Expozitii prin corespondenta

marți, 11 aprilie 2006, 19:08
3 MIN
 Expozitii prin corespondenta

Galeria apARTe a Facultatii de Arte Plastice, Decorative si Design din Iasi a deschis o noua expozitie. De data aceasta, in premiera, este vorba despre o expozitie realizata in cadrul unui schimb cultural intre studentii Universitatii Metropolitane din Manchester si studentii facultatii din Iasi. Expozitia studentilor romani, Imported Version, a avut loc in martie, la Galeria Link a Universitatii din Manchester. Ca raspuns, la Galeria apARTe a fost instalata, zilele acestea, expozitia studentilor englezi, Post No Bills. Interesant este faptul ca ambele expozitii au fost curate de studenti, Oana Toderica, pentru expozitia de la Link, si Poppy Stephenson, pentru expozitia de la apARTe, iar toate lucrarile au fost livrate prin corespondenta.
Speculind aceasta idee a unei expozitii prin corespondenta, Oana Toderica a expus in UK si cutia in care au fost trimise lucrarile studentilor romani. Lucrarile expuse la Galeria Link, care e un pasaj suspendat ce face legatura intre doua corpuri ale Universitatii de arte din Manchester, sint fie serii de fotografii – despre obsesia privirii (Loreta Isac) sau despre stereotipurile exotismului romanesc (Andrei Avarvarei) -, fie instalatii – benzi alb-rosii, de interdictie, care delimiteaza spatii intime, fara a constringe fizic (Catalin Garbulet), un diptic text-obiect, text: „Cred ca sint insarcinata”, obiect: un test de sarcina, pozitiv: „Eram” (Andreea Hajtajer), un cos de gunoi care da pe dinafara cu hirtii scrise de la dreapta la stinga, astfel incit nu pot fi citite decit intr-o oglinda atasata (Alina Ghervase), o serie de stickere cu coduri de bare, lipite in diferite locuri si pe diferite obiecte desemnate textual pe etichete (Costel Chirila), o serie de picturi asezate in modul, reprezentind, in diferite combinatii cromatice, genul de imagine de pe cutiile de ciorapi de dama (Andreea Nasoi), doua miini din ghips care isi ating degetele, una alba, una neagra, desenate decorativ si reprezentate intr-o serie de printuri alb-negru (Mihaela Stirbu), un „peisaj universal”, respectiv o linie ondulata, reprezentind un deal, care traverseaza un „tablou” inramat intr-o serie de 9 printuri cu diferite variatiuni ale unei miini asezate peste alte doua miini (Oana Nicuta) -, fie filme video – realizate de Costel Chirila, Andreea Hajtajer, Alina Moisii, Ioan Pricop, Bianca Simionescu, Adrian Stoleriu si Andreea Vitelaru. In ansamblu o expozitie eclectica, Imported Version este o incercare de experimentare a noilor medii si de actualizare a problematicii artei, fie prin ironizarea vechilor canoane, fie prin exagerarea constructiva a unor simboluri saturate.
Expozitia corespondenta de la Galeria apARTe prezinta o serie de filme video, printuri digitale, sculpturi si textile instalate, majoritatea fiind prelucrari accentuat formale ale unor investigatii poetice. O expozitie cu predominanta video semnaleaza calitatea tehnica a mixarii inovatiei cu stereotipul. Zara Scaife realizeaza trei portrete video, intr-o tehnica ludica, insa cu subiecte comune; Daniel Staincliffe combina, intr-un moment de fictiune, benzi video si secvente de filme clasice, gata-gasite pe strada sau de la televizor, cu fotografii, realizind momente vizuale noi; Niall Harkin realizeaza o conversatie intr-o serie de cite doua imagini luate din natura si din oras; Austin Houldworth analizeaza video o serie de procese electrice si chimice; Chris Boyd isi investigheaza instinctele estetice prin folosirea coregrafica a unor imagini simbolice ori prin specularea tehnica a imaginilor hipnotice produse de efectele apei; iar Jack Preston prezinta o serie amuzanta de patru filme animate, speculind artistic resursele umorului. In fine, ar mai fi de amintit instalatia lui Gill Bradley, care expune fotografii si o serie de jucarii transformate (parti animale combinate cu parti umane), punind in discutie filosofia eco-feminista a „eliberarii animalelor si femeilor” supuse abuzului si comercializarii prin „normalizarea” imaginilor care creeaza „mitologii cotidiene”.
Acest schimb international intre studenti, realizat sub forma unor expozitii curate exclusiv prin intermediul e-mail-urilor, speculeaza posibilitatile experimentarii unui nou mod de comunicare, creind evenimente si informind la obiect comunitatea universitara.

Comentarii