Costurile deszapezirii injumatatite in declaratii

miercuri, 17 februarie 2010, 22:48
3 MIN
 Costurile deszapezirii injumatatite in declaratii

Daca initial viceprimarul Florin Ghiorghita a prezentat date din care rezulta ca aceasta activitate a costat  aproximativ un milion de lei in decembrie si ianuarie, ulterior a anuntat ca de fapt s-au platit 1,3 milioane de lei.

Dupa ce in aceasta ecuatie au fost introduse date vizand costul mai mic al deszapezirii din Suceava, conducerea Urban Serv a primit ca tema sa realizeze o informare comparativa. Din situatia prezentata ieri de viceprimarul Florin Ghiorghita rezulta ca la Suceava valoarea lucrarilor de deszapezire efectuate in decembrie si ianuarie a fost de 617.000 lei, iar la Botosani de 731.880 de lei, sume care nu includ TVA.

"Trebuie sa recunosc ca ne-am lasat pacaliti de cei de la Suceava pe partea de declaratii. Cei de la Suceava nu au spus ca valorile prezentate sunt strict pe partea de deszapezire", a declarat viceprimarul Florin Ghiorghita, adaugand ca in suma prezentata initial la Botosani erau trecute si sumele pentru ridicarea gunoiului stradal.

Potrivit acestuia, la Suceava in cele doua luni de iarna au fost folosite 600 tone de sare si 1.100 tone de nisip (1.700 tone de material antiderapant in total), iar la Botosani 1.040 de tone de sare si 62 de tone de nisip (1.102 tone). Astfel, sucevenii au folosit o cantitate mai mare de material antiderapant pentru care au platit 142.750 lei. La Botosani, desi cantitatea de materiale folosita a fost mai mica, s-au platit 388.307 lei, explicatia fiind aceea ca numai cele 3,5 tone de inhibitor de coroziune folosit au presupus o cheltuiala de 175.000 de lei. Desi conducerea Urban Serv a motivat ca folosirea inhibitorului de coroziune este impusa de mai multe reglementari legale, nimeni nu i-a sanctionat pe suceveni ca au folosit doar sare si nisip. Mai mult, gropile din strazile botosanene nu indica eficienta folosirii inhibitorului, care, potrivit explicatiilor oficiale, ar fi trebuit sa protejeze covorul asfaltic.

Viceprimarul spune ca la noi a nins mai mult

Viceprimarul a mai explicat ca in municipiul Botosani se face deszapezirea pe aproape un milion de metri patrati, iar la Suceava pe 800.000 de metri patrati, iar tarifele pentru activitatea prestata sunt mult mai mici la Botosani. "Am cerut datele de la meteo, cantitatile de precipitatii au fost cu peste 50% mai mari la noi decat la ei. O spun cu mana pe inima ca suntem mai buni gospodari decat cei din Suceava", a mai precizat Florin Ghiorghita.

Una peste alta, toate aceste explicatii vin in contradictie cu gramezile de zapada inghetata de la marginea strazilor, gheata de pe trotuare si din multe alte zone ale municipiului.

Strazi peticite cu 50.000 de lei

Explicatiile privind iarna grea nu-i incanta insa pe botosaneni. Acestia sunt nemultumiti ca au inotat prin nameti, au escaladat mormane de zapada inghetata si au avut de mers pe trotuare transformate in patinoare. Soferii sustin ca strazile arata ca dupa bombardament, fiind pline de gropi. "Acum nu ne mai ferim de gropi, ci incercam sa le evitam pe cele mai mari", a declarat ieri un sofer.

Dupa o trecere in revista a arterelor din municipiu, Florin Ghiorghita a ajuns la concluzia ca Strada Primaverii arata cel mai rau, fiind distrusa peste 50%. Desi multi botosaneni au reclamat faptul ca multe plombe au cedat doar dupa cateva zile, activitatea de peticire a strazilor va continua. Astfel, se va interveni in continuare pentru plombarea gropilor mari.

Potrivit viceprimarului, firma Conrec mai are pregatite 60 de tone de mixtura la rece care vor fi folosite in urmatoarele zile pentru remedierea partiala a problemelor de pe principalele artere de circulatie. Pana acum, cu plombarile la rece s-au cheltuit 50.000 de lei.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii