Aglomeratie la Psihiatrie

duminică, 25 octombrie 2009, 22:11
2 MIN
 Aglomeratie la Psihiatrie

Specialistii sustin ca o parte dintre acestea au necesitat tratament de specialitate pentru a fi restabilite, iar unii au avut nevoie chiar de internare, dupa ce au fost dusi la spital cu ambulantele.

"Am transportat foarte multe cazuri de tulburari de personalitate, agitatii psihomotorii si sindrom de anxietate. Nu a fost un motiv comun, medicii spun ca de vina ar putea fi si trecerea de la ora de vara la cea de iarna. Oricum, multi au fost si sub influenta bauturilor alcoolice", a precizat un asistent din cadrul Unitatii de Primire a Urgentelor.

Printre cei adusi la medic a fost si un barbat de 40 de ani, din Corni. Cadrele medicale sustin ca la putin timp dupa miezul noptii au fost chemate de familia sateanului, sotia acestuia sustinand ca brusc a devenit agitat si nervos, desi nu consumase bauturi alcoolice. Femeia a adaugat ca nu l-a mai vazut niciodata purtandu-se astfel si a sunat imediat la 112.

Daca in noaptea se sambata spre duminica numarul cazurilor ajunse la Psihiatrie a fost de cinci ori mai mare decat de obicei, in ultima zi a weekend-ului situatia s-a apropiat de normal.

Numeroase persoane sunt afectate de astenii

Medicii specialisti recunosc ca perioada prelungita de tranzitie si viitorul nesigur, mai ales pentru persoanele relativ tinere fac ca numarul celor cu afectiuni de natura psihica sa creasca fie sub forma acuta, fie cronica. Situatia se inrautateste si mai mult toamna si primavara, cand apar perturbari ale echilibrului bio-psihic, dand nastere asa-numitelor astenii, caracterizate prin epuizare, modificari de somn, iritabilitate si dureri de cap.

"Schimbarile climatice aduc automat schimbari in echilibrul organismului, atat in plan corporal, cat si psihic", a precizat profesor doctor Nicolae Vlad, managerul general al Spitalului de Psihiatrie. Printre cei mai afectati sunt depresivii si cei care ajung la spital cu tulburari cauzate de consumul exagerat de alcool.

In plus, in aceasta perioada, in care se schimba ora, 20-30% din populatia adulta prezinta insomnii. De altfel, de aici decurg 45% dintre accidentele rutiere si 50% dintre accidentele de munca.

Saptamana trecuta, pe cele 230 de paturi ale Spitalului de Psihiatrie erau internate peste 400 de persoane, una dintre cauze fiind aparitia tulburelului. "Pe fondul consumului de alcool, aceste persoane sunt si violente. Am avut un caz cand unul si-a lovit nevasta cu ciocanul in cap. Altii ajung loviti si cand se trezesc din betie nici nu stiu cum au ajuns la spital. Este o situatie tragi-comica", a mai spus medicul psihiatru.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii