Salonul promisiunilor

vineri, 06 aprilie 2012, 17:50
3 MIN
 Salonul promisiunilor

Generatiile culturale au o logica a evolutiei aproape indiferenta la conditionarile strict biologice. Ordinea naturii este indeobste previzibila; generatiile, in acest context, pastreaza cadenta temporala obisnuita, cea care separa maturitatea de copilarie, timpul parintilor de cel al copiilor, „avansul" batrinilor fata de precocitatea mai tinerilor. Fatalitatea ereditara, se stie, functioneaza succesiv. Datorita decalajului inevitabil, odraslele iau „distanta" fata de genitori, socotindu-i pe acestia din urma „depasiti" sau vadit anacronici. in literatura, muzica sau arta, primenirile se fac mai rapid, adesea imprevizibil si dupa criterii conjuncturale. Pina la 30-40 de ani, personalitatile sint deja profilate, reclamind o fireasca recunoastere exterioara. Uneori confirmarile vin mult prea tirziu, alteori – deloc. In arta, cel putin, tineretea nu este automat un atu al valorii, cum nici batrinetea un stigmat irevocabil al decadentei.

Organizat la World Trade Center (Hotel „Europa") din Iasi, Salonul 35 reuneste majoritatea artistilor vizuali ieseni din noua generatie. Cifra in cauza este, de altfel, si o bariera temporala impusa participantilor, marcind virsta maxima pina la care se pot ralia evenimentului desfasurat anual. Trecute in prealabil printr-un filtru critic selectiv, lucrarile ilustreaza preocuparile curente ale celor aflati la inceput de cariera, dar angajati in aproximarea unor „retete" stilistice personale. Numarul impresionant al expozantilor (elevi, studenti, masteranzi, absolventi) contrazice prejudecatile vreunei „oboseli" sau „crize" in registrul praxisului artistic. Sint etalate in incinta spatiosului hotel mai toate genurile vizuale: pictura, grafica, sculptura, lucrari textile, ceramice, metalice, in hirtie, digitale… Proiectele colective si instalatiile video au facut obiectul unei sectiuni distincte, accesibile on-line.

Departe de a deceptiona, diversitatea proiectelor vorbeste despre libertatile artistice asumate, dar si despre posibilitatile inepuizabile de combinare a semnelor plastice. Intre debutanti, se detaseaza multi din elevii Liceului de Arta „Octav Bancila": Ana-Maria Tugui (colaj textil), Razvan-Iulian Arghir (grafica), Loredana-Andreea Grosu (pictura abstracta). Surprind in mod placut si tinerii graficieni: Dan Andrei Morteci, Bogdan Grozavu, Paul Petru Nedelcu, Stefan Amatiesei (colaj digital). Pictura este cel mai consistent reprezentata. Citeva nume se detaseaza prin maturitatea compozitiilor si a solutiilor expresive: Ioana Laura Croitoru, Ioana Palamar, George Cernat, Alexandru Racu, Irina Voicu, Rodica Grosu. Frontul sculptural ii surprinde in avaposturi pe Adi Petronel Danila, Dan Grecu si Vlad-Stefan Mititelu, autorii unor lucrari cu o forta sugestiva demna de remarcat. Colaje indraznete in suporturi inedite propun Raluca-Simona Hodoroaba, Olga Mihoc si Romario Finaru. Premiantul de anul acesta al filialei UAP a fost Claudiu Ciobanu – o prezenta tot mai constanta si convingatoare la evenimentele de profil.

Salonul 35 al artistilor ieseni este inca departe de ceea ce ar putea fi. Nu toate genurile vizuale au fost satisfacator reprezentate. Ponderea fotografiilor artistice, a instalatiilor video sau a lucrarilor cu miza conceptuala a fost si in acest an sub asteptari. In absenta lor, imaginea preocuparilor curente ale tinerei generatii este doar partiala si aproximativa. Chiar si asa, expozitia de la Hotel „Europa" (deschisa pina la toamna) ofera indicii importante asupra celor care pot face pasul decisiv de la staza promisiunilor la deplina confirmare. Merita, asadar, sa aruncam o privire…

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii