In gradina casei mele e copacul

luni, 04 august 2008, 16:21
3 MIN
 In gradina casei mele e copacul

* Azi e marti, e 5 august. Pare absolut logic si de bun-simt ca miine sa fie, simultan, miercuri si 6 august. Ceea ce prea putini stiu este ca, de obicei, ziua de 6 august mai era cunoscuta, in vremurile in care extractia de carbune inlocuia importul de carbune, si sub numele de Ziua Minerului. Banuim ca or fi existind mineri nascuti pe 6 august, care isi sarbatoresc atunci ziua de nastere, dar nu la ei ne referim: este Ziua Minerului in general, a minerului oarecare, anonim, necunoscut, a Minerului cu M mare, a ortacului din sut, a minerului la care apela tov. domnul Iliescu sa planteze panselute pe mormintul proaspetei democratii romanesti. Despre aspecte surprinse de corespondentii nostri la editiile precedente ale Zilei Minerului, in cele ce urmeaza:

* Cu prilejul marii sarbatori, minerii de la Mina Minovici au participat la mai multe concursuri tematice si vesele, totodata. Prima proba de concurs a fost intrecerea de baut contra-cronometru. Premiul I a revenit vagonetarului Ilarion Saminta, care a reusit in zece minute sa bea trei chenzine si sa faca datorii la bar. Ceilalti concurenti s-au ebrietat dupa cinci minute, apoi s-au luat la bataie, aruncindu-si reciproc insulte si cartuse de dinamita cu fitilul aprins. Proba de pufoaice ude s-a bucurat la rindul sau de un mare interes si de o larga participare din partea spectatorilor, fiind cistigata de artificierul Stelica Mormoloc, care a obtinut din pufoaica sa, la prima distilare, doi litri de rachiu de – logic! – pufoaica. Vedeta absoluta a seriei de competitii ortacesti fost, desigur, traditionalul concurs de sapat-viteza cu ciocanul pneumatic. Minerul Mitridat Dolofanu, tot sapind la foc automat, a nimerit din greseala in albia Dunarii, fiind luat de apa. Cu siguranta, domnul Dolofanu va ajunge in Marea Neagra la timp pentru a petrece clipe de neuitat si de Ziua Marinei! Ortacul sau Arvinte Bolfosu a sapat si el din rasputeri, dar a nimerit in tunelul metroului bucurestean, exact in fata garniturii Industriilor-Gara de Nord. Colegul lor Remus Turbatu, care sapa la rindul sau in mina, a nimerit cu ciocanul pneumatic peste o alta mina, dar anti-tanc, ramasa acolo din timpul razboiului. Locul al doilea a fost ocupat de Cornel Cirtita, care a strapuns scoarta Pamintului si a ajuns in miezul format din lava incandescenta, provocind o eruptie vulcanica de importanta locala. Lava a distrus citeva asezari mici si mijlocii, dar a asigurat necesarul de energie termica pentru doua cartiere. Primul loc si Marele Premiu au revenit bravului ortac Eugen Pipota, care a reusit sa ocoleasca miezul din lava incandescenta, iesind la suprafata pe partea cealalta a Pamintului – mai exact, pe o insulita insorita din Pacific, destinatie ideala de vacanta, de unde a si sunat cu taxa inversa.

* Din cite am vazut, ieri, la televizor, am inteles ca Realitatea TV a sustinut aprig campania de reimpadurire a Romaniei, ceea ce e bine, cu speranta ca pomisorii plantati cu acest prilej nu vor fi taiati de hoti mai mici sau mai mari si vinduti ca lemn de foc sau ca material de constructii. Banuim ca domnul presedinte al Senatului Vacaroiu o fi plantat citiva pruni, cu gindul la recoltele viitoare, iar pentru mai multi politicieni romani s-a tiparit un mic manual de plantat copacei, cuprinzind sfaturi cum ar fi "Pomisorul se plaseaza neaparat cu verdele in sus!".

Comentarii