Avere din banii bolnavilor

miercuri, 29 iunie 2011, 21:35
4 MIN
 Avere din banii bolnavilor

Acuzata ca cerea mita de la cei pensionati pe caz de boala, medicul Liliana Teodoriu de la Comisia de Evaluare si Expertiza Medicala a Casei Judetene de Pensii (CJP) a fost arestata preventiv ieri seara, in urma unei decizii a magistratilor de la Tribunalul Botosani. In schimb, asistenta medicala Brandusa Elena Honciuc, care a acceptat sa colaboreze cu anchetatorii, sotul doctoritei, Liviu Gheorghe Teodoriu, si un alt intermediar – Gica Istoc – toti trei acuzati de complicitate la luare de mita, au ramas in libertate.

Un om fara scrupule. Aceasta este imaginea medicului Liliana Teodoriu creionata in urma anchetei procurorilor de la Parchetul de pe langa Tribunalul Botosani. "Invinuita crease un sistem de amanare si de refuz de eliberare a deciziilor asa incat devenise de notorietate faptul ca primea mita. De altfel, aceasta avea si o vorba –  <11 pensii sunt ale tale, iar a 12-a este a mea>", a declarat Cristian Popovici, prim-procuror al Parchetului de pe langa Tribunalul Botosani. Sumele pretinse variau intre 200 si 800 de lei. Cei mai multi puneau banii direct in dosar, iar unii plateau prin intermediari, prin sotul doctoritei, ori prin asistenta Honciuc.

Spor de mita cerut de medic

De regula, mita era colectata dupa ora 15.30, cand ceilalti angajati ai Casei Judetene de Pensii (CJP)  plecau acasa. Cati bani a reusit sa adune medicul este greu de spus. Cert este ca in cele doua luni si jumatate de supraveghere, procurorii au identificat 130 de persoane care i-au dat mita. Marti, in momentul in care au descins la cele doua locuinte din Dorohoi ale familiei Teodoriu, procurorii si politistii au gasit aproape 420.000 de lei, banii adunati in ultimele luni de activitate. Bancnotele erau ascunse peste tot in casa – in debara, in pungi, printre haine, sosete sau lenjeria intima, dar si in masina, inclusiv in roata de rezerva. "In momentul perchezitiilor ne-am pus problema daca nu cumva ar trebui sa scoatem si parchetul", a spus procurorul Popovici. Trei ore le-au luat politistilor sa numere bancnotele.

Desi practica zeciuiala, Liliana Teodoriu a ajuns sa se judece inclusiv cu CJP pentru neplata orelor suplimentare, adica a celor in care incasa mita.

––

Bolnavi grav pusi pe drumuri

Modul in care ii injosea pe oameni i-a uimit inclusiv pe anchetatori. "Nu tinea cont nici de problemele oamenilor, nici de cazurile sociale", a adaugat Cristian Popovici.

Oameni infirmi santajati cu propria boala si drept la o viata mai buna, bani ceruti pe fata si persoane purtate pe drumuri doar din ambitia medicului de a le face sa plateasca. Acestea sunt cateva dintre situatiile descoperite de procurori. Un exemplu este al unei femei care, in cei sase ani cat a avut de-a face cu medicul, a fost obligata sa faca zeci de investigatii, desi avea acte care aratau ca suferise peste 10 operatii la ambele picioare dupa un accident rutier si se vedea ca se poate deplasa doar cu ajutorul carjelor. "De fiecare data imi tot spunea ca nu imi mai poate prelungi gradul pe care il aveam, desi din pacate nimic nu se schimba in bine. Eu imi doream sa pot merge, nu sa stau in carje. Ea imi spunea ca, daca pot duce mana la gura, inseamna ca sunt sanatoasa si ca un dosar de handicap costa foarte mult", a spus femeia. Pacienta ii raspundea de fiecare data ca dreptul la dosarul de pensie este unul constitutional si nu costa nimic, fapt ce o facea pe doctorita sa-i ceara noi investigatii. Cand medicul ii scadea gradul de handicap, botosaneanca obtinea repunerea in drepturi la comisia nationala, in baza actelor pe care le avea.

Potrivit reprezentantilor CJP, alte zeci de persoane au revenit la gradul initial de handicap, la Bucuresti, dupa ce erau declasificate aici de medic pe diferite considerente.

––

Drept legal cumparat cu 100 de euro

Alti bolnavi, insa, au cedat presiunii. "Mi-a prescris peste 20 de analize. Trebuia sa le fac la anumite cabinete sau anumiti medici, recomandati de ea. Mi-a prescris de la examen de urina pana la computer tomograf. Toate ieseau cum era si normal sa iasa, dar imi mai gasea o investigatie pe care trebuie sa o fac. Mai aveam o zi si pierdeam dreptul la pensie. Am scos 100 de euro si am vrut sa o pun pe birou, dar a insfacat-o din aer. A bagat-o in sertar in timp ce imi spunea ca nu e voie cu asa ceva. Dar nici nu mi-a dat-o inapoi. A spus doar ca data viitoare sa vin asa de la inceput", a spus un botosanean care si-a revizuit de curand dosarul de pensie pe caz de boala.

––

Primele sesizari au aparut in 2009

Paradoxul este insa altul – desi toti stiau ce se intampla, nimeni nu a facut nimic pentru a o opri. Nici sefii, nici autoritatile. "Au fost oameni care au murit pe scarile cabinetului. Noi am facut patru comisii disciplinare, doua soldate cu sanctiuni. Pe linie medicala, am facut sesizari inclusiv la Institutul Medical de Expertiza Medicala si Recuperare a Capacitatii de Munca, insa nu s-a intamplat nimic", a recunoscut Stefan Dodita, directorul CJP.

De ce s-a ajuns aici explica anchetatorii. "Primele sesizari au aparut in urma cu doi an, iar primul flagrant trebuia sa aiba loc in urma cu opt luni, insa denuntatorul a revenit asupra denuntului", a conchis Popovici. Anchetatorii urmeaza sa verifice si laboratorul de analize unde ii trimitea pe pacienti pentru repetarea unor analize, desi documentele solicitate erau realizate la alte unitati din tara si existau la dosar.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii