Am vorbit cu niste fete: ieri erau cam dragobete…

duminică, 24 februarie 2008, 20:56
3 MIN
 Am vorbit cu niste fete: ieri erau cam dragobete…

* Saptamina trecuta am tot scris ca sentimentul iubirii globalizate a patruns si la noi, cu "Valentine’s Day". Facindu-si campanie electorala cu inimioare roz, balonase, casatorii de proba, violuri de proba sau alte chestii cu care ne vom mai ciocni in acest an, la locale si la generale, acest nou simbol al iubirii l-a cam detronat pe cel autohton, la fel cum produsele chinezesti le-au cam detronat pe cele fabricate in Romania si chiar in restul lumii. Cu siguranta, balonasele si inimioarele roz in China au fost fabricate. Am auzit ca niste militari USA care tocmai inaltau steagul lor cu stele si dungi (Stars and stripes) dimineata, in cazarma, ar fi observat o eticheta pe care scria ca si acela ar fi fost "Made in China". O sarbatoare a iubirii care nu e romaneasca, nu e neaosa, de-a noastra, ci e importata. Sigur vine sigur din China! Daca vreti inimioare Ciu-Lai, felicitari Ma-Ling (scuzati, astea sint ciupercile taiate felii, in saramura!) sau imbracaminte de firma pentru persoana iubita, sa stiti ca mai toate vin in acelasi conteiner, pe acelasi vapor, impreuna cu betisoarele parfumate etc. Rau e ca nu mai gasesti in ziua de azi radiere parfumate sau ascutitoare din ghips in forma de pitic, cu ochii aia, care se miscau atit de frumos! Daca nu va plac chestiile tipic chinezesti, intrati in restaurantele cu specific chinezesc de la noi.

* Vorbeam despre China, cea care mentine viu spiritul Valentine’s Day. Spiritul asta vrea, de fapt, sa-l detroneze pe cel autohton, de veacuri frate cu romanul, din vechi vremuri de bejanie: pe el, pe spiritul Dragobetelui! Nu poate! Trecut in uitare pe 14 februarie, ca Nastase, Dragobetele revine in atentie pe 24 februarie, tot ca Nastase dupa votul de vineri.

* In fond (vorba Monicai Columbeanu) si la urma urmei, cine-i Dragobetele? Declaratiile martorilor oculari sint contradictorii, iar cind am vazut portretul robot intocmit pe baza lor era sa lesinam. Oricum, Dragobetele reprezinta simbolul romanesc al dragostei si e sarbatorit anual pe 24 februarie – zi in care tinerii ies in padure sa caute ghiocei si vreascuri de foc si sa-l intilneasca pe el, pe Dragobete, Cupidonul romanesc cu ie, bundita, topor in mina si damf de rachiu. Traditia populara insista ca nici animalele nu ramin mai prejos in ziua de Dragobete – o zi importanta, in care se imperecheaza pentru a nu ramine fara urmasi in timpul anului. Ieri a fost Dragobetele…

* Intr-o anumita localitate a patriei noastre, singurii care au respectat traditia si s-au imperecheat cu ocazia Dragobetelui pentru a avea pui tot anul au fost doi maidanezi – aceiasi maidanezi care s-au incotopenit si de Valentine’s Day. Aceeasi doamna Ortansa (Tanta) a iesit si i-a improscat tot cu apa oparita, din acelasi lighean albastru smaltuit: de data asta, sentimentul a fost mult mai puternic, iar stradaniile rautacioase ale privitorilor n-au putut incheia o frumoasa poveste de iubire. Ceva mai tirziu, venind spre casa, primarul acelei localitati de mai sus a lesinat; el a declarat apoi ca mergea pe sosea linistit, cu gindul la problemele comunale, cind calea i-a fost taiata de un animal cu opt picioare…

* In alta parte a tarii locuieste domnul Valentin Dragobete, care e nefericit: de numele si prenumele sau se leaga toti colegii de sectie care vor sa bea de pleasca. In acest an, acum doua saptamini, el si-a luat concediu si a plecat la bai pentru o luna intreaga. Cind se va intoarce, miercuri, pe 27 februarie, va avea cu siguranta o surpriza, zgiriata cu cuiul pe usa de colegii sai. Revenim miine!

Comentarii