Cladiri monument lasate in paragina

duminică, 11 ianuarie 2009, 21:06
2 MIN
 Cladiri monument lasate in paragina

Danut Hutu, directorul executiv al Directiei Judetene pentru Cultura, Culte si Patrimoniu Cultural National (DJCCPCN), declara ca reabilitarea cladirilor aflate pe lista monumentelor istorice presupune un efort financiar considerabil, situatie care impune stabilirea unor prioritati.

Potrivit acestuia, prioritatea maxima este Casa Sofian, imobil aflat in administrarea Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. Din pacate, pana acum s-a reusit doar finantarea proiectului si organizarea de santier. Casa se degradeaza pe zi ce trece, iar, daca lucrurile vor fi tergiversate, nu este exclus ca firma constructoare sa motiveze ca nu mai are ce reabilita. Danut Hutu intentioneaza sa poarte o discutie cu IPS Teofan, mitropolitul Moldovei si Bucovinei.

Alte cladiri care trebuie reabilitate de urgenta sunt Biserica "Sfantul Gheorghe" din Botosani, Casa egumeneasca si Biserica Manastirii Cosula si Biserica Manastirii Agafton. "O directie prin care putem promova si proteja patrimoniul este implicarea Consiliului Judetean. Atat prin intocmirea de proiecte pe fonduri structurale, cat prin contributii ale bugetului judetean", apreciaza Danut Hutu.

Si unele dintre cladirile monument istoric retrocedate fostilor proprietari se afla intr-o avansata stare de degradare. Aceste cladiri au intrat in circuitul civil, iar conducerea directiei nu detine informatii legate de actualii proprietari. Directorul DJCCPCN spune ca reprezentantii institutiilor statului au  mainile legate in privinta sanctionarii proprietarilor cladirilor monument istoric, care nu manifesta interes pentru reabilitarea si conservarea acestora.

"Pana cand cadrul legislativ nu se concretizeaza pana la ultimul detaliu, noi desfasuram o activitate mai mult de sensibilizare si mai putin de constrangere. Degeaba ii notifici pe proprietari si le spui ca trebuie sa repare cladirea, cand ei spun <nu am bani>. Se intelege ca scopul multora este acela de a lasa sa se prabuseasca respectivele cladiri, pentru a valorifica terenurile", mai spune oficialul DJCCPCN. 

Specialistii cer reevaluarea imobilelor

Printre imobilele care se degradeaza pe zi ce trece se afla cel care a fost o perioada sediul PD, aflat pe Bulevardul Mihai Eminescu, imobilul din vecinatatea Protopopiatului Botosani unde a functionat Colegiul Sanitar sau cladirea aflata pe strada Mihail Kogalniceanu, in zona Liceului cu Program, unde a avut sediul o perioada societatea Cozinda.

Danut Hutu sustine ca se impune o reevaluare a cladirilor monument istoric, deoarece in aceasta categorie au fost incluse si imobile fara o valoare istorica sau arhitectonica, doar din dorinta de a fi scapate de intentiile demolatoare ale regimului comunist.

 

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii