Celule stem pierdute din cauza lipsei banilor

vineri, 19 decembrie 2008, 20:55
2 MIN
 Celule stem pierdute din cauza lipsei banilor

Procedeul de recoltare a celulelor stem, la care apeleaza tot mai multe mame din strainatate, ramane inca inaccesibil multor familii din Botosani, desi ar putea salva viata copilului sau a uneia dintre rudele de gradul unu.

Cel mai mare impediment este cel de natura financiara, pentru ca mamele care vor sa asigure viitorul copilului trebuie sa cheltuiasca aproximativ o mie de euro doar pentru recoltare, alte cateva sute pentru depozitare, plus cateva zeci de euro anual pentru pastrare. Desi numarul de nasteri inregistrat anual se apropie de 4.000, doar 100 de familii din Botosani si-au permis sa faca o rezerva de celule stem pentru sanatatea copiilor lor. "Doar unu la suta, si poate nici atat, isi permit sa plateasca pentru recoltarea si depozitarea celulelor stem. In acest an, probabil 40 de familii au decis sa recurga la acest procedeu", a precizat Ladislau Szente, manager general al Spitalului de Obstetrica si Ginecologie.

Imediat dupa nastere, medicul obstetrician poate recolta la cerere maxim 150 de mililitri de sange placentar din cordonul ombilical al copilului. Procedura nu este dureroasa nici pentru mama, nici pentru nou-nascut. In cel mult trei zile, sangele se transporta la o banca unde este testat, prelucrat si crio-conservat. Celulele stem vor fi pastrate la temperaturi scazute, pana in momentul in care copilul sau o ruda compatibila cu el are o afectiune care necesita transplant de celule stem. Doar patru companii se ocupa in Romania de recoltarea, transportul si conservarea celulelor stem, iar pretul intregului proces variaza intre 3.000 si 6.000 de lei.

Celulele pot vindeca afectiuni grave

Celulele stem au capacitatea de a regenera organele bolnave. Din pacate sunt putine, iar cel mai potrivit moment de a fi recoltate este la cateva minute dupa nastere. Acestea sunt depozitate intr-o banca speciala, unde vor fi tinute toata viata copilului.

Celulele care se pot recolta numai la nastere, din cordonul ombilical, pot fi pastrate intr-o banca speciala si folosite in vindecarea celor mai grave boli de care ar putea suferi copilul, mama tatal sau fratii. Printre aceste afectiuni se afla leucemia, cancerul, boli de ficat sau rinichi. Costurile operatiei de transplant trebuie iarasi suportate, in mare parte, de parinti.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii