasapoarte de „plecare definitiva" etnicilor germani din Romania. Herta Müller, aflam, le-ar fi declarat acestora ca i-ar fi placut sa poata ramine in Romania, dar din cauza persecutiilor din partea Securitatii asta n-ar mai fi fost posibil. Ca urmare, autoritatile refegiste au intirziat indelung acordarea cetateniei germane, ceea ce nu era cazul la toti etnicii germani sositi ca atare, ca etnici germani.

Dar apropo de suspiciunea ca ar fi fost o agenta a Securitatii, tare mult mi-ar placea sa faca cineva o lista cu citi dintre cei plecati inainte de decembrie 1989 in RFG au fost trimisi de DIE si au lucrat in „noua patrie" pentru „vechea patrie"! Ori pur si simplu citi dintre fostii colaboratori ai Securitatii au ajuns pensionari cu pensii grase in RFG!…

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii