Cum se poate obtine indemnizatia de insotitor pentru o persoana bolnava

luni, 30 iulie 2007, 20:39
2 MIN
 Cum se poate obtine indemnizatia de insotitor pentru o persoana bolnava

Cristiana Mihaila, Iasi: „Datorita unui hematom intracranian aparut acum doua luni, dupa o zi cu temperatura mare si efort fizic, mama mea, in virsta de 75 de ani, are hemipareza stinga. In cazul in care mama era deja pensionara de urmas MAN (deci nu s-a pensionat pe caz de boala), datorita acestei situatii in care dinsa nu se poate misca singura, nu isi poate asigura necesitatile cotidiene de una singura, mi se pare normal sa beneficieze de acea indemnizatie de insotitor, care e in cuantum de 300 RON (3.000.000 lei vechi). 

Ei bine, fiind deja pensionata, se pare ca nu avem acces la aceasta indemnizatie. In plus, fiind pensionar MAN (sotie de veteran de razboi), sintem trimisi de la o casa de pensii la alta, de la o comisie la alta. Va rog mult sa ne ajutati in elucidarea acestui caz. 

Exista, intr-adevar, asistenta sociala la domiciliu, pentru maximum 56 de zile pe an. Si in restul zilelor ce facem? Nu va pot descrie costul ingrijirilor necesare la domiciliu, iar spitalele nu fac internari decit pentru mamimum 2 sau 3 saptamini. In plus, psihicul unei persoane internate in spital este grav afectat si acest lucru ii influenteaza starea generala, iar ingrijirea la domiciliu este mult mai eficienta, deci preferabila.
Cum putem beneficia, pentru mama, de aceasta indemnizatie de insotitor, care ar trebui sa se dea oricarei persoane care ajunge intr-o astfel de situatie?".

Ec. Adriana Grecu, director executiv, Casa Judeteana de Pensii Iasi: „Fiind pensionara MAN, va trebui sa se adreseze Casei de Pensii a MAN, care are o alta lege, spre deosebire de noi. In sistemul public, o persoana primeste indemnizatie de insotitor numai daca este incadrata in gradul I de invaliditate, iar aceasta incadrare se face pina la implinirea virstei standard de pensionare. Imbolnavindu-se la virsta de 75 de ani, doamna nu poate beneficia de indemnizatie de insotitor, dar se poate interesa la Directia de Asistenta Sociala, poate boala dumneaei se incadreaza intr-un grad de handicap".

Eliza Chirica, purtatorul de cuvint al Directiei de Asistenta Sociala Iasi: „Rugam persoana in cauza sau pe fiica acesteia, in cazul in care dinsa nu se poate deplasa, sa se prezinte la sediul DGASPC Iasi, de pe strada Vasile Lupu, nr. 57 A, pe data de 20 august, cu toate actele medicale doveditoare ale bolii, pentru a stabili daca aceasta poate fi incadrata intr-un grad de handicap si, functie de acest lucru, va beneficia de drepturile prevazute de legea 448/2006".

Comentarii