Zeci de infractori lasati in libertate

marți, 07 aprilie 2009, 22:32
4 MIN
 Zeci de infractori lasati in libertate

Astfel acuzati de infractiuni, precum trafic de persoane, de tigari sau constituirea de grupuri organizate in scopul comiterii de inselaciuni, au fost pusi in libertate dupa cateva luni de arest preventiv, iar unii si-au reluat si activitatea infractionala.

In unele cazuri arestarile au inceput in 2006, insa judecarea dosarelor nu a fost deocamdata finalizata. Judecatorii spun ca starea de arest preventiv este una din cele mai drastice masuri care poate fi luata pe timpul judecatii, iar dupa audierea inculpatilor si a martorilor din dosar, poate fi inlocuita cu alte restrictii. Astfel inculpatii care, in viziunea judecatorilor, nu mai prezinta pericol social pot fi obligati sa nu paraseasca tara, sa se prezinte la instanta sau politie cand sunt solicitati si sa nu ia legatura cu ceilalti inculpati sau cu martorii din dosar. Neoficial, anchetatorii contesta eliberarea inculpatilor, spunand ca in aceste conditii operatiunile de amploare desfasurate si supravegherile efectuate luni intregi nu isi mai au rostul.

Cu privire la termenul de solutionare a dosarelor, magistratii afirma ca acesta a fost prelungit de exceptiile de neconstitutionalitate a unor articole de lege invocate de inculpati, in urma acestora dosarele fiind suspendate de pe rol pana la pronuntarea unui verdict de catre Curtea Constitutionala. Un alt motiv este reprezentat de expertizele dispuse pentru stabilirea prejudiciului si care au durat cateva luni.

Pedepse cu suspendare pentru traficanti de tigari

Amintim ca printre cele mai complexe dosare aflate pe rolul Tribunalului Botosani se numara Tigareta I in care sunt implicate 24 de persoane acuzate ca au organizat o retea internationala de trafic cu tigari care a actionat pe ruta Ucraina – Botosani – Suceava. Pana acum in dosar au fost invocate doua exceptii de neconstitutionalitate, cazul fiind suspendat de pe rolul Tribunalului. Potrivit anchetatorilor in perioada mai-octombrie 2006, inculpatii au introdus in Romania peste 500.000 de pachete de tigari, prejudiciul adus bugetului de stat fiind estimat la 1,9 milioane lei. In urma descinderilor efectuate de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism in toamna 2006, 13 persoane au fost arestate pentru constituire sau aderare la un grup infractional organizat, contrabanda si complicitate la contrabanda. Dupa ce au fost pusi in libertate, la aproape sase luni de la descinderi, dosarul fiind in plina judecata, o parte din inculpati au reluat contrabanda. Astfel in toamna anului trecut procurorii au trimis la judecata Dosarul Tigareta II. Printre inculpati sunt si fratii Dumitru si Vasile Leonte, cercetati in Tigareta I si care coordonau noua retea de contrabanda alaturi de fratii Daniel si Dorin Strachinariu. Pentru a avea siguranta ca nu vor fi prinsi membrii retelei au incercat sa corupa politisti de frontiera, dar s-au ales cu un nou dosar aflat pe rolul instantei.

In cazul Tigareta II, desi inceput mai tarziu decat Tigareta I, inculpatii au primit pedepse cu suspendare, insa au atacat decizia la Curtea de Apel Suceava. In acest dosar sunt implicate 30 de persoane acuzate de constituire sau aderare la un grup criminal organizat si contrabanda sau complicitate la contrabanda. Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, membrii retelei ar fi introdus in mod ilegal in tara, in perioada octombrie 2006-aprilie 2007, 450.000 de pachete de tigari prejudiciind bugetul statului cu aproape 600.000 lei. Dupa descinderile procurorilor DIICOT au fost arestate 11 persoane, printre care sase politisti de frontiera, iar dupa sase luni au fost puse in libertate.

In rechizitoriul intocmit procurorii indicau ca in conditiile in care persoanele au fost implicate in mai multe dosare prezinta un pericol social sporit. Judecatorii au decis insa contrariul.

Dosar de proxenetism nesolutionat nici dupa doi ani

Un alt dosar nesolutionat este "Fete pentru Olanda" in care 16 inculpati sunt cercetati in stare de libertate sub acuzatia de trafic de persoane, de minori si asociere in vederea comiterii de infractiuni.

Cele 16 persoane au fost trimise in judecata in 2007 dupa o actiune organizata de procurorii DIICOT in toamna 2006. Anchetatorii spun ca reteaua de trafic de persoane a actionat in principal in perioada 2001-2003 pe filiera Botosani – Constanta – Amsterdam. Victimele retelei au fost in principal tinere din Botosani, care au fost racolate sub promisiunea unor locuri de munca, dar odata ajunse in Olanda au fost obligate sa se prostitueze. Ancheta in acest caz a inceput dupa ce doua persoane au acceptat sa depuna marturie. Dupa cinci luni de arest inculpatii au fost pusi in libertate de Curtea de Apel Suceava, magistratii considerand ca nu mai reprezinta un pericol public.

Un dosar mai recent, deschis in vara anului trecut in care gruparea infractionala este cercetata in stare de libertate priveste cercetarea a 24 de persoane acuzate de fals si uz de fals. Dupa jumatate de an de arest doi inculpati arestati, singurii din dosar la care s-au aplicat aceasta masura, au fost pusi in libertate.

Potrivit procurorilor, activitatea infractionala a grupului s-a desfasurat in toamna 2007. Organizata pe mai multe paliere – de comanda si de executie – gruparea contacta agenti de la care ridica cantitati mari de produse si le achita cu cecuri fara acoperire. De asemenea, membrii retelei convingeau diverse persoane cu stare materiala precara sa achizitioneze bunuri in rate sau sa faca credite folosind acte false. Ulterior, bunurile erau vandute prin tainuitori, banii obtinuti intorcandu-se la liderii gruparii. In cele aproape noua luni in care a activat, reteaua a cauzat un prejudiciu estimat la 500.000 de lei.

 

Sursa: Monitorul de Botosani

Comentarii