Ingropati ca pe front

marți, 29 septembrie 2009, 21:31
3 MIN
 Ingropati ca pe front

Gheorghe Pricopi si-a rezervat loc de veci pe o alee principala. Este vorba de locul unde stationa fanfara militara, atunci cand participa la ceremoniile de depunere a coroanelor de flori la mormintele eroilor. La amenajarea locului de veci rezervat de directorul Urban Serv se lucra si ieri. "Am si eu loc acolo, ce, n-am voie?", a replicat Gheorghe Pricopi, mentionand ca oricum Botosaniul nu mai are fanfara militara.

Extinderea poate fi afectata de alunecari de teren

"Daca aici a randuit Dumnezeu sa am mormantul, asta este, ce sa fac", a declarat cu resemnare o femeie care are in lucru un cavou in zona noului cimitir, acolo unde mormintele sunt amplasate direct pe imas, in panta. Sotul ei a decedat in vara acestui an si pentru ca apa a luat in cateva randuri pamantul de pe mormant, a decis sa faca un cavou, desi costa aproximativ 5.000 de lei.

Intreaga zona ofera o imagine dezolanta. Cei care au ingropate rude acolo traiesc pe langa durerea cauzata de pierderea unei fiinte dragi si umilinta de a le vedea inmormantate intr-o zona accidentata care oricand o poate lua la vale. Unii trebuie sa faca echilibristica pentru a aprinde o lumanare la capataiul unei fiinte trecute la cele vesnice.

Parintele Grigore Diaconu declara recent ca la inmormantari, pe vreme nefavorabila, credinciosii trebuie sa se tina de mana pentru a nu cadea. "Fratele meu, daca stiam ca te inmormanteaza ca pe front, mai bine te luam la noi la tara, ca acolo cimitirul este pe loc drept", se tanguia ieri un barbat intre doua varste langa mormantul fratelui.

Cavouri scoase la vanzare

Extinderea trebuia imprejmuita cu un gard, dar cum fondurile s-au cheltuit pe reabilitarea Cimitirului Eroilor, lucrarea a fost amanata pentru anul urmator. Gheorghe Pricopi sustine ca nu se vor mai concesiona locuri in vale, ci doar in lateral, in spatele terenului de sport. "Zona de acolo ne ajunge pentru inca doi ani", spune directorul Urban Serv.

Potrivit acestuia, multi botosaneni au locuri rezervate cu monumente funerare in cimitirul propriu zis si doar putini sunt cei care concesioneaza locuri in extinderea cimitirului. "Unii au cavouri si au inceput sa le vanda, deoarece opteaza pentru concesionarea unor locuri in cimitire din mediul rural. Aceste cavouri se vand la preturi de pana la 8.000 de lei, in functie de calitatea materialelor folosite la monumentul funerar.

Pentru realizarea unor noi cimitire au fost avansate drept variante o suprafata de trei hectare din vecinatatea cimitirului evreiesc si un alt teren aflat in patrimoniul unei unitati militare. Deocamdata, va fi folosita zona reprezentand extinderea Cimitirului "Pacea". 

Monumente funerare vandalizate

Una dintre problemele cimitirelor botosanene este aceea ca nu au asigurata paza pe timpul noptii. De aceea sunt frecvente cazurile in care persoane certate cu legea distrug monumente funerare. Gheorghe Pricopi intentioneaza sa propuna consilierilor municipali instituirea unei taxe anuale de 10-50 de lei pentru cei care au deja concesionate locuri de veci.

O alta problema este si acea ca multe dintre morminte sunt neintretinute, iar vegetatia crescuta la intamplare a ajuns chiar sa acopere si crucile. Obligatia de a intretine mormintele revine insa rudelor celor decedati.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii