Pasiune pentru citit pastrata la Botosani

marți, 08 decembrie 2009, 22:33
3 MIN
 Pasiune pentru citit pastrata la Botosani

O spun bibliotecarii si librarii din judet, care masoara de fiecare data cu privirea preferintele in materie de carte ale celor care isi aleg un volum din raft. In timp ce scolarii citesc pentru ca sunt impinsi de la spate de catre profesori, exista si pasionati cu adevarat de lectura. Enciclopediile, cartile marilor clasici si noile aparitii ce se afla in topurile editurilor fac parte din preferintele botosanenilor.

Mircea Cartarescu, Tolstoi, Stephanie Meyer, Goethe si Mircea Eliade sunt cativa dintre scriitorii apreciati de catre botosaneni. In ce priveste gustul pentru lectura, cartile spirituale, enciclopediile si colectia Chic (care se adreseaza in general adolescentelor) sunt la mare cautare. Colectia Chic "Ti-am platit-o", "Secretele unei dependente de pantofi", "Amy pleaca in luna de miere", "Un tip mortal" si "Anumite fete" sunt volumele cautate de micile domnisoare. Pentru cei mici, povestile, vrajitoriile, magiile, seria de romane fantastice "Harry Potter" reprezinta in continuare o atractie.

Si cartea Mihaelei Radulescu "Niste raspunsuri" a fost vanduta in zeci de exemplare, iar Mircea Eliade, Tolstoi, Dostoievski sunt mereu cautati atat de liceenii de la profilul uman, cat si de cei care iubesc beletristica", a declarat gestionara unei librarii.

Paulo Coelho ramane in continuare un scriitor citit, ultima sa carte "Invingatorul este o persoana singura" fiind cautata de cei care ii apreciaza stilul. Dintre scriitorii contemporani, Dan Puric, Traian Ungureanu, Radu Paraschivescu, Mircea Cartarescu sunt cititi de botosaneni.

La mare cautare au ajuns si cartile oferite odata cu ziarele. Pentru a-si intregi biblioteca, multi botosaneni au cumparat saptamanal pachete ce cuprind un cotidian si o carte cunoscuta.

Celebrul scriitor Dan Brown a starnit furori cu aparitia "Codul lui Da Vinci", iar noul volum "Simbolul  pierdut" cunoscut si ca "Cheia lui Solomon" inregistreaza o multime de comenzi desi inca nu a fost lansat in Romania.

Pasiune pentru citit dobandita din scoala

Exista si cititori fideli, care vin lunar sa-si cumpere o carte. "Imi continui pasiunea pentru lectura inca din liceu. Lunar vin sa-mi cumpar cate doua carti de teologie si istorie", spune un teolog.

In cazul celor care nu-si permit un volum al unui autor preferat, solutia o reprezinta biblioteca, de unde cei pasionati de lectura pot alege carti din cele peste 600.000 de exemplare. "Sala este mereu plina. Vin cititori de toate varstele, de la copii de gimnaziu pana la pensionari. Domeniile cele mai cerute sunt literatura, medicina, biologia, arta, matematica si istoria. Un univers deosebit isi vor crea cei care il vor citi pe Umberto Eco, Kafka si Albert Camus. Am intalnit situatii in care o fetita de clasa a noua nu stia sa se exprime, iar dupa ce a invatat sa ceara cartile preferate, a inceput sa devina mai sociabila si mai indrazneata", a precizat Olga Lia Romanovschi, bibliotecara.

Lipsa lecturii afecteaza personalitatea

Exista o mare categorie de tineri care nu citesc si care isi cauta refugiul in alta parte. In cazul celor care abia descifreaza literele, psihologii sunt de parere ca au un limbaj si o gandire nedezvoltate. Specialistii sustin ca gandirea restransa, lipsa abilitatilor de comunicare, nedezvoltarea sistemului nervos central sunt principalele consecinte ale lipsei lecturii.

"Gandirea este baza dezvoltarii omului, iar in momentul in care acesta nu mai citeste toate ideile sale devin fara logica. Indiferent ca o persoana isi arunca ochii pe un ziar sau pe o carte de specialitate, aceasta face un pas inainte. De obicei se citeste pentru a se acoperi o nevoie de informatie. Asa este si cazul femeilor necasatorite sau al celor care au trecut printr-o despartire, care aleg sa parcurga texte de aventura. Obstructionarea lecturii determina un limbaj redus si o persoana incompleta", a subliniat Gabriel Verenciuc, psiholog.

Specialistii incurajeaza lectura mai ales in randul tinerilor, care pot deveni persoane educate si formate profesional doar atunci cand lectureaza. In plus, pentru ca fiecare isi cunoaste nevoile personale, cartile pot fi cele care ofera cele mai multe raspunsuri.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii