Bolnavi inselati cu azilele spital

miercuri, 13 aprilie 2011, 22:02
2 MIN
 Bolnavi inselati cu azilele spital

Desi la inceput desfiintarea unor spitale era sinonima cu transformarea acestora in azile de batrani, in realitate sansele ca acestea sa se infiinteze sunt extrem de mici.

In judet ar fi urmat sa devina azile unitatile din Trusesti, Darabani si Guranda. Asta in conditiile in care mai exista trei azile de batrani, la Adaseni, Leorda si Dorohoi, si cinci unitati de asistenta medico-sociala.

In timp ce cladirea sanatoriului a fost retrocedata, iar autoritatile din Darabani spera sa obtina aprobarea pentru deschiderea unei sectii exterioare a Spitalului Dorohoi, doar la Trusesti se fac demersuri pentru un camin de batrani. "Dosarul nostru este in studiu si avem promisiunea ca ne finanteaza azilul incepand cu 1 aprilie", a precizat Petrea Chiributa, viceprimarul comunei Trusesti.

Problema este ca un spital are nevoie de transformari pentru a fi acreditat ca azil. Standardele specifice de calitate pentru centrele rezidentiale pentru persoanele varstnice impun amenajarea de spatii pentru prepararea/servirea hranei, spatii comune si, nu in ultimul rand, a unor spatii in care sa se poata desfasura programe de recuperare. Printre acestea se regasesc cabinet de psihodiagnoza, consiliere psihologica si psihoterapie, sala kinetoterapie si masaj, sala fizioterapie, spatii pentru activitati de terapie ocupationala/ergoterapie sau sala de club. Toate aceste dotari impun costuri de sute de mii de lei, bani de care autoritatile locale nu dispun. "La noi trebuie peste 500.000 de lei. Ne-au spus sa stam linistiti ca ni se dau bani de la Directia Muncii ca in 90 de zile sa ne putem acredita", a mai spus oficialul din Trusesti.

Guvernul finanteaza doar un numar de paturi

Potrivit documentelor oficiale, Ministerul Muncii suporta costurile aparute dupa deschiderea azilului, finantand un numar de paturi, iar Consiliul Local asigura fondurile pentru transformare si acreditare, in caz contrar riscand sa nu primeasca finantarea promisa. "Consiliul Local se angajeaza sa utilizeze suma primita, exclusiv pentru asigurarea functionarii caminului cu respectarea conditiilor care au stat la baza acordarii finantarii, respectiv, detinerea certificatului de acreditare, respectarea standardului de calitate si a raportului numar de beneficiari/personal angajat", se arata in normele in vigoare.

De asemenea, contractul precizeaza ca "durata de executie a proiectului este de 33 de luni", insa si in acest timp, platile se vor efectua "in limita disponibilitatilor bugetare", ceea ce inseamna ca dupa nici trei ani unitatile trebuie sa ajunga la autofinantare.

Standardul de cost pentru servicii sociale destinate persoanelor varstnice este de 16.926 lei/an/beneficiar, iar raportul beneficiar angajat este de 2/1, adica doi batrani la un angajat.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii