Iarba halucinogena vanduta la magazin

joi, 23 aprilie 2009, 21:41
3 MIN
 Iarba halucinogena vanduta la magazin

Daca in alte orase au fost deschise zeci de astfel de unitati, la Botosani afacerea e abia la inceput, in municipiu existand doar vreo cinci astfel de magazine.

"Weed Shop" s-ar traduce in romaneste prin "magazin cu iarba", iar daca ne luam dupa sigla de la intrare – care imita frunza de canabis – pare sa fie un loc in care se vand narcotice. De fapt, in weed shop se vand plante care prin ardere emana un miros placut. Fiecare pachetel are aproximativ 0,5 grame si costa 30-40 de lei. Baza tuturor amestecurilor o constituie plantele cu efect sedativ. Cea mai tare dintre cele patru substante este Erythrina. Urmeaza Aesculus Hippocastanum (castanul alb), Blue Lotus, salvie sau Cannabis Sativa. Marfa provine din Anglia, iar adaosul comercial practicat este de pana la 50%.

Cei care pasesc zilnic in magazin sunt tinerii cu varste pana in 30 de ani. De altfel, produsele se vand numai persoanelor majore. Desi pe fiecare pachet cu iarba exista avertizarea ca nu este destinat consumului uman, cumparatorii nu folosesc mereu produsul pentru aromaterapie.

"Sunt doar amestecuri de plante, insa daca unii le fumeaza o fac pe riscul lor. Oricum, produsele nu contin tutun, iar concentratia de THC (tetrahidrocanabinol – substanta activa din canabis) e mai mica de 0,02. Sunt plante perfect legale", spune Adrian Baltag, administratorul unui asemenea magazin.

Structurile antidrog din cadrul Politiei au facut mai multe verificari la magazinele care comercializeaza astfel de substante inca de la bun inceput, dar nu au gasit nimic ilegal. "Am ridicat mai multe probe care au fost expertizate dar, in urma analizelor, s-a constatat ca respectivele substante nu sunt inscrise in tabelele anexa ale legii privind combaterea traficului si consumului ilicit de droguri si nici in legea privind regimul juridic al plantelor, substantelor si preparatelor stupefiante si psihotrope", spun politistii de la Combaterea Crimei Organizate.

Miercuri insa, pe 22 aprilie, specialistii Directiei Generale de Combatere a Criminalitatii Organizate, au avut o intalnire cu reprezentantii Agentiei Nationale Antidrog in cadrul careia au fost discutate aspecte privind implicatiile consumului unor astfel de substante. „Directia Juridica a finalizat proiectul prin care se propune modificarea Legii nr.143/2000, privind includerea in tabelele anexa a unor substante din categoria celor amintite, document ce va fi promovat spre adoptare in cel mai scurt timp", se precizeaza intr-un comunicat de presa emis ieri de Inspectoratul General al Politiei Romane.

Amestecurile de plante pot provoca alergii

Nerecunoscute de Organizatia Natiunilor Unite si de Organizatia Mondiala a Sanatatii ca facand parte din categoria stupefiantelor ori psihotropelor, plantele nu sunt plasate sub control de cele doua conventii. In schimb, amestecurile au ajuns sa fie utilizate de tineri care realizeaza jointuri din ele si le fumeaza la petreceri sau discoteci. Comerciantii atrag atentia ca utilizarea lor in acest scop nu provoaca dependenta, insa ar putea genera intoxicatii.

De altfel, in unele orase din tara au existat persoane care au ajuns la spital acuzand diverse alergii sau eruptii cutanate, medicii punandu-le pe seama substantelor continute de amestecurile din plante.

In Marea Britanie, autoritatile au retras licenta pentru benzilpiperazina, substanta continuta de aceste amestecuri, din cauza unor afectiuni provocate la inima si creier. Substanta poate afecta ritmul inimii si tensiunea arteriala si cauzeaza convulsii care seamana cu crizele de epilepsie.

In urma unei minianchete efectuate in 2008, Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie a identificat la vanzatorii din Europa produse ce contin peste 200 de substante psihoactive. Printre cele mai cunoscute substante ce sunt vandute ca "droguri legale" se numara Salvia divinorum, kratom (Mitragyna speciosa), Argyreia nervosa, ciupercile halucinogene si diverse pastile pentru petreceri, comercializate ca alternative la ecstasy. Ingredientul principal al acestor pilule este adesea benzilpiperazina, dar ele pot contine materiale din plante sau substante semisintetice sau sintetice. Observatorul European pentru Droguri si Toxicomanie asupra benzilpiperazinei (BZP) a emis o decizie acordand tarilor membre un an pentru a avea acest drog sub control. Unele tari au introdus, deja, masuri de control pentru Salvia divinorum.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii