Facebook testeaza un nou sistem de cautare a informatiei pe Internet

Subtitlu

marți, 22 ianuarie 2013, 17:53
2 MIN
 Facebook testeaza un nou sistem de cautare a informatiei pe Internet

Inca de la inceput trebuie mentionat ca sistemul de cautare nu va concura in mod direct cu Google sau alte motoare de cautare, pentru ca nu vorbim de o cautare pe web. Rezultatul in urma folosirii Graph Search nu va fi un site sau un link catre un articol, ci vom primi raspunsuri concrete de genul celor date de Google Now sau stiri, sisteme de asistenta virtuala. Doar in cazul in care raspunsul cautat de tine nu poate fi gasit de catre Facebook, Graph Search va afisa un rezultat web cu ajutorul motorului de cautare al celor de la Microsoft, Bing.

Facebook a devenit centrul universului nostru virtual unde se oglindesc perfect o mare parte din relatiile din viata cotidiana. Timpul petrecut pe site-ul de socializare si toate activitatile noastre din acest mediu aduna un anumit tip de informatii care ar putea fi folosite de catre oricine.

Ce muzica asculta prietenii mei? Care este cea mai distribuita melodie in randul locuitorilor din Iasi? Ce mananca prietenii mei si care sunt localurile cele mai frecventate de catre acestia? Cunosc pe cineva care lucreaza la noua firma de IT deschisa la Palas? Ce prieteni am in orasul Bacau? Care sunt pasiunile sefului meu? Cine a vazut noul film al lui Quentin Tarantino si ce impresia le-a lasat? Raspunsurile la toate aceste intrebari si multe altele de acest fel vor putea fi gasite pe Facebook cu ajutorul Graph Search.

Singura problema cu acest mod de cautare tine de utilizatori. Acestia vor fi nevoiti sa aleaga daca un anumit lucru postat de ei pe reteaua de socializare va fi sau nu indexat de catre Graph Search. Cu alte cuvinte, daca postez o poza pe Facebook cu prietenii mei jucand biliard intr-un local din Tudor, voi avea posibilitatea de a selecta ca aceasta fotografie sa nu apara in rezultatele oferite de noul sistem si va fi vizibila doar de catre cine doresc eu.

Informatiile pe care le distribuim in mediul online trebuie filtrate, chiar daca traim intr-o „lume publica". Dar ce se va intampla cu vechile postari? Vom fi nevoiti sa facem o curatenie pe Facebook pentru a evita afisarea unor informatii nedorite despre noi din trecut? Pentru unii acest lucru nu conteaza. Multi considera ca noile generatii de utilizatori vor pune accent pe nevoile lor si mult prea putin pe problemele de intimitate pe care le ridica site-urile de socializare.

Vrei sa incerci noul mod de a naviga pe Facebook? Graph Search inca nu este disponibil in Romania, dar te poti trece pe lista de asteptare folosind acest link: www.facebook.com/about/graphsearch (in partea de jos a paginii). Ne gasesti si pe www.facebook.com/GadgetMyLove pentru discutii si articole din domeniu. 

Comentarii