Bucuriile si frustrarile astronomilor

joi, 02 aprilie 2009, 18:58
3 MIN
 Bucuriile si frustrarile astronomilor

Astronomii cerceteaza universul cu metode specifice stiintelor naturii si de aceea posibilitatile lor de munca sint infinite. Instrumentul lor de lucru cel mai important este telescopul astronomic. Daca n-ar exista telescopul, astronomul s-ar casca degeaba la stele. Dar iata ca, multumita telescopului, el poate lua sub lupa tot soiul de corpuri ceresti, spre exemplu planete, sateliti naturali sau nebuloase care se tot invirt prin Calea Lactee sau mai stiu eu prin ce galaxie. Toate corpurile ceresti sint, asadar, in permanenta miscare si se tot deplaseaza incolo si-ncoace, insa fara a respecta citusi de putin regulile de circulatie. Sfinte Cerule, ce haos domneste in univers! Sa luam ca exemplu soarele: acest corp ceresc dispare ca magaru-n ceata exact atunci cind ai mai multa nevoie de el pentru ca vrei sa te duci la plimbare. Un alt exemplu ar fi camera fiicei mele, unde domneste un haos de te-apuca o groaza infinita!

Astronomia este o stiinta deosebit de serioasa si cind vorbim despre ea trebuie sa fim foarte atenti sa nu o confundam cumva cu astrologia, care se bazeaza doar pe superstitii si este o pungasie curata. Astrologii iti povestesc cite-n luna si in stele si mint de-ngheata apele. Norocul meu este ca sint nascut in zodia taurului si, datorita acestui fapt, nu sint deloc naiv. Da, asa este, doar noi, taurii, sintem oameni cu picioarele pe pamint si nu ne incredem intr-un horoscop.

Am auzit ca in galaxia noastra exista peste 400 miliarde de stele. Da, ochii nu va joaca feste, 400 de miliarde! In aceasta cifra se afla aproape la fel de multe zerouri ca in parlament. Vorbim aici de o cifra astronomica, domnilor si doamnelor! Pe vremuri, cifrele astronomice erau folosite exclusiv in astronomie. Astazi, insaa, ele sint preluate si de economie, unde sint numite cifre economice. Le folosim si in viata cotidiana, desigur. Nu v-ati dat seama, poate, dar le folosim de fiecare data cind pomenim de deficitul bugetar al tarii sau sumele escrocate de banci. Ce treaba minunata! In felul acesta profitam si noi in insignifianta noastra existenta terestra de descoperirile geniale ale astronomilor.

Recent, am facut cu prietenul meu Alfred un pariu pe o naveta de bere ca in cel mult 200 de ani oamenii vor putea face naveta de la o planeta la alta fara nici o problema. Om trai si om vedea. Sint curios daca prietenul meu va mai putea sa bea si atunci atita bere, in caz ca va cistiga pariul! Si ca tot veni vorba de naveta, sper ca si atunci ni se vor mai deconta cheltuielile de transport. Va dati seama cite parale ni s-ar rambursa de la fisc?

Mda, bineinteles ca am glumit! Dar acum, serios vorbind: or fi existind oare fiinte inteligente in afara Pamintului? Eu as spune ca da. O dovada clara ca lumina zilei este faptul ca aceste vietati nu au incercat pina acum sa ne contacteze. Sint atit de inteligente, incit fac un ocol de mii de ani lumina in jurul planetei noastre.

(Traducere din limba germana – Lucian Turcas)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii