Pentru contra

vineri, 24 noiembrie 2006, 20:17
4 MIN
 Pentru contra

Prin urmare, gilceava legata de Ateneu tine capul de afis si in saptamina in curs. Mai intii, sintem informati sec ca primarul si consilierii locali ramin inflexibili si concursul pentru directoratul stabilimentului din Tatarasi se va tine la data si ora anuntate anterior. In al doilea rind, o stire si mai recenta afirma ca slujbasi ai Primariei au rupt afisele care vesteau iesenilor premiera piesei "Hai sa facem sex", programata la acelasi Ateneu, pentru miine.
Piesa este, in realitate, o "meditatie" gingasa asupra singuratatii (daca ma incred in prezentarea succinta din gazete), o drama si apartine "doctorului in stiinte" Valentin Krasnogorov-Fainberg, inventator premiat de Cambridge, in anul de gratie 2000, scriitor jucat pe Brodway si fost viceprimar al orasului Haifa. Dramaturgul evreu protesteaza si acuza autoritatile locale de cenzura. Itele se incilcesc. Simpatizantii actualului director de la Ateneu vad in ultimele evenimente o persecutie vadita a regizorului piesei "Evanghelistii" si un act de josnica razbunare, in timp ce partizanii Primariei vorbesc de respectarea stricta a legalitatii. Dl Benoit Vitse, spun cei din urma, nu e citusi de putin victima Primariei si a unei presupuse cabale a bigotilor, ci e victima propriei neglijente. Refuzind sa predea la vreme "proiectul de management" solicitat, el s-a dat singur prins in bratele deloc afectuoase ale dusmanilor. Si-a facut-o, cum se zice, cu mina lui. In gilceava se lovesc, daca am observat bine, logica bivalenta si pasiunea, Primaria si emotiile, Legea si capriciul. Autorul acestui articol unde se situeaza oare? Imi place a crede ca de partea logicii.
Pentru a-i identifica in mod corect locul pe esichier, ma vad nevoit a preciza urmatoarele. Sint un adept fanatic al concursului (cum am spus si rindul trecut). Faptul ca dl Benoit Vitse vorbeste cu atita dispret despre concurs mi-l face de-a dreptul antipatic. Ultimele sale luari de pozitie dezamagesc.
Actualul director pare a crede despre sine ca insusiri personale iesite din comun il ridica deasupra oricarui examen lumesc. Geniile sint mai presus de calificative. Nu contest meritele domnului Vitse, remarc insa ca sufera de vanitate (ca orice fire mai artista, pesemne) si de lipsa unei minime diplomatii. Faptul ca a pus in scena piesa "Evanghelistii", in pofida opozitiei bisericesti, faptul ca acum se va juca la Ateneu drama "Hai sa facem sex", in pofida acerbei opozitii puritane si faptul ca autorul acestei drame este evreu-rus, "doctor in stiinte" si un urmas al lui Leonardo Da Vinci constituie, fireste, chestiuni in afara logicii. Ele nu-l scuza pentru neglijenta amintita. Dl Benoit Vitse avea obligatia de a preda "proiectul". Cu atit mai mult cu cit banuia ca evenimentele nu l-au facut foarte popular si afectionat printre oamenii politici locali. Confruntati cu opozitia presei, primarul si religiosii care au cerut suprimarea spectacolului "blasfemiator" (programat, inabil, chiar in postul Craciunului, in treacat fie spus) au inghitit in sec, asteptind un prilej pentru riposta. Iar acest prilej s-a ivit acum. Din vina directorului, ma vad silit sa repet.
Dl Vitse mai face o gresala, si anume aceea de a confunda un articol in contra cenzurii (cum au fost toate, inclusiv acela al susiscalitului) cu un articol de apreciere superlativa a piesei Alinei Mungiu-Pippidi, a spectacolului propriu-zis si a calitatilor sale de regizor. Sint doua lucruri complet diferite. Am deplorat incercarea de cenzura, inacceptabila, dar m-am abtinut sa-mi dau cu presupusul despre calitatea spectacolului. Nici incercarea de a brava prin solicitarea de semnaturi de sustinere, care sa duca la anularea concursului, nu a cazut prea bine simpatizantilor sai. Zadarnic va aduna 5000 de semnaturi "luminate". Primaria poate aduna, oricind isi propune o atare isprava, dublul cifrei invocate. Gazetele au exprimat, in acea imprejurare, gusturile unei "elite". Poporul a ramas nemultumit sau indiferent.
Pe de alta parte, caci exista si posibilitatea de a privi lucrurile dintr-un unghi diferit, imi mentin opinia si in ceea ce priveste demersul Primariei. Daca nu organizeaza concurs peste tot, examenul de la Ateneu poate fi privit ca o modalitate de a indeparta un indezirabil (si ca o forma eleganta de razbunare). In plus, observatia vine din paginile "Suplimentului de cultura", daca Primaria este atit de hotarita sa reintre in legalitate si sa "vindece" printr-un sfint concurs cancerul sinecurilor, de ce nu l-a anuntat si organizat inca din primavara, de indata ce a constatat ca dl Vitse nu vrea (sau nu e in stare) sa redacteze un proiect de management pentru Ateneu? In fine, nu sint deloc sigur ca prin concurs se va alege in Iasi un om mai harnic decit dl Vitse. Tare ma tem ca postul de director e menit deja cine stie carui scriitoras iesit din uz. De la o vreme, Primaria e plina, vai, de ilustri poeti si prozatori expirati…

Comentarii